Το πλαίσιο διαχείρισης των κρουσμάτων στα σχολεία θέτει ο ΕΟΔΥ με νέες οδηγίες που δημοσίευσε στις 18 Μαίου. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, «η εμφάνιση τεσσάρων ή περισσότερων κρουσμάτων σε ένα σχολείο δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας».
Πότε πρέπει να κλείνουν τα σχολεία
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, προϋπόθεση για να κλείσει ένα σχολείο σε ενδεχόμενο θετικών κρουσμάτων είναι η διερεύνηση και κατά το δυνατόν τεκμηρίωση του ενδεχομένου ενδοσχολικής μετάδοσης και διασποράς, μετά από ουσιαστική εκτίμηση κινδύνου και αξιολόγηση των τοπικών επιδημιολογικών και ιολογικών δεδομένων.
Σημειώνει δε πως στα κρούσματα αυτά δεν θα πρέπει να προσμετρώνται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής ή άλλης εξωσχολικής μετάδοσης.
Ποιος αποφασίζει για το κλείσιμο σχολείου σε περίπτωση κρούσματος
Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας τμημάτων σχολικής μονάδας ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας λαμβάνεται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από γνώμη του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης
Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του. Για τη σχετική γνώμη και απόφαση λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.
Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 σε μαθητή ή σε μέλος του προσωπικού, ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση:
- του Διευθυντή της οικείας Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και
- του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή του αντικαταστάτη του
Εφόσον αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων του σχολείου ή όλης της σχολικής μονάδας, ενημερώνεται ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και με ευθύνη του οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς/κηδεμόνες. Επίσης, με ευθύνη του Διευθυντή Εκπαίδευσης, καταχωρείται στη βάση δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος myschool η πληροφορία για την αναστολή αυτή.
Πόσες μέρες καραντίνα πρέπει να μείνουν όσοι βγήκαν θετικοί
πρέπει να μείνουν σε καραντίνα μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό βρεθούν θετικοί στον κορονοϊού.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η ασφαλής επιστροφή στο σχολείο είναι μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Όπως εξηγείται στην ΚΥΑ, για την ασφαλή επιστροφή, υπολογίζονται τουλάχιστον τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών, και την απουσία των άλλων συμπτωμάτων, που μπορεί να επιμηκύνουν το δεκαήμερο.
Μάλιστα, η καραντίνα ενδεχομένως είναι και διάρκειας 20 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, για ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή.
Αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (Στη σελίδα 11 οι διευκρινίσεις για την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων):