Ελλάδα

Γαλατόπιτα: Το απόλυτο γλυκό της Τσικνοπέμπτης – με ή χωρίς φύλλο

Η γαλατόπιτα και το γαλακτομπούρεκο είναι τα γλυκά που συνοδεύουν παραδοσιακά την κρεατοκατάνυξη της Τσικονοπέμπτης.

Συνταγές για γαλατόπιτα υπάρχουν πολλές -όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας έχουν τη δική τους εκδοχή αυτής της πανεύκολης πίτας, που χρησιμοποιεί το περίσσευμα από αυγά, γάλα και βούτυρο των νοικοκυριών πριν μπει η Σαρακοστή.

Οι γαλατόπιτες κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι, ειδικά στην δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο με το άνοιγμα του Τριώδιου, εκθρονίζονται όλο το διάστημα της Σαρακοστής και επιστρέφουν τ Πάσχα. Υπάρχουν γαλατόπιτες αλμυρές και γλυκές, με φύλλο και χωρίς φύλλο.

Με φύλλο τις κάνουν συνήθως στην Πελοπόννησο, ενώ η Ήπειρος και η Στερεά ψηφίζει χωρίς.

Με φύλλο ή άνευ, η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο εύκολα γλυκά για να γίνουν, υγιεινό, εφόσον καταναλωθεί σε λογική ποσότητα, το οποίο λατρεύουν τα παιδιά.

Γαλατόπιτα Ηπείρου χωρίς φύλλο από τον σεφ Νίκο Λαγό:

Υλικά:

2 λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες

180 γρ. μέλι

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

30 γρ. κορν φλάουερ

5 αβγά

2 κ. γ. βανίλια υγρή

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και λεμόνι

4 κ. σ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα:

Ζάχαρη άχνη

κανέλα

γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Γαλατόπιτα με φύλλο του Τίμου Ζαχαράτου:

Υλικά:

1,5 λίτρο γάλα φρέσκο πλήρες

190 γρ. σιμιγδάλι ψηλό

260 γρ. ζάχαρη

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

70 γρ. φρέσκο βούτυρο

7 αυγά

Φύλλο κρούστας

Γαρύφαλλο

Κανέλα

Για το σιρόπι:

150 γρ. ζάχαρη

200 ml νερό

Ξύσμα πορτοκαλιού

Δείτε πως γίνεται η γαλατόπιτα Ηπείρου χωρίς φύλλο:

Δείτε πως γίνεται η γαλατόπιτα με φύλλο του σεφ Τίμου Ζαχαράτου:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Ηλιοφάνεια και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στη χώρα – Πού μπορεί να βρέξει
Χάσμα γενεών: Η Gen Z φαίνεται να πίνει λιγότερο αλκοόλ από τους Millennials – Τι λένε οι επιστήμονες
Chevron Right