Ελλάδα

Πότε αλλάζει η ώρα

Πότε αλλάζει η ώρα αναζητούν οι πολίτες εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας και κορονοϊού. Για όσους μένουν σπίτι πάντως μικρή σημασία έχει πότε αλλάζει η ώρα. Ωστόσο δείτε πότε πρέπει να γυρίσετε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά.

Τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, όπως κάθε χρόνο, αλλάζει η ώρα. Τότε τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα και βάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 29 Μαρτίου 2020 όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά. Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο (του 2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021. Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως σε σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίστηκε ο τερματισμός της αλλαγής της ώρας από χειμερινή σε εαρινή από το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ της εποχής του καλοκαιριού και του χειμώνα.

H αλλαγή ώρας θα σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα: Τι ώρα κλείνουν το Σάββατο 28/3
Γεννηματά: Η κυβέρνηση να δώσει τα 800 ευρώ και στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες
Chevron Right