Οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 ξαναμπήκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με τη νέα παραλλαγή του ιού, B.1.1.529, που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα και βαφτίστηκε «Όμικρον» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, να προκαλεί τρόμο στην επιστημονική κοινότητα.
Oι ειδικοί έχουν προ πολλού καταστήσει σαφές ότι ο νέος κορονοϊός δημιουργεί παραλλαγές του ιδίου όταν δρα σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει ένα τουλάχιστον στοιχειώδες εμβολιαστικό τείχος προστασίας. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν φτωχές χώρες όπου το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο θλιβερό 2%. Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στην Αφρική είναι μόλις 6,5%. Στην Μποτσουάνα, βρίσκεται στο 9%.
Η λύση, κατά τις προοδευτικές δυνάμεις του κόσμου, είναι να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για την Covid-19 ούτως ώστε το εμβόλιο για αυτήν τη νόσο να μετατραπεί σε δημόσιο αγαθό -όπως όφειλε να είναι οποιοδήποτε σκεύασμα από το οποίο εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων- από το εμπόρευμα που είναι σήμερα για να κερδοσκοπούν οι φαρμακοβιομηχανίες που το παρασκευάζουν.
Οι φαρμακοβιομηχανίες που, μες στην εκατόμβη νεκρών που βιώναμε επί καθημερινής βάσεως, αύξαναν εκβιαστικά τις τιμές των εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για την αγορά των εμβολίων για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν τους χάλασε το χατίρι. Εδώ και κάμποσους μήνες, πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένοι επιστήμονες ζητούν να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων προκειμένου να παράγονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και να δημιουργηθούν τιμές που να είναι προσιτές και προς της Γης τους κολασμένους.
Εάν είχαν εισακουστεί, τώρα τα δεδομένα θα ήταν αλλιώτικα, ακόμη και στο πεδίο των μεταλλάξεων, διότι οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι όσο ο SARS-CoV-2 αλωνίζει ανενόχλητος σε μια χώρα, τόσο αυξάνεται η ικανότητα που έχει ο ιός να εξελίσσεται, δηλαδή να γεννά παραλλαγές του εαυτού του, οι οποίες ενδέχεται να αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα, όπως συμβαίνει και με τη μετάλλαξη Όμικρον.
Ακόμη και τώρα όμως, μόλις προχθές Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση να ένα μπει τέλος στο μονοπώλιο των φαρμακοβιομηχανιών και η παραγωγή των εμβολίων να ανοιχτεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία διά μέσου της οποίας ενέκρινε την άρση των πατεντών των εμβολίων ούτως ώστε «να ενισχυθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά εμβόλια». Το Ευρωκοινοβούλιο απεφάνθη, και πλέον ζητεί αυτό που εντός μιας πραγματικής κανονικότητας θα λογιζόταν ως αυτονόητο: να μπει ένα τέλος στην εκμετάλλευση της πανδημίας από τους εμπόρους των φαρμάκων.
Πρόκειται για μια σπουδαία νίκη των αριστερών, και γενικότερα των προοδευτικών, δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τροπολογία εγκρίθηκε με 333 υπέρ, 328 κατά και 26 αποχή. Την υπερψήφισαν σύσσωμες η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι. Καταψηφίστηκε από ολάκερη την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
«Γιατί;», είναι το ερώτημα. Γιατί οι 328 ευρωβουλευτές, της αντίπερα ιδεολογικής όχθης, καταψήφισαν την τροπολογία; Γιατί οι επτά ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και Γιώργος Κύρτσος τάχθηκαν στο πλευρό των επιχειρηματικών κολοσσών την ίδια στιγμή που ο πλανήτης «φλέγεται»;
Όταν -και- ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποστήριξε το αίτημα περί άρσης των πατεντών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άξαφνα ισχυρίστηκε ότι και ο ίδιος το υποστήριζε, και δη ευθύς εξαρχής, μολονότι προηγουμένως είχε λοιδορήσει τη σχετική έκκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «εμβολιόδενδρα» και «κρατικοποίηση της Pfizer και της AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο».
Την Πέμπτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαντήθηκε οριστικά και αμετάκλητα το ερώτημα τι στηρίζει η Νέα Δημοκρατία γύρω από το εν λόγω ζήτημα.
Θυμίζουμε πως ο διαπρεπής επιστήμονας Γρηγόρης Γεροτζιάφας επεσήμανε από τον περασμένο Γενάρη την αναγκαιότητα να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων για την Covid-19.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση, INSERM U-938, έλεγε τότε για το εμβόλιο:
– Όποια χώρα το πληρώνει ακριβότερα παίρνει περισσότερες δόσεις (Ισραήλ)
– Όποια χώρα το παράγει δεσμεύει περισσότερες δόσεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία)
– Όποια χώρα έχει καλλίτερες σχέσεις με τον παραγωγό παίρνει περισσότερες δόσεις (UK, Καναδάς)
– Όποια χώρα ποντάρει στην δική της παραγωγή δεν συμμετέχει ενεργά στο παζάρι των υπαρχόντων εμβολίων (Γαλλία, UK)
Σχετικά με τις χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές στον ρυθμό εμβολιασμού στις χώρες που δεν παράγουν εμβόλια (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) που μάλλον αντανακλούν το διαπραγματευτικό τους βάρος εντός Ε.Ε. και την ύπαρξη κρατικών μηχανισμών για τον εμβολιασμό.
Τέλος, η Αφρική, η Λατινική Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, όπως και η Αυστραλία (για διαφορετικούς λόγους), είναι έξω από το παζάρι.
Η Κίνα είναι ξεχωριστή περίπτωση καθώς με την επιδημία κάνει επικοινωνιακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα αλλά εμβόλια δεν κάνει. Για το αν πραγματικά η πανδημία ελέγχεται στην Κίνα πραγματικά αμφιβάλω (πολλές φορές εδώ και έναν χρόνο διαπιστώσαμε ότι οι κινέζοι δίνουν ψεύτικα στοιχεία).
Η ταχύτητα εμβολιασμού στις ΗΠΑ είναι μικρή ενώ η ανάγκη εμβολιασμού είναι μεγάλη (για πολλούς λόγους). Με την έναρξη της θητείας του Biden ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα επιταχυνθεί άρα θα υπάρξει λιγότερο προϊόν στην διεθνή αγορά. Δηλαδή θα αποχαιρετίσουμε το όνειρο της ανοσίας στην κοινότητα μέχρι το καλοκαίρι.
Το ποσοστό των εμβολιασθέντων -παρά την εντυπωσιακή άνοδο των καμπυλών- είναι ελάχιστο ακόμη και για τις ΗΠΑ. Άρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Για τους λόγους αυτούς πρέπει:
1. Οι πατέντες των εμβολίων να σπάσουν. Πρέπει η κάθε χώρα να μπορεί να παράγει τον τύπο εμβολίου που η βιοτεχνολογική και παραγωγική υποδομή της επιτρέπει.
2. Πρέπει να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας και της νόσου COVID-19 που να περιλαμβάνει:
– Παραγωγή εμβολίων και εμβολιαστικό σχέδιο
– Αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, στοχευμένα τεστ, ιχνηλάτηση επαφών, μέτρα αποστασιοποιήσης
– Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με κέντρο το COVID-19 για γρήγορη διάγνωση της νόσου, γρήγορο εντοπισμό των ασθενών με κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη
– Ενίσχυση της νοσοκομειακής περίθαλψης με περισσότερα κρεβάτια συμβατικής νοσηλείας και ΜΕΘ
Μόνο με ολοκληρωμένο σχέδιο που είναι ρεαλιστικό μόνο εφόσον αυξηθούν οι δαπάνες για την υγείας θα ξεφύγουμε από το «ακορντεόν» των lockdown και το καθοδικό σπιράλ της κρίσης. Αφού τελειώσαμε με τις ονειρώξεις ήρθε η ώρα της πραγματικής πολιτικής υγείας και των ευθυνών όλων. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.