Την πρώτη φορά που πήγα στο τουρνουά μπάσκετ «Τρίποντο στο Στίγμα» μπερδεύτηκα. Δεν μπορούσα να ξεχωρίσω ποιοι είναι οι ψυχικά ασθενείς και ποιοι οι θεραπευτές. Μετά από ώρες άρχισα να διακρίνω κάποιες διαφορές. Οι πάσχοντες που έπαιζαν ήταν κάπως πιο ενθουσιώδεις από τους εργαζόμενους στους φορείς που τους υποστηρίζουν στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ψυχική οδύνη και τα προβλήματα που προκαλεί στην καθημερινότητά τους, στις σχέσεις τους, στη ζωή τους. Και ήταν πιο ενθουσιώδεις γιατί προετοιμάζονταν όλη τη χρονιά γι’ αυτό. Με συνέπεια, με επιμονή, με πάθος.
Δεν είναι πάντα εύκολο. Εχοντας να παλέψεις με την ψύχωση ή με μια βαριά κατάθλιψη, με κάποια διαταραχή που σου προκαλεί δυσκολίες και πόνο, να πρέπει να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, τις δεξιότητές σου στο ομαδικό παιχνίδι, την ικανότητά σου να συνεργάζεσαι και να μοιράζεσαι, να πειθαρχείς και να ελέγχεις τον παρορμητισμό σου, να αντέχεις τη ματαίωση. Για αρκετούς από αυτούς είναι μια πραγματική υπέρβαση. Ξεπερνούν τα όριά τους, αλλάζουν, καταφέρνουν το αδύνατο.
Στη διάρκεια της πανδημίας όσοι υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες βρέθηκαν σε μια πολύ άγρια συνθήκη. Έτσι κι αλλιώς το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας είναι βαριά ελλειμματικό, πόσο μάλλον όταν ένας φονικός ιός απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Όσοι αναμετριούνται με χρόνια προβλήματα υγείας ξεχάστηκαν, εγκαταλείφθηκαν, έμειναν ακόμη πιο μόνοι. Τα άγχη και οι φόβοι τους μεγάλωσαν, οι ανασφάλειες και το αίσθημα αβεβαιότητας που τους βασανίζουν απέκτησαν νέα διάσταση, η μάχη ενάντια στον αποκλεισμό έγινε ακόμη πιο άνιση.
Οι ειδικοί μιλούν πια για πανδημία ψυχικής υγείας. Και σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο γίνεται μια ριζική αναδιοργάνωση υπηρεσιών και μοντέλων. Η κυρίαρχη τάση είναι για ψυχιατρική φροντίδα στην κοινότητα, με σκοπό την ανάκαμψη και την ενδυνάμωση του ασθενούς, μακριά από τα άσυλα και την ασυλική νοοτροπία. Στη χώρα μας υπάρχουν νησίδες τέτοιων καλών πρακτικών που όμως είναι περιορισμένες, κατακερματισμένες και δεν αποτελούν μια συνολική λύση για την επικράτεια.
Εξακολουθούν να λειτουργούν ψυχιατρεία, να γίνονται μηχανικές καθηλώσεις, να έχουμε ρεκόρ ακούσιων νοσηλειών. Λειτουργούν, δηλαδή, δυο παράλληλα συστήματα, ένα ιδρυματικό που αντιμετωπίζει τον ασθενή σαν φυλακισμένο και ένα ανοιχτό στην κοινωνία που σέβεται την προσωπικότητά του. Την υπεροχή της κοινοτικής ψυχιατρικής απέναντι στην κουλτούρα του εγκλεισμού και της σκληρά βιοϊατρικής προσέγγισης μπορεί εύκολα να τη διαπιστώσει κανείς αν έρθει το Σάββατο στο τουρνουά.
Τώρα που οι περιορισμοί της πανδημίας σταμάτησαν, 150 λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας θα επιστρέψουν στο παρκέ. Προπονημένοι, δυνατοί και έτοιμοι για ένα παιχνίδι που θα έχει μόνο νικητές.
Το Δελτίο Τύπου για το 5ο τουρνουά μπάσκετ «Τρίποντο στο Στίγμα» αναφέρει:
Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) με χαρά σάς προσκαλεί στο 5ο τουρνουά μπάσκετ «Τρίποντο στο Στίγμα» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου, 15:00-22:00, στο Κλειστό Γυμναστήριο Αγίου Θωμά στο Μαρούσι.
Έπειτα από δύο χρόνια αναστολής λόγω πανδημίας, μιας πανδημίας που μας κράτησε σε απόσταση κι ενέγειρε αισθήματα μοναξιάς, φόβου και ανασφάλειας, το διαφορετικό αυτό τουρνουά μπάσκετ είναι και πάλι εδώ, για να μας θυμίσει ότι στον αγώνα ενάντια στο στίγμα της ψυχικής ασθένειας είμαστε όλοι μαζί.
Το Σάββατο 4 Ιουνίου, λοιπόν, στο παρκέ του Γυμναστηρίου του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι θα ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή των 150 ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας από 30 φορείς της χώρας που θα συμμετάσχουν στους αγώνες, για να ακουστεί δυνατά το μήνυμα ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό των ανθρώπων που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα, για να ακουστεί δυνατά το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Η φετινή, 5η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Αργώ» και του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ υποστηρίζεται χορηγικά από τον ΕΣΑΚΕ, το Argo Travel και τις εταιρείες ΒΙΚΟΣ και Nestlé.
Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, από τις 15:00 έως τις 22:00, σε αυτή την κατά των διακρίσεων γιορτή, που θα περιλαμβάνει εντυπωσιακά καλάθια, δυνατή μουσική και πολλές ακόμη εκπλήξεις!