Ελλάδα

Το παραδοσιακό κουρκούτι για μπακαλιάρο της γιαγιάς

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου έχει δύο μυστικά: Το κουρκούτι και το τηγάνισμα.

Τραγανός και χρυσαφένιος, ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το εθνικό μας για την 25η Μαρτίου. Όμως, για να βγει ιδανικός και πεντανόστιμος χρειάζεται αρχικά να έχει το τέλειο κουρκούτι και στη συνέχεια να γίνει το σωστό τηγάνισμα.

Η κλασική συνταγή κρύβεται στον Τσελεμεντέ και είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής «της γιαγιάς». Τα υλικά είναι απλά και το βασικό υλικό η μπίρα. 

Θα χρειαστείτε μόλις 6 απλά υλικά: 

  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι

Στη συνέχεια: 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ο χυλός, που ιδανικά θα πρέπει να είναι πυκνόρευστος.

Το μυστικό για ιδανικό κουρκούτι

Το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από πιο νωρίς και να μείνει στο ψυγείο για μία ώρα. Επομένως, πρέπει να το φτιάξετε πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία τηγανίσματος του μπακαλιάρου. Το μυστικό για να γίνει πραγματικά τέλειο είναι να ρίξετε στον χυλό δύο παγάκια και μετά να το βάλετε στο ψυγείο, πάλι για μία ώρα τουλάχιστον.

Το σωστό τηγάνισμα του μπακαλιάρου

Καλό θα είναι να έχετε ένα πλωτό τηγάνι και βαθύ για να μην πετάγεται το λάδι. Θα χρειαστείτε αρκετό ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλύπτει τα φιλέτα του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση.

Για να τσεκάρετε αν έχει αγγίξει τη σωστή θερμοκρασία το λάδι, ρίξτε έναν ψωμιού. Θα πρέπει γύρω να δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες. Θα είναι καυτό αλλά όχι ζεματιστό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι μάσκες πέφτουν: Τέλος και επίσημα στα ήδη κατηργημένα μέτρα - Οι ημερομηνίες
Ο πασχαλινός προορισμός με τα πιο «παιχνιδιάρικα» έθιμα
Chevron Right