Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε μετά το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που οδήγησε στο θάνατο 79 μετανάστες. Την ίδια ώρα η ανησυχία για ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων είναι διάχυτη καθώς αδιευκρίνιστος αριθμός μεταναστών συνεχίζει να αγνοείται. Μέχρι στιγμής τα θύματα που καταμετρήθηκαν επίσημα φαίνεται πως είναι ενήλικοι άνδρες ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι γυναίκες και τα παιδιά ήταν στα αμπάρια του αλιευτικού σκάφος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΡΤ, οι διασωθέντες φέρεται να είπαν στις αρχές ότι τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια του πλοίου. Οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση.
Παράλληλα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για 400, ενώ άλλες ανεβάζουν τον αριθμό στους 700, γεγονός που εντείνει την ανησυχία.
Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στην Καλαμάτα και ορισμένοι εξ αυτών χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη καθώς παρουσίασαν λιποθυμικά επεισόδια.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, κάνοντας λόγο για μια ανθρώπινη τραγωδία, αφού από βίντεο στα κινητά των πάνω από 100 διασωθέντων, έχουν δει ότι επέβαιναν στο σκάφος πάρα πολλοί μετανάστες. Στο σημείο της τραγωδίας, ανοιχτά της Πύλου, παραμένουν περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ναυαγοσωστικά αλλά και μη επανδρωμένο σκάφος.
Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ (Λιβύη), με τις ελληνικές αρχές να ειδοποιούνται από τις ιταλικές.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έως τώρα κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης έχουν περισυλλέξει 104 μετανάστες.
Υπερφορτωμένο το σκάφος – Σοκαριστικές εικόνες
Σοκαριστικές εικόνες που δείχνουν πόσο υπερφορτωμένο ήταν το σκάφος που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Πύλου είναι οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί λίγες ώρες πριν την τραγωδία.
Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο ενώ λόγος γίνεται για γυναίκες και παιδιά που εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι.
Όσοι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής είναι άντρες.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών και των προσφύγων είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.
Ολονύχτιες έρευνες στο ναυάγιο
Σοκαριστική μαρτυρία: Υπήρχαν πολλά παιδιά στο αλιευτικό που ναυάγησε
Ένα πρόσφυγας προσέγγισε έναν γιατρό και του ζήτησε να τηλεφωνήσει στους δικούς του. Σύμφωνα με το Mega τότε ο γιατρός τον βοήθησε και στη συνέχεια τον ρώτησε εάν είδε παιδιά πάνω στο σκάφος.
Ο πρόσφυγας του είπε πως είδε παιδιά και μάλιστα έναν μεγάλο αριθμό, γύρω στα 100.
Τι είπε ο γιατρός
- Εγώ να σας πω η στιγμή που συγκινήθηκα πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το τηλέφωνο μου να πάρουν να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν με την οικογένεια τους στην Αίγυπτο. Αυτό με συγκίνησε.
- Είδαν γυναίκες με παιδάκι;
- Ρώτησα ένα ασθενή και μίλησε για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών.
- Πόσες;
- Ρώτησα είναι 100 και μου είπε εκεί.
Το χρονικό το πολύνεκρου ναυαγίου
Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης. Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα στο πλοίο.
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες στις οποίες επίσης δεν ζητήθηκε βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ελέγχονται μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα και φέρεται να λένε πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια του «Αντριάνα». Στο λιμάνι της Καλαμάτας στήθηκε από νωρίς μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των διασωθέντων, για τη στέγασή τους αλλά για όποια άλλη βοήθεια πρέπει να λάβουν. Σε ετοιμότητα είναι παράλληλα όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να μεταφερθούν τραυματίες.
Προς το παρόν παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως το αλιευτικό έπλεε εδώ και μέρες στη Μεσόγειο.
Σπεύδει ειδικό κλιμάκιο αναγνώρισης θυμάτων
Την ίδια ώρα, έχει σχηματιστεί ειδικό κλιμάκιο αναγνώρισης θυμάτων, όμοιο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση των Αρχών στην Καλαμάτα για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων ανθρώπων, είναι μεγάλη.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες». Επίσης, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα».
Το φρέαρ των Οινουσσών
Το σημείο που έγινε το ναυάγιο ονομάζεται φρέαρ των Οινουσσών. Το Φρέαρ των Οινουσσών είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα.
Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, στις συντεταγμένες 36°34′N 21°8′EΣυντεταγμένες: 36°34′N 21°8′E, νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες.
Το φρέαρ βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το Αιγιακό τόξο, μία τοξοειδής οροσειρά του νότιου Αιγαίου Πελάγους που βρίσκεται στο νότιο όριο της πλάκας του Αιγαίου.
Επικοινωνία Τσίπρα με Σαρμά για το ναυάγιο στην Πύλο: «Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά»
Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως πρόκειται για «ανθρώπινη τραγωδία» και τονίζει πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων. Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων. Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή.»
Ανέβαλε την ομιλία του στην Πάτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβάλλεται.