Ελλάδα

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στην υπηρεσία του Κτήματος Συγγρού

Καθώς η κλιματική αλλαγή κλιμακώνει τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών, οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας.

Στις 11 Ιουλίου, η Global Enabling Sustainability Initiative (GeSI) φιλοξένησε την 3η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής Digital with Purpose (DWP) στο Cascais της Πορτογαλίας, στην οποία η Huawei ήταν υπερήφανος χορηγός.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Διονύσης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Ανάπτυξη της καινοτομίας με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και drone για την παγκόσμια διαχείριση της άγριας ζωής», όπου και αναφέρθηκε στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος που υλοποιεί η Huawei μαζί με την PROBOTEK στο Κτήμα Συγγρού, ένα πάρκο υπό την ευθύνη του. Όπως τόνισε ο Δ. Κυριακόπουλος, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα και ένα ενθαρρυντικό βήμα για το πώς θα προστατευθεί αυτός ο πολύτιμος πράσινος πνεύμονας της Αττικής.

Καθώς η κλιματική αλλαγή κλιμακώνει τη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών, οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας τόσο για την πρόληψη όσο και για τις στρατηγικές διαχείρισης.

Η λύση αυτή ήρθε στο φως μέσω του προγράμματος καινοτομίας «Tech4All» της Huawei η οποία θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η προσέγγιση αυτή xρησιμοποιεί κλιματικά δεδομένα ώστε να εντοπίζονται περιοχές υψηλού κινδύνου, ενώ με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτυγχάνει την συνεχή παρακολούθηση και τη συλλογή λεπτομερών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για βελτιωμένη ακρίβεια αντιμετώπισης και παράλληλα με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπεται η πρόβλεψη των τάσεων της πυρκαγιάς και η παροχή προτάσεων διάσωσης και εκκένωσης.

53858042601_5a9c2d57bf_o_2178f.jpg

Το πάνελ συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες σε θέματα τεχνολογίας και περιβάλλοντος και φορείς χάραξης πολιτικής για να συζητήσουν πώς η τεχητή νοημοσύνη και η τεχνολογία των drone μπορεί να προσαρμόσει τις εφαρμογές της ώστε να χρησιμεύσει ως παγκόσμια λύση στο αυξανόμενο πρόβλημα των πυρκαγιών, αντανακλώντας τη δέσμευση για τη χρήση της τεχνολογίας για το κοινό καλό και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Θεωρείτε ότι μια πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών αφορά πια και τα αστικά άλση, όπως το Κτήμα Συγγρού;

Διονύσης Κυριακόπουλος: Αρχικά, η πρόληψη των πυρκαγιών είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος προστασίας του Κτήματος Συγγρού.

Επενδύοντας σε τεχνολογίες πρόληψης των πυρκαγιών και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης, μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία πάρκων από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα εν λόγω πάρκα και για τις επόμενες γενιές.

Το Κτήμα Συγγρού είναι ένα δημόσιο πάρκο 1.000 στρεμμάτων στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, το οποίο φιλοξενεί διαφορετικά είδη φυτικής και ζωικής ζωής, καθώς και σειρά ιστορικών κτιρίων. Είναι ένα δημοφιλές σημείο αναψυχής για τους Αθηναίους, και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέρος της πράσινης υποδομής της πόλης.

Ταυτόχρονα, πρέπει να θυμίσουμε ότι το Κτήμα Συγγρού έχει ιστορικό πυρκαγιών. Το 1981, μια φωτιά κατέστρεψε 407 στρέμματα του Κτήματος Συγγρού. Επιπλέον, το Κτήμα Συγγρού βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Πως διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη των τεχνολογιών αυτών θα ωφελήσει τις τοπικές κοινότητες και θα ελαχιστοποιήσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις;

Διονύσης Κυριακόπουλος: Η διετής πιλοτική εφαρμογή του συστήματος πρόληψης πυρκαγιάς στο Κτήμα Συγγρού, η συνεργασία μεταξύ της PROBOTEK και της Huawei, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα και ένα ενθαρρυντικό βήμα για την προστασία αυτού του πολύτιμου πράσινου πνεύμονα. Η εγκατάσταση 250 αισθητήρων θερμοκρασίας και CO2, με ικανότητα να αποστέλλουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο μέσω δικτύου 5G και κεντρικής επεξεργασίας, προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως: πρόωρη ανίχνευση πυρκαγιών, αποτελεσματική διαχείριση, βελτιωμένη ετοιμότητα και προστασία της βιοποικιλότητας.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τυχόν αρνητικές επιπτώσεις, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση και η λειτουργία του συστήματος πρέπει να εκτελούνται κατά τρόπο που να ελαχιστοποιεί κάθε διαταραχή του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης όσο και κατά τη λειτουργία. Η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τους αισθητήρες πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων και με διαφάνεια προς τους πολίτες. Επιπλέον, η εγκατάσταση αισθητήρων και άλλων στοιχείων του συστήματος πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που να εναρμονίζεται με την αισθητική του φυσικού τοπίου. Τέλος, η τοπική κοινότητα πρέπει να ενημερώνεται σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος, τα οφέλη του και τυχόν ανησυχίες που ενδέχεται να υπάρχουν, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Με την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης προσέγγισης, η τεχνολογία ανίχνευσης πυρκαγιάς μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την προστασία του οικοσυστήματος του Κτήματος Συγγρού, προς όφελος τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της τοπικής κοινότητας.

53858411899_bb5855ba2a_o_15215.jpg

Ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθηθούν ώστε οι εργαζόμενοι να διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται από τα προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία και συστήματα που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για τη προστασία της φύσης;

Διονύσης Κυριακόπουλος: Πρώτα πρέπει να προσδιοριστούν ποιες είναι οι ελλείψεις και οι ανάγκες δεξιοτήτων μέσα από αξιολόγηση των επαγγελματιών και ανάλυσης των μελλοντικών τάσεων. Στη συνέχεια, να αναπτυχθούν στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης σε συνεργασία και με εμπειρογνώμονες, εταιρείες τεχνολογίας και πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθείται η κουλτούρα της συνεχούς μάθησης και κατάρτισης αλλά και η υποστήριξη των επαγγελματιών που θέλουν να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του τομέα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής σε συνέδρια, λαμβάνοντας μέρος σε επιμορφώσεις και επιδιώκοντας να λάβουν πρόσθετες πιστοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά επίπεδα, η έμφαση στη πρακτική εμπειρία με σχετικές ευκαιρίες στους φοιτητές/τριες για πρακτικές και οι επιτόπιες έρευνες. Επιπρόσθετα, σημαντική είναι και η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών στον τομέα της προστασίας και εμπειρογνωμόνων στον τομέα της τεχνολογίας για την προώθηση της βαθύτερης κατανόησης και ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην προστασία της φύσης.

Τέλος, απαιτείται η ανταλλαγή γνώσεων και συνεργασίας, με οργάνωση εργαστηρίων και σχετικών συνεδρίων, δημιουργία πλατφορμών ανταλλαγής γνώσεων, προώθηση της συνεργασίας μεταξύ οργανισμών προστασίας, ερευνητικών ιδρυμάτων και εταιρειών τεχνολογίας για την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, πόρων και καινοτόμων λύσεων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Λίβανος: Βρέθηκε η σορός του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ
Φωτιά στο Κεφαλόβρυσο Λάρισας - Κοντά στη λίμνη η πυρκαγιά
Chevron Right