Δύσκολη ήταν για τους κατοίκους της Σάμου με αρκετούς να διανυκτερεύουν σε αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και σε σκηνές που έστησε ο στρατός καθώς δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε το μεσημέρι της Παρασκευής το νησί αφήνοντας πίσω του δύο νεκρά παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοίχο με την τοπική κοινωνία να βυθίζεται στο πένθος.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι λαχτάρησαν αρκετές φορές καθώς σημειώθηκαν πάνω από 60 μετασεισμοί. Δύο δονήσεις μάλιστα ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους.
Στις 03:40 είχε καταγραφεί σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος υπογράμμισε μιλώντας στο Open ότι ο σεισμός μπορεί να δώσει μετασεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιούνταν συσκέψεις στο νησί με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γεώργιου Καραγιάννη, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτη, του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστου Ροϊλού, του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, των Δημάρχων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή εδώ στη Σάμο. Επισκεφθήκαμε το Καρλόβασι και είμαστε τώρα στο Βαθύ. Ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Ήδη έχουν έρθει μηχανικοί από την Πολιτική Προστασία και από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, διασώστες του ΕΚΑΒ από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και η ΕΜΑΚ. Ακολουθούμε το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε με βάση το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» και τα Ειδικά Σχέδια» είπε σε δηλώσεις ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, στο Αγλαΐα Κυριακού μεταφέρθηκε ο 14χρονος που τραυματίστηκε. Ο μαθητής έχει υποστεί κατάγματα και όπως έγινε γνωστό θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.
Το παιδί μεταφέρθηκε από το νησί στην Αθήνα αεροπορικώς, όπως επίσης και μία γυναίκα 63 χρονών που τραυματίστηκε στη Σάμο όταν έπεσαν πάνω της κομμάτια τοίχου.
Στο νοσοκομείο Παίδων μετέβη το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για να ενημερωθεί για την κατάσταση της Υγείας του 14χρονου Ερρίκου και να του συμπαρασταθεί.