Τα λύκεια θα μείνουν κλειστά σε όλη την διάρκεια του lockdown στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, σύμφωνα με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.
Πιο αναλυτικά, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά στις δύο συγκεκριμένες περιοχές, αλλά τα λύκεια και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα είναι κλειστά, ενώ θα γίνεται τηλεκπαίδευση.
Επίσης, η Πολιτική Προστασία διευκρίνισε, πως ειδικά για τα σχολεία και την μεταφορά ανηλίκων στο σχολείο, πρέπει οι γονείς να στέλνουν sms στο 13033 με την επιλογή 4, η οποία είναι για:
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4].
Σύμφωνα πάντα με την ΓΓΠΠ, η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.
Γιατί κλείνουν τα λύκεια
Μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών επιδημιολόγων αποφασίστηκε το κλείσιμο των λυκείων στους νομούς της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, που μπαίνουν σε lockdown από αύριο, Τρίτη 3 Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλείσιμο των λυκείων αποτελεί «προληπτικό μέτρο» και δεν αντανακλά διασπορά του ιού στα σχολεία. «Τα κρούσματα παραμένουν μεμονωμένα και προέρχονται κυρίως εκτός σχολείου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές.
Όπως αναφέρουν, τα παιδιά Λυκείου έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. «Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω», τονίζουν.