Τη δεύτερη ημέρα ταραχών από Ρομά μετά τον πυροβολισμό νεαρού από αστυνομικό μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη καταγράφει ο Guardian σημειώνοντας πως οι ηγέτες της κοινότητας απευθύνουν έκκληση για ηρεμία.
Το βρετανικό μέσο γράφει συγκεκριμένα: «Οι ηγέτες των Ρομά στην Ελλάδα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία μετά τη δεύτερη ημέρα βίαιων διαδηλώσεων που προκάλεσε ο πυροβολισμός ενός εφήβου από την αστυνομία, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική.
Η οργή για το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη, όταν ο 16χρονος έφυγε από ένα πρατήριο καυσίμων χωρίς να πληρώσει λογαριασμό καυσίμων ύψους 20 ευρώ, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ξεχυθούν στους δρόμους και να ξεσπάσουν συγκρούσεις σε μεγάλα αστικά κέντρα.
«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι», δήλωσε ο Παναγιώτης Σαμπάνης, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ρομά της χώρας. «Κάνω έκκληση σε όλους να ηρεμήσουν».
Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί αναφέρθηκαν ως τραυματίες σε επεισόδια, καθώς οι διαδηλωτές συμμετείχαν επίσης την επέτειο της 6ης Δεκεμβρίου από τον θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενός άλλου εφήβου, το 2008».
Το περιστατικό ανέδειξε την «κουλτούρα κακοποίησης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία»
Και συνεχίζει ο Guardian: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ο πυροβολισμός αυτή την εβδομάδα του αγοριού Ρομά, που αναγνωρίστηκε ως Κώστας Φραγκούλης, διερευνάται και «όλοι πρέπει να το σεβαστούν αυτό».
«Οι χθεσινές επιθέσεις και οι τραυματισμοί των αστυνομικών πρέπει να καταδικαστούν ομόφωνα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης. «Στηρίζουμε την αστυνομία, αλλά πάντα [τηρώντας] αυστηρά το πλαίσιο του νόμου. Ο νόμος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως».
Ο Φραγκούλης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι, όταν ένα μηχανοκίνητο τμήμα της αστυνομίας, που ειδοποιήθηκε για το περιστατικό από τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, απάντησε καταδιώκοντας το αγροτικό του.
Ο αστυνομικός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι πάτησε τη σκανδάλη και έκτοτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη χρήση του υπηρεσιακού του πιστολιού. Εμφανιζόμενος ενώπιον εισαγγελέα, ο 34χρονος δήλωσε ότι στόχευσε τη ρόδα του οχήματος και ότι άνοιξε πυρ μόνο δύο φορές αφού ο έφηβος προσπάθησε να εμβολίσει ένα από τα οχήματα της αστυνομίας που τον καταδίωκαν, γεγονός που έθεσε «σε κίνδυνο τη ζωή των συναδέλφων μου».
Το περιστατικό όχι μόνο ανέδειξε αυτό που θεωρείται ευρέως ως κουλτούρα κακοποίησης και ατιμωρησίας στην ελληνική αστυνομία, αλλά εξόργισε και την κοινότητα των Ρομά, με πολλούς να πιστεύουν ότι ο Φραγκούλης στοχοποιήθηκε σκόπιμα επειδή ήταν μέλος της. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ταχθεί με αυτή την άποψη.
Τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός Ρομά ανδρών έχουν πυροβοληθεί θανάσιμα ή τραυματιστεί σε παρόμοιες καταδιώξεις από την αστυνομία.
«Το μόνο πράγμα που θέλουμε είναι δικαιοσύνη», δήλωσε ο πατέρας του αγοριού στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Ο αστυνομικός πρέπει να τιμωρηθεί και να μπει μέσα επειδή πυροβόλησε έναν 16χρονο».
«Τον μεγάλωσα μέσα στη φτώχεια μου και ήταν το καλύτερο παιδί. Έκανε αυτό που έκανε και ζητάμε συγγνώμη», είπε για την άρνηση του γιου του να πληρώσει τον λογαριασμό των καυσίμων, «αλλά [ο αστυνομικός] δεν έπρεπε να τον πυροβολήσει και [να προσπαθήσει] να τον σκοτώσει».
Μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ακολούθησαν εβδομάδες αναταραχών. Ο θάνατός του προκάλεσε τις χειρότερες ταραχές που είχε δει η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Σε απόηχο εκείνων των διαδηλώσεων, οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλοί Ρομά, έδωσαν οδομαχίες με την αστυνομία, εκτοξεύοντας πέτρες και βόμβες βενζίνης, καθώς οι αστυνομικοί απαντούσαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης.
Με τις εντάσεις να βρίσκονται στα ύψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προειδοποίησε για την «επανάληψη εκείνων των τρομερών γεγονότων», λέγοντας ότι ήταν λάθος να συσχετίζονται τα δύο περιστατικά».