Αυτήν τη στιγμή, 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται μέσα και έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Μυτιλήνη, γεγονός που κάνει το ενδεχόμενο κρούσματος κορονοϊού να μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα.
Αυτό υποστήριξε μιλώντας στο Open και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για το νησί της Λέσβου, όσο και για τη Χίο και τη Σάμο.
«Εάν νοσήσει ένας, ποια ακριβώς ιχνηλάτηση θα ακολουθηθεί; Από το πρωί ως το βράδυ ο κάθε μετανάστης συναναστρέφεται -εγώ θα σας πω λίγους- εκατό άτομα. Αυτοί οι εκατό συναναστρέφονται άλλους εκατό», επισήμανε ο ρεπόρτερ της εκπομπής, ενώ ο κ. Μουτζούρης δήλωσε τα εξής:
«Αυτήν τη στιγμή επωάζεται μια μεγάλη έκρηξη στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο. Η έκρηξη αυτή θα προέλθει από τους φιλοξενούμενους μετανάστες για τους οποίος, μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.
»Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η χώρα μας είναι τυχερή που ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί εκεί ο κορονοϊός. Εάν εκδηλωθεί, ειδικά στη Μόρια, θα είναι μια έκρηξη άνευ προηγουμένου».
Όλες οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου:
«Καράβι και ΑΤΜ τώρα»
Πρωτοβουλίες για την προστασία των ντόπιων πληθυσμών αλλά και των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στη Λέσβο πήρε η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, ο Κώστας Μουτζούρης ζήτησε από την Κυβέρνηση, με σχετική του επιστολή την έλευση ενός επιβατηγού πλοίου για να φιλοξενήσει στις καμπίνες του τους νεοαφικνούμενους υπό καραντίνα μετανάστες. Οι οποίοι διαμένουν σήμερα στην ύπαιθρο και εν συνεχεία να τους μεταφέρει σε κλειστές δομές στην ενδοχώρα. Στη Λέσβο το αίτημα αφορά 113 μετανάστες.
Στο λιμάνι της Μυτιλήνης, 25 άνθρωποι που έφτασαν στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, ζουν σε ένα παλιό λεωφορείο στο πλάι του κολυμβητηρίου, σε περίκλειστο από κάγκελα χώρο του επιβατηγού λιμανιού της πόλης.
Στο λιμάνι της Πέτρας, 56 άτομα ζουν στην ύπαιθρο κάτω από παλιές σπασμένες βάρκες. Τέλος άλλοι 32 ζουν στα βουνά του Αγίου Στεφάνου στο Μανταμάδο.
Με την ίδια επιστολή ο Περιφερειάρχης ζήτησε την άμεση τοποθέτηση μηχανημάτων τραπεζικών ΑΤΜ στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, ώστε οι συναλλαγές των αιτούντων άσυλο να γίνονται εκεί. Ας σημειωθεί ότι χιλιάδες από τους διαμένοντες στους καταυλισμούς των ΚΥΤ μετανάστες μετακινούνται στο τέλος κάθε μήνα στις γειτονικές πόλεις όπου λειτουργούν ΑΤΜ για να εισπράξουν το επίδομα των 90 ευρώ κατ’ άτομο που τους δίδεται από διεθνή οργανισμό.
Να σημειώσουμε εδώ ότι από αύριο Σάββατο θα λειτουργήσει έξω από το ΚΥΤ της Μόριας το «Εξωτερικό Ιατρείο Πρώτης Αξιολόγησης» για πιθανά κρούσματα σε αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό. Εντός των ημερών θα λειτουργήσουν αντίστοιχα ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου και Βαθέος Σάμου.
«Τα τρία αυτά Ιατρεία δημιουργούνται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία και τα χρηματοδοτεί. Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη ελάφρυνση των νοσοκομειακών μονάδων των νήσων καθώς και η προστασία των κατοίκων της Λέσβου και των μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε ο κ. Περιφερειάρχης.
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα
Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου