Μπορεί λοιπόν να έχουμε γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ με κορονοϊό και χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, όμως η συζήτηση για το πώς θα τελειώνουμε με το lockdown ξεκίνησε…
Την εκτίμηση πως αν τηρηθούν τα μέτρα του lockdown και με δεδομένο ότι στην Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν από νωρίτερα σε εφαρμογή αυστηρά οριζόντια περιοριστικά μέτρα μπορεί να ανοίξουν πιο γρήγορα από τις 30 Νοεμβρίου τομείς όπως τα σχολεία και το λιανεμπόριο επανέλαβε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Μάλιστα ο κ. Πέτσας συνέδεσε αυτή την εξέλιξη με την άρση της χρήσης του sms για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών.
«Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms στο 13033. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο Open ανέφερε:
Με δεδομένο ότι έχουμε πάρει τα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα αρκετές ημέρες πιο πριν αναμένουμε να πέσουν αρκετά πιο γρήγορα τα κρούσματα. Αν έχουμε προλάβει την Αττική από μία επιθετική αύξηση -και αυτό θα φανεί αυτή την εβδομάδα- τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι οι τρεις εβδομάδες επαρκούν. Αν αυτό δεν συμβεί, καταλαβαίνουμε όλοι ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα.
Αλλά αυτή τη στιγμή, με τη σύνθεση των κρουσμάτων στην Επικράτεια -με τα μισά κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα- είμαστε σχετικά αισιόδοξοι ότι αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν.
Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms.
Μένουμε εντός των ορίων του νομού μας
Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις. βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του Νομού μας. Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κορονoϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα.