Την Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος και η πρώτη συνάντηση που θα έχει κατά την τριήμερη παραμονή του θα είναι με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο.
Οι διπλωματικές κινήσεις επαναπροσέγγισης φανερώνουν ότι ο Βαρθολομαίος και ο Ιερώνυμος αναγνωρίζουν ότι τα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών είναι πολύ ισχυρά και υπερβαίνουν την προσωπική αντιπαράθεση με αφορμή το κτήμα Προμπονά. Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκκλησιαστική δικαιοδοσία επί του ναού στο κτήμα Προμπονά δημιούργησε ρήγμα στις σχέσεις των δυο πλευρών, αναζωπυρώνοντας το μέτωπο της αντιπαράθεσης.
Αυτό που εκτιμάται πως «έσπασε τον πάγο» και έφερε πιο κοντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών είναι η απόφαση της Ελλαδικής Εκκλησίας να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί μια τεράστια στήριξη στο Φανάρι και προσωπικά στον κ. Βαρθολομαίο, ενώ συμβάλλει ώστε και άλλες Εκκλησίες να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις.