Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των επτά συλληφθέντων ως μέλη ομάδας εκβιαστών με δράση στα νότια προάστια. Παράλληλα εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τρεις εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Η δίωξη που ασκήθηκε για τη μεγάλη υπόθεση αφορά τα αδικήματα
1. Εγκληματική οργάνωση
2. Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
3. Εκβίαση κατ’ επάγγελμα
4. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη
5. Επικίνδυνη σωματική βλάβη
6.Παραβίαση του νόμου περί όπλων και
7. Αντίσταση
Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή όπου παραπέμφθηκαν οι συλληφθέντες για τις απολογίες τους.
Ζητούσαν 200 ευρώ μηνιαίως από μπαρ στην Αργυρούπολη
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στις 26/5/2023, όταν 11 μέλη της οργάνωσης, με συγκεκριμένους ρόλους ο καθένας, πήγαν σε κατάστημα-μπαρ, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αργυρούπολη, που μόλις είχε ανοίξει.
Μόνο και μόνο με την παρουσία τους, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, προκάλεσαν τρόμο τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και σε όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί. Το φερόμενο αρχηγικό μέλος, πλησίασε τον ιδιοκτήτη και φέρεται να του ζήτησε εκβιαστικά το ποσό των 200 ευρώ κάθε μήνα για την «παροχή προστασίας».
Τα μέλη της οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, προχώρησαν σε τουλάχιστον 10 επιθέσεις από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ξυλοκόπησαν ιδιοκτήτη καταστήματος στη Γλυφάδα
Ενδεικτικά στις 17/9/2022, μέρα μεσημέρι, στις 14.39 πέντε από τα μέλη της οργάνωσης, με καλυμμένα τα πρόσωπα τους και αλλοιώνοντας και τα χαρακτηριστικά των οχημάτων τους, πήγαν σε κεντρικό κατάστημα εστίασης της Γλυφάδας στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου ξυλοκοπώντας άγρια τον ιδιοκτήτη προκαλώντας του βαριές σωματικές βλάβες.
Μαζί με τον ιδιοκτήτη χτύπησαν και έναν υπάλληλο, ενώ στη συνέχεια προκάλεσαν εκτεταμένες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος.
Έδειραν ιδιοκτήτη κλαμπ στην Αργυρούπολη και του έσπασαν το μαγαζί
Σε άλλη περίπτωση, στις 13/2/2023 τα ξημερώματα στις 01.50, συγκροτήθηκαν 9 μέλη της οργάνωσης και σαν «ομάδα», μπήκαν σε κλαμπ στην Αργυρούπολη, στη Λεωφόρο Κύπρου.
Εκεί, ένας από τους 9 πήγε στον ιδιοκτήτη με τον οποίο αφού συνομίλησε μαζί του για μερικά δευτερόλεπτα, συνεργός του τον γρονθοκόπησε με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος.
Οι υπόλοιποι της «ομάδας» άρχισαν να σπάνε όλο το μαγαζί. Σαν εικόνες από ταινία, πετούσαν σκαμπό προς το μπαρ σπάζοντας μπουκάλια ποτών.
Αφού βγήκαν από το κλαμπ και οι 9 κατευθύνθηκαν σε βενζινάδικο που ήταν σε κοντινή απόσταση εκεί όπου είχαν παρκάρει τα οχήματά τους, μπήκαν σε αυτά και τράπηκαν σε φυγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί του Εκβιαστών αναζητήσαν υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εν λόγω βενζινάδικου, ωστόσο ο υπεύθυνος του πρατηρίου τους είπε πως δεν είχε καταγραφεί τίποτε. Ωστόσο κατασχέθηκε το καταγραφικό και από την εργαστηριακή εξέταση σε αυτό διαπιστώθηκε ότι τα αρχεία που αφορούσαν τις επίμαχες ώρες της επίθεσης είχαν σβηστεί. Από την έρευνα προέκυψε τελικά ότι ο υπεύθυνος είχε ζητήσει από την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας να κάνει format στον σκληρό δίσκο του καταγραφικού.