Ελλάδα

Το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη: Λαϊκό προσκύνημα στα Χανιά – Συγκινητικές στιγμές στην πομπή

Έφτασε στην Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το ύστατο χαίρε στον τεράστιο μουσικοσυνθέτη αναμένεται να πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Γαλατά Χανίων.

Στο λιμάνι της Σούδας έφτασε νωρίς το πρωί, με το πλοίο της γραμμής, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του και χθες μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο συνέρρευσε πλήθος κόσμου, το τρισάγιο στη Μητρόπολη Αθηνών και τον συγκινητικό αποχαιρετισμό στο λιμάνι του Πειραιά ξεκίνησε το τελευταίο ταξίδι για την Κρήτη.

Αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε στο λιμάνι της Σούδας για να υποδεχθεί και να αποχαιρετήσει τον μεγάλο συνθέτη και αγωνιστή της Δημοκρατίας.

Μόλις η νεκροφόρα βγήκε από το πλοίο ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναζε «αθάνατος».

Στο λιμάνι βρέθηκαν μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τον διάσημο μουσικοσυνθέτη.

Η πομπή με τη σορό του Μίκη στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη των Χανίων και στην πλατεία της δημοτικής αγοράς, όπου βρίσκονταν βρακοφόροι, καθώς και η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων. Από εκεί με τα πόδια μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Την στιγμή που η σορός έφτασε στον ναό, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου, οι συγκεντρωμένοι πολίτες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναζαν «αθάνατος». Στον χώρο μπροστά από τον ναό είχαν παραταχθεί -φορώντας παραδοσιακές στολές της Κρήτης- μέλη πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων, ενώ κατά την πορεία προς τον ναό φοιτητές τραγουδούσαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος στον ναό, παρά τον πολύ κόσμο, γίνεται με τάξη και με τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Στις 13:00, η σορός με πομπή αυτοκινήτων θα μεταφερθεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, όπου σε στενό κύκλο εντός του ναού θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία. Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στην τελετή της κηδείας του Μίκη Θεοδωράκη, στον Γαλατά Χανίων, θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άνοιγμα σχολείων: Τώρα ψάχνουν κοντέινερ για τα παιδιά νηπιαγωγείου
Ο Μίκης, ο Χαρίλαος και ο Ανδρέας μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 - Το παρασκήνιο με τον Μάρκο Βαφειάδη
Chevron Right