Ελλάδα

Μελωμένο χοιρινό κότσι με αρωματικό ρύζι: Πανδαισία γεύσεων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η χριστουγεννιάτικη πρόταση για χοιρινό του σεφ Γιώργου Τσούλη τσεκάρει όλα τα κουτάκια στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Νόστιμο, εύκολο και οικονομικό.

Το χοιρινό είναι νούμερο ένα στη λίστα των γευστικών προτιμήσεων των Ελλήνων για τα Χριστούγεννα. Οι λόγοι είναι πολλοί. Είναι οικονομικό, μεταμορφώνεται ανάλογα με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που θα του προσθέσουμε και αρέσει σε όλους.

Το κότσι είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι του χοιρινού που δεν συνηθίζονταν ιδιαίτερα στα ελληνικά αστικά τραπέζια. Μας συστήθηκε πριν από τρεις δεκαετίες περίπου με την «έκρηξη» των μπυραριών, μαζί με μια σειρά από εδέσματα βόρειας προέλευσης. Η συνταγή που ακολουεί αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τις αρετές του τόσο ζουμερού και γευστικού αυτού κομματιού του κρέατος και ταριάζει γάντι σε ένα γιορταστικό τραπέζι. Θα το σερβιρουμε με ένα υπέροχο ρύζι και τα λαχανικά τις αρεσκείας μας, για εκτρα χρώμα και αρώματα. 

Υλικά για το χοιρινό:

  • 2 χοιρινά κότσια των 600 γρ το ένα
  • 150 ml ημίγλυκο κόκκινο κρασί
  • 100 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
  • 4 κουτ σούπας μέλι
  • 4 κουτ σούπας μουστάρδα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λειωμένο
  • 1/2 μάτσο φρέσκο θυμάρι
  • Χυμό από 2 φρέσκα πορτοκάλια (μπορείτε να βάλετε και τις κούπες των πορτοκαλιών)
  • Χοντρό αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Υλικά για το αρωματικό ρύζι:

  • ½ κιλό ρύζι νυχάκι
  • 160 γρ σταφίδα σουλτανίνα
  • 250 ml αφρώδες κρασί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 160 γρ κάσιους χοντροκομμένο ή κουκουνάρι
  • ½ κου γλ κανέλα
  • ¼ κουτ γλ γαρύφαλλο

Εκτέλεση:

Για το κότσι:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 ναθμούς στον αέρα.

Κάνετε μασάζ στο κρέας με το χοντρό αλάτι, το πιπέρι, το μέλι, τη μουστάρδα, το λειωμένο σκόρδο και λίγο λάδι.

Τοποθετείτε το κρέας σε ταψί. Περιχύνετε με το κρασί, τον ζωμό, τον χυμό πορτοκαλιού -αν θέλετε βάζετε και τις κούπες του πορτοκαλιού-, και το θυμάρι.

Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 2 ώρες στον προθερμασμένο φούρνο – το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζετε για να πάρει χρώμα το ψητό.

Για το ρύζι:

Προβράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και σουρώνετε. Σε βαθύ τηγάνι βάζετε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο ή μείγμα των δύο και σοτάρετε το κρεμμύδι.

Παράλληλα έχετε βάλει τις σταφίδες σαν μουλιάζουν στο κρασί.

Μόλις το κρεμμύδι καραμελώσει, ρίχνετε στο τηγάνι την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύετε. Συνεχίζετε με τους ξηρούς καρπούς και, μόλις καβουρδιστούν ελαφρά, ρίχνετε τις σταφίδες μαζί με το κρασί.

Φέρνετε μερικούς γύρους με την κουτάλα για να εξατμιστεί το αλκοόλ -η υγρασία δεν μας πειράζει- και ρίχνετε το ρύζι.

Ανακατεύετε, ελέγχετε για το αλάτι και το πιπέρι, βάζετε σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα πιέζοντας ελαφρά με το κουτάλι και σερβίρετε σε πιατέλα.

Δείτε το σχετκό βίντεο:

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Νίκου Φλωρινιώτη (φωτογραφίες)
Κρήτη: Λαχειοφόρος κληρώνει κηδεία αξίας 1.000 ευρώ - Ο νικητής μπορεί να μεταβιβάσει τον λαχνό
Chevron Right