Ελλάδα

To Reuters, το σουβλάκι και ο Αμερικανός που θα το πλήρωνε 10 ευρώ

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ασχολήθηκε με το σουβλάκι, θέλοντας να δείξει την άνοδο της τιμής σε μια… φθηνή επιλογή γεύματος.

 

Η άνοδο των τιμών έχει επηρεάσει και το σουβλάκι, κάτι το οποίο τράβηξε το ενδιαφέρον του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» και ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ελληνικά εστιατόρια, αλλά και στις αντιδράσεις ντόπιων και τουριστών.

Σημειώνεται ότι ένα από τα δημοφιλέστερα εδέσματα της χώρας μας έχει βρεθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 χρόνων, καθώς η τιμή του έχει φτάσει στα 3,30 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση κατά 30% σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει όλα τα αγαθά, κάτι που σημαίνει ότι τα κύρια συστατικά του (κρέας, λαχανικά και ηλιέλαιο) ολοένα και αυξάνονται, όπως η τιμή της ενέργειας, καθώς ο πόλεμος και η πανδημία διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, η αύξηση αυτή αποκαλύπτει μερικές από τις κύριες πιέσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία σε επίπεδο βάσης.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει επηρεάσει πολύ», λέει ο 79χρονος Θανάσης Γκόλας, ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι στη σκιά της Ακρόπολης, «Οι Έλληνες πελάτες έχουν μειωθεί σημαντικά».

Το σουβλάκι θεωρείται μια… φθηνή επιλογή γεύματος, προσιτή σε σχεδόν οποιονδήποτε, όμως γίνεται όλο και περισσότερο το είδος του είδους που οι άνθρωποι με περιορισμένους προϋπολογισμούς σκέφτονται αρκετά πριν το επιλέξουν.

«Παλιότερα αγόραζα τρία ή δύο σουβλάκια, σήμερα αγόραζα μόνο ένα, γιατί είναι πολύ ακριβό και οι μισθοί είναι χαμηλοί αυτή τη στιγμή», λέει η Μορίνα Ντότση, μια 58χρονη καθαρίστρια που βγάζει 720 ευρώ το μήνα.

Η Ένωση Ψητοπωλείων και Εστιατορίων στην Αθήνα αναφέρει ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους 12 μήνες, του ηλιελαίου που εισάγεται γενικά από την Ουκρανία κατά 125% και οι λογαριασμοί ρεύματος πάνω από 100%.

«Ελπίζω ο πόλεμος να τελειώσει σύντομα», είπε ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, η οικογένεια του οποίου έχει εστιατόριο κοντά στην Ακρόπολη για περισσότερα από 140 χρόνια και ο οποίος, μετά από διπλασιασμό του λογαριασμού του ρεύματος, παλεύει να κρατήσει το σουβλάκι του κάτω από 3 ευρώ ανά μερίδα.

Βέβαια μερικοί τουρίστες αποθέωσαν το σουβλάκι, όπως ο Dave Disis, από την πολιτεία της Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο οποίος τόνισε ότι: «Θα πλήρωνα 10 ευρώ για αυτό το σουβλάκι, είναι νόστιμο».

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Όλες οι φυλές της ΝΔ ήταν εκεί: Πηγαδάκια, ψίθυροι και παρασκήνιο στην ομιλία Καραμανλή (Εικόνες)
Σανγκάη: Πανηγυρισμοί για το τέλος του αυστηρότερου lockdown στον κόσμο
Chevron Right