Ελέγχους σε ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο έκανε ο ασθενής μηδέν της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, κίνηση που οδήγησε τελικά στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του νέου στελέχους στη χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο συγκεκριμένος επιβάτης από τη Νότια Αφρική προσγειώνεται στην Κρήτη και υποβάλλεται σε rapid test. Βγαίνει αρνητικός. Τις επόμενες μέρες όμως εμφάνισε ήπια συμπτώματα, αμέσως αυτοπεριορίστηκε και άρχισε να επισκέπτεται καθημερινά ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να μπορέσει να παρακολουθήσει την κατάσταση. Τελικά, βγαίνει θετικός στον κορονοϊό τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και υποβάλλεται σε PCR καθώς ερχόταν από τη Νότια Αφρική.
Το PCR βγαίνει επίσης θετικό και σήμερα το πρωί διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το νέο στέλεχος Β.1.1.529.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, δεν έχει κολλήσει κανείς από το περιβάλλον του, ενώ παραμένει με ήπια συμπτώματα. Πρόκειται για Έλληνα, πλήρως εμβολιασμένο, που ζει και δραστηριοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής κλινικής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επιβεβαίωσε ότι έως τώρα όλα τα δείγματα από επαφές του άντρα είναι αρνητικά, όμως τόνισε ότι χρειάζεται ακόμα προσοχή. Είπε χαρακτηριστικά:
«Τα στοιχεία για τις επαφές του άντρα τα έχει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία. Έχουν ελεγχθεί οι στενές επαφές και είναι αρνητικά τα δείγματα αλλά δεν θα περίμενα και κάτι άλλο. Είναι νωρίς ακόμα γιατί είμαστε στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξέρουμε οπότε και θα ξαναγίνει έλεγχος με συνεργεία του ΕΟΔΥ.»
«Ήταν αναμενόμενο. Η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να διαχειριστούμε με μεγάλη ασφάλεια και αυτή τη μετάλλαξη», τόνισε σήμερα στην ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε ό,τι αφορά το νέο στέλεχος, σημείωσε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόση ανοσία.