Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το ένα από τα δύο τάνκερ, το «Prudent Warrior» βρίσκεται πλέον στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς όπου έχει «δέσει». Η εκτίμηση είναι ότι οι ιρανικές αρχές θα προχωρήσουν σε απάντληση του φορτίου του.
Το δεύτερο τάνκερ, το «Delta Poseidon» παραμένει στην ίδια θέση με την τελευταία που είχε όταν υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα δύο ελληνόκτητα πλοία βρίσκονται ομάδες περιφρούρησης από τις ιρανικές δυνάμεις με τους Έλληνες ναυτικούς να είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα έχουν μεταφέρει συγγενείς που κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Η επίσημη ιρανική λιμενική αρχή (ΡΜΟ) υποστηρίζει ότι ο επίσημος λόγος της κατάληψης των δύο τάνκερ ήταν ότι προέβησαν σε «θαλάσσιες παραβιάσεις», χωρίς δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις και να αρκείται σε μια έρευνα που διεξάγεται «με βάση αποδείξεις και έγγραφα».
Από την άλλη οι Φρουροί της Επανάστασης, απειλούν ότι θα προχωρήσουν στην κατάληψη και άλλων ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο αν «η Ελλάδα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες», στοχεύοντας σε 17 ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.
Μαρτυρίες συγγενών
Για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπό ομηρεία ναυτικοί μίλησε στο Open η Ελπίδα Βεβαιάκη, μητέρα ενός 30χρονου.
«Επικοινωνήσαμε το Σάββατο το απόγευμα για πολύ λίγο, καλά είναι όλο το πλήρωμα. Δεν τους έχουν πειράξει. Δεν ξέρουν γιατί έχει γίνει όλη αυτή η ιστορία, περιμένουμε ό,τι καλύτερο. Την Παρασκευή που μπήκαν μέσα από αέρος με τα ελικόπτερα φοβήθηκαν όλοι φυσικά, ξαφνικά να βλέπεις στο καράβι 18 οπλισμένοι δεν είναι ότι καλύτερο. Τρομοκρατήθηκαν, τους πήραν τα κινητά και τους είπαν ότι αυτοί κάνουν κουμάντο, αργότερα τους τα έδωσαν. Έκοψαν κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς, δεν υπάρχει ίντερνετ» είπε.
«Τους έχουν ελεύθερους μέσα στο πλοίο, δεν τους ενοχλούν, έχουν μείνει μέσα μόνο 8 φρουροί. Τους έχουν αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ιράν και είναι εκεί δεμένοι. Από το υπουργείο δεν έχουν επικοινωνήσει, με την εταιρεία μιλάμε. Όλοι μιλάνε για αντίποινα, τι θα γίνει από εκεί και ύστερα δεν ξέρει κανείς. Δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος που είναι μέσα, το φορτίο θέλουν», πρόσθεσε.
Για την περιπέτεια την οποία περνά ο γιος του μίλησε και ο πατέρας του, Γιάννης Βεβαιάκης.
Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, είπε με ανακούφιση πως χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.
«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».