Ελλάδα

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τέσσερα συνοδευτικά που θα απογειώσουν τις αισθήσεις σας

Τα συνοδευτικά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να είναι τόσο νόστιμα όσο και το κυρίως. 

Το τραπέζι των Χριστουγέννων παραδοσιακά είναι φορτωμένο. Πέρα από τη γεμιστή γαλοπούλα που για κάποιους είναι must μία σειρά από εδέσματα, άλλα κλασικά και άλλα πιο μοντέρνα παρελαύνουν από το εορταστικό τραπέζι.

Συγκεντρώσαμε τέσσερα ορεκτικά που έχουν… ενδιαφέρον καθώς πάνε με οτιδήποτε και αν επιλέξετε ως βασικό κρέας στο τραπέζι σας.

  • Πατάτες Ογκρατέν

patates 1 b303c

Photo by Marina Utrabo /PEXELS

Συστατικά για τις πατάτες ογκρατέν:

  • 1 κιλό πατάτες με κίτρινη σάρκα
  • 2 σκ. σκόρδο, ολόκληρες
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300 ml γάλα, πλήρες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος, 36% λιπαρά
  • 100 γρ. χοιρινή πανσέτα, καπνιστή
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. τυρί έμμενταλ, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • 150 γρ. τυρί γραβιέρα, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κλ. θυμάρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κρύο γάλα και την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και αλατίζουμε καλά. Ανάβουμε την εστία και προσθέτουμε κατευθείαν τις πατάτες. Αφήνουμε τις πατάτες μας να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15-20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμες, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε της πατάτες. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς την καπνιστή πανσέτα.

Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στη βάση του δημιουργούμε μια στρώση με τις μισές βρασμένες πατάτες. Από πάνω, απλώνουμε τη σοταρισμένη πανσέτα και ακολούθως δημιουργούμε μια ακόμα στρώση με τις υπόλοιπες πατάτες. Με τη βοήθεια μιας κουτάλας, προσθέτουμε στο σκεύος μας αρκετό από το μείγμα μέσα στο οποίο βράσαμε τις πατάτες. Προσοχή! Δεν το βάζουμε όλο, εκτός κι αν δούμε ότι «το παίρνει» (αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους μέσα στο οποίο θα ετοιμάσουμε το φαγητό μας). Αυτό που θέλουμε, είναι να καλυφθεί περίπου μέχρι τη μέση το φαγητό μας. Τέλος, πασπαλίζουμε από πάνω με τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180-190οC ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το φαγητό μας. Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας, το αφαιρούμε από τον φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αφού προηγουμένως γαρνίρουμε (αν θέλουμε) με λίγο φρέσκο θυμάρι.

  • Σουφλέ καρμπονάρα στον φούρνο

Συστατικά για το σουφλέ καρμπονάρα στον φούρνο

  • 500 γρ ριγκατόνι
  • 60 γρ βούτυρο
  • 250 γρ μπέικον άκοπο (κομμένο κύβους)
  • 200 γρ ζαμπόν χοιρινό σε φέτες ή γαλοπούλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 200 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 400 γρ κρέμα γάλακτος 35%
  • 150 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κ.τ.γ πάπρικα
  • 1 κ.τ.σ σχινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:  Βράζουμε τα ριγκατόνι 2 λεπτά λιγότερο από ότι μας λέει η συσκευασία, σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο.  Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ελαιόλαδο και όταν πάρει θερμοκρασία σοτάρουμε το μπέικον να πάρει χρώμα, αφαιρούμε και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.  Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, την παρμεζάνα , το σοταρισμένο μπέικον, το ψιλοκομμένο ζαμπόν ή γαλοπούλα και ανακατεύουμε καλά.  Στη συνέχεια βάζουμε το ριγκατόνι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ απλώνουμε το μείγμα με τα ριγκατόνι και από πάνω σκεπάζουμε με τριμμένη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά στον αέρα. Για να κάνει ωραία κρούστα ψήνουμε άλλα 4 λεπτά στο γκρίλ του φούρνου. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχινόπρασο και λίγη πάπρικα.

  • Σουφλέ με ριγκατόνι, τυριά και αλλαντικά γκρατινέ στον φούρνο

Συστατικά για το σουφλέ ζυμαρικών με ριγκατόνι και αλλαντικά στον φούρνο:

  • 600 γρ ριγκατόνι
  • 1 κρεμμύδι
  • 15 μέτρια μανιτάρια
  • 1 αυγό
  • 100 γρ cheddar
  • 100 γρ γραβιέρα
  • 100 γρ παρμεζάνα
  • 6 φέτες ζαμπόν
  • 10 φέτες πεπερόνι
  • 5 φέτες μπέικον
  • 800 ml γάλα
  • 80 γρ βούτυρο
  • 80 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • ½ κ.τ.γ μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.τ.σ φρυγανιά
  • 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα ριγκατόνι για 9 λεπτά. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν πήξει προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τις μισές ποσότητες από τα τυριά (τα υπόλοιπα τα κρατάμε για το ψήσιμο), προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.τ.σ ηλιέλαιο, όταν ζεσταθεί βάζουμε τα κομμένα σε φέτες μανιτάρια, το κρεμμύδι, στη συνέχεια το μπέικον,τ ο ζαμπόν και το πεπερόνι σε κυβάκια.

Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπoλ βάζουμε τη μπεσαμέλ, το ριγκατόνι, το μείγμα από το τηγάνι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα πυρέξ και από πάνω πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και την φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. 

  • Κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά, τραχανά και γραβιέρα

Συστατικά:

  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο με ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 2 τριμμένα καρότα
  • 2 αυγά
  • ½ κ.τ.γ κανέλα
  • ½ κ.τ.γ μπαχάρι τριμμένο
  • ½ κ.τ.γ κύμινο
  • ½ κ.τ.γ φρέσκια ρίγανη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 170 γρ τραχανά ξινό
  • 200 γρ γραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι

Για την επάλειψη

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 50 ml γιαούρτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.τ.γ μαυροκούκι
  • 1 κ.τ.σ σουσάμι

Εκτέλεση:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του. Συνεχίζουμε με τα τριμμένα καρότα στον τρίφτη βάζοντας και αυτά στην κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κανέλα, μπαχάρι, κύμινο ανακατεύουμε και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ την φωτιά. Ρίχνουμε τον τραχανά, τα αυγά, την γραβιέρα, τον μαϊντανό, την ρίγανη και ανακατεύουμε.

Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού(βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα. Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε την γέμιση, προσθέτουμε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλουμε ,κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείβοντας συνεχώς με ελαιόλαδο. Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και τον κρόκο. Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200.

*Οι συνταγές είναι από τον γνωστό σεφ, Πέτρο Συρίγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Panic Button: Οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιούν αθόρυβα την αστυνομία - Επέκταση του προγράμματος
Ακρίβεια - εφιάλτη δείχνει το Ευρωβαρόμετρο: Το 86% των πολιτών δυσκολεύεται να πληρώσει λογαριασμούς
Chevron Right