Ελλάδα

Κορονοϊός: «Αν όλη η Ελλάδα ήταν Κάλυμνος θα είχαμε 11.000 κρούσματα ημερησίως»

Τι λένε οι ειδικοί για την επιμονή των κρουσμάτων σε σειρά περιοχών, όπως η Κάλυμνος, σε υψηλά επίπεδα.

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς και στην τήρηση των μέτρων για την αναχαίτισή της αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Τζανάκης, σε σημερινές παρεμβάσεις τους.

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε, μιλώντας στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, ότι αν επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο της Καλύμνου, τότε η χώρα θα «έβλεπε» 11.000 με 12.000 κρούσματα την ημέρα, 3.000 διασωληνωμένους και «εικόνες Πορτογαλίας», σύμφωνα με τα μοντέλα παρακολούθησης.

Ανέφερε, δε, ότι από το Φεβρουάριο τα πράγματα δεν πάνε καλά στο νησί, με αποκορύφωμα την περίοδο μετά το Πάσχα. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, τα κρούσματα στην Κάλυμνο παρουσιάζουν σημαντική μείωση. 

Από την πλευρά του ο κ. Γώγος σημείωσε – μιλώντας στο ίδιο Μέσο – ότι θα είχαμε σημαντικότερη ύφεση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα αν δεν είχαμε εικόνες συνωστισμού. Κατά το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, άλλωστε, ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

Τι εκτιμά η Επιτροπή

Υπενθυμίζεται ότι αν και από τα μέσα Απριλίου και για τρεις εβδομάδες είχαμε συνεχή μείωση των κρουσμάτων στη χώρα, από το Πάσχα και μετά ο ρυθμός αυτός φάνηκε να ανακόπτεται, κατά τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Παπαευαγγέλου.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαιτέρως ορατό στην Αττική, ανέφερε η καθηγήτρια στη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει να σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα. Στο λεκανοπέδιο, συμπλήρωσε, τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 9.500.

Ακόμη, με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, υψηλό κρίνεται το επιδημιολογικό φορτίο και σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα και Μαγνησία.

Οι επιδημιολόγοι αποδίδουν την «επιμονή» των λοιμώξεων στα τρέχοντα επίπεδα στην κινητικότητα των ημερών του Πάσχα αλλά και στην επανέναρξη δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση). Στη διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά νούμερα συνέβαλαν, όμως, και τα πολλά τεστ, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου. 6.500 από τα κρούσματα της περασμένης εβδομάδας εντοπίστηκαν μέσω των self tests, σημείωσε η ίδια.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

2.020 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στη χώρα το περασμένο 24ωρο, μετά τη διενέργεια 52.694 τεστ (15.979 μοριακά και 36.715 rapid) και τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,83% έναντι 3,39% χθες. Από τα κρούσματα αυτά, τα 994 είναι από την Αττική και τα 158 από τη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως: «Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.697 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.327 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 260 (ημερήσια μεταβολή -11.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 300 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».

  • Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την Ευρώπη
ΚΚΕ: «Σοκαριστικές μεν, αναμενόμενες δε» οι δηλώσεις του εφοπλιστή Λασκαρίδη
Chevron Right