Ελλάδα

Ο καπνός «έπνιξε» την Αττική: Δέκα φορές πάνω τα αιωρούμενα σωματίδια

Δέκα φορές πάνω έφτασαν οι συγκεντρώσεις των τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Αττικής λόγω της φωτιάς. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο. 

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες σε πολλές περιοχές της Αττικής καθώς ο άνεμος έσπρωχνε τον καπνό από την μεγάλη φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας προς το λεκανοπέδιο.

Πέραν του γεγονότος πώς ήταν μία δυσάρεστη κατάσταση θα μπορούσε να αποβεί και επικίνδυνη για ανθρώπους με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, πράγμα που ανάγκασε άλλωστε το Υπουργείο Υγείας να βγάλει έκτακτη ενημέρωση για αποφυγή δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και κλείσιμο των παραθύρων στα σπίτια, ώστε να μην εισπνέεται ο καπνός. 

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης σημείωσε μιλώντας στο Open πώς άνθρωποι με άσθμα, ΧΑΠ, και καρδιολογικά προβλήματα ενδέχεται σε τέτοιες καταστάσεις να έχουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, ενώ ακόμη και οι υγιείς θα μπορούσαν να έχουν μια ενόχληση στο λαιμό, τα μάτια ή και βήχα. 

Την επικινδυνότητα της κατάστασης έδειξαν και οι μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων της ατμόσφαιρας που σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος, Νίκο Μιχαλόπουλο, ήταν δέκα φορές πάνω από τις συνηθισμένες τιμές.

Όπως σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος η κατάσταση μετά από μία έξαρση στη Βουλιαγμένη είναι καλύτερη ωστόσο ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με την φορά και την ένταση των ανέμων.

Δείτε όσα είπαν: 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής 21 Μαΐου
Άγριες Μέλισσες: Αιματοβαμμένο το φινάλε της φετινής σεζόν
Chevron Right