Το νέο τοπίο με τα rapid test αναζητούν οι εργαζόμενοι που είναι ανεμβολίαστοι. Τα νέα μέτρα μπαίνουν σε ισχύ από τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι περιμένουν λεπτομέρειες για τα rapid test, όπως και οι εργοδότες.
Από τις 13 Σεπτεμβρίου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (rapid), με δική τους ευθύνη αλλά και δικά τους έξοδα.
Οπότε – αν και είμαστε εν αναμονή του ΦΕΚ – όλα δείχνουν ότι για να πάει ένας εργαζόμενος ανεμβολίαστος στη δουλειά του από τη Δευτέρα, θα πρέπει να πληρώσει πρώτα rapid test.
Η τιμή του rapid test με τροπολογία ορίστηκε στα 10 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί.
«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν θα υποβάλλεται σε test ή δεν θα το δηλώνει στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων.
Επιπλέον οι εργαζόμενοι που δεν θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του test μπορούν να έρθουν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.
Το μοντέλο των εκπαιδευτικών, δηλαδή δύο εργαστηριακά test την εβδομάδα ισχύει και σε εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή από 80 ευρώ τον μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται.
Στη δεύτερη κατηγορία δηλαδή του ενός εργαστηριακού ελέγχου υπάγονται οι εργαζόμενοι στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.
Τα πρόστιμα για τους εργοδότες για τη μη τήρηση της υποχρέωσης των test είναι από 300 -1.500 ευρώ ενώ για τον εργαζόμενο η μη δήλωση του test φέρνει καμπάνα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση στα τέλη Αυγούστου, από την ερχόμενη Δευτέρα σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.
Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.