«Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από 1η Μαϊου, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός από την πυροσβεστική για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών δασικών πυρκαγιών που μπορεί να προκληθούν το καλοκαίρι» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό που ΑΠΕ ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM” o Σπύρος Γεωργίου, εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Δυστυχώς είναι αδύνατο να μην υπάρχει ούτε μία δασική πυρκαγιά, το καλοκαίρι καθημερινά εκδηλώνονται γύρω στις 60 με 80 πυρκαγιές σημείωσε ο κ.Γεωργίου που μετέφερε τον αριθμό και τους τύπους των εναέριων μέσων που αυτή τη στιγμή καταγράφονται ως επιχειρησιακά έτοιμα στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού.
Σε σχέση με την αεροπυρόσβεση, η Ελλάδα διαθέτει τα αεροσκάφη Καναντέρ (σ.σ τύποι CL-215 και CL-415). Υπάρχουν τα καινούργιου τύπου Καναντέρ, τα CL-415, από τα οποία φέτος το καλοκαίρι ελπίζουμε να είναι διαθέσιμα τέσσερα ως έξι από τα συνολικά επτά, (ενώ) όσον αφορά τα Καναντέρ CL-215, τα πιο παλαιού τύπου, ελπίζουμε να είναι διαθέσιμα οκτώ με εννέα αεροσκάφη” ανάφερε ο κ.Γεωργίου, που σημείωσε πως η διαθεσιμότητα ενός εναέριου μέσου πυρόσβεσης εξαρτάται “από πολλά στοιχεία, από το συντήρηση, τα ανταλλακτικά κ.λ.π.
Στον στόλο των Καναντέρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προστίθενται και 19 αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ (σ.σ τύπος PZL M-18B Dromader) μικρά αεροσκάφη που παίρνουν έναν τόνο νερό, αλλά κάνουν εξαιρετική δουλειά, αεροσκάφη που σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι διάσπαρτα σε διάφορες περιοχές και κάνουν την πρώτη προσβολή (της πυρκαγιάς), πτητικά μέσα που βρίσκονται σε προκεχωρημένα αεροδρόμια κυρίως στα νησιά.
Επιπλέον, στα διαθέσιμα μέσα, σύμφωνα με τον κ.Γεωργίου, προστίθενται τα δύο ελικόπτερα AS 332 Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος,καθώς και τρια ελικόπτερα BKΚ (σ.σ τύπος BK-117).
Φέτος προστίθενται και τρία ελικόπτερα Σινούκ (σ.σ τύπος CH-47), από την Αεροπορία Στρατού, «με πρόβλεψη αν υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ακόμη περισσότερα», όπως είπε, ελικόπτερα που από την περυσινή αντιπυρική περίοδο «έχουν καινούργιους κάδους που μπορούν να μεταφέρουν 5-6 τόνους νερό ο καθένας», κάδους.
Ελικόπτερα, ειδικό μηχανοκίνητο σώμα και χρήση drone
Μεγάλο φορτίο, εξαιτίας της αποτελεσματικότητας τους αλλά και της δυνατότητας διασποράς που έχουν, θα σηκώσουν όμως και φέτος -στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου- και τα μισθωμένα ελικόπτερα ειδικών τύπων. «Φέτος θα έχουμε 13 μισθωμένα ελικόπτερα, τέσσερα βαρέως τύπου, τα λεγόμενα Έρικσον (σ.σ. τύπος S-64 Skycrane) και εννέα μεσαίου τύπου Κάμοβ (σ.σ τύπος Kamov 32)» μετέφερε ο κ.Γεωργίου αναφερόμενος στο συγκεκριμένο τμήμα του ενάεριου στόλου που θα είναι επιφορτισμένος κύρια με την από αέρος πυρόσβεση ή ανάσχεση μιας δασικής πυρκαγιάς.
Σε ό,τι αφορά τέλος τη χρήση μέσων νέας τεχνολογίας όπως Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAVs ήτοι drones), ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως ήδη χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.