Ο διευθυντής του κέντρου οικονομικών της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ορίστηκε από την κυβέρνηση ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού, μίλησε στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Είμαστε ακόμα σε φάση ελεγχόμενης διασποράς. Αυτό το έχει τονίσει κατ’επανάληψη κι ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος κάνει συστηματικά την ανάλυση των δεδομένων σε καθημερινή βάση και ο ίδιος και η ομάδα των επιστημόνων που δουλεύουν μαζί του, επομένως – αν δούμε συγκριτικά με άλλες χώρες – αυτή τη στιγμή η χώρα μας πάει πολύ καλά», ήταν το αρχικό του σχόλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα εξαρτηθεί από το αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί με επιμονή και μεγάλη πειθαρχία, όπως δήλωσε.
Κληθείς να σχολιάσει αν στην Ελλάδα αναμένεται, πάντως, αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Μόσιαλος απάντησε καταφατικά. «Προφανώς, το βλέπουμε σε όλες τις χώρες, είναι ακόμη σε εξέλιξη αυτή η πανδημία» και «δε θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα κρούσματα θα σταματήσουν τις επόμενες μέρες».
Ο καθηγητής σημείωσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες προμήθειας αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες. «Ο στόχος είναι τον επόμενο μήνα να υπερβούμε τους 1.000 αναπνευστήρες», σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ παρατήρησε πως ο ανταγωνισμός για τα προϊόντα αυτά είναι σκληρός. Όπως μάλιστα είπε «χωρίς αυτούς θα θρηνήσουμε αδικαιολόγητους θανάτους και ελπίζω να μη συμβεί αυτό. Ξεκινήσαμε καλά, πήραμε μέτρα νωρίς».
Αυτό που χρειαζόμαστε, επίσης, είναι «ένας επιμερισμός των κρουσμάτων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άλλο να έχεις 500 άτομα που χρειάζονται αναπνευστήρες, και άλλο να έχεις ταυτόχρονα 10.000. Αν έχουμε αυτό δε θα αντέξει το σύστημα», είπε αναφερόμενος στην κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία κι η Ισπανία.
Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε και για την επόμενη φάση της πανδημίας, αυτή της «καταστολής», καθώς τώρα είμαστε στη φάση του «μετριασμού» της, στην οποία ορισμένα μέτρα περιορισμού θα ανακληθούν. Σε αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον ίδιο, αναγκαία θα είναι η διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ. «Όταν επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τα μέτρα φυσικής απόστασης και τα μέτρα ατομικής υγιεινής για μεγάλο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε.
Σε σχέση με το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως «στην καλύτερη περίπτωση» θα είναι διαθέσιμο σε 12 – 18 μήνες. «Θα εκπλαγούμε όλοι» είπε χαρακτηριστικά αν οι επιστήμονες τα καταφέρουν νωρίτερα.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα