Ελλάδα

Στη Σούδα το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford»

Το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford», που κατέπλευσε στη Σούδα, φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και πλήρωμα 6.000 ατόμων.

Στο λιμάνι της Σούδας κατέπλευσε, το πρωί της Τρίτης (26/12), το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Gerald Ford». Το πλοίο που είχε βρεθεί στη Σούδα και στις 2 Δεκεμβρίου 2023, προσέγγισε στον προβλήτα Κ14 της Νατοϊκής Βάσης Μαραθίου με τη βοήθεια ρυμουλκών.

Το πλοίο, μήκους 337 μέτρων και εκτοπίσματος περίπου 100.000 τόνων, έχει πλήρωμα 6.000 ατόμων. Όπως επισημαίνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχετικό δημοσίευμά του, το πλήρωμα σταδιακά θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τα Χανιά.

Το «USS Gerald Ford», είναι το πρώτο της κλάσης του, φέρει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, ηλεκτρομαγνητικό σύστημα εκτόξευσης αεροσκαφών και μια σειρά άλλων καινοτομιών. Αναπτύσσει ταχύτητα 30 κόμβων και μπορεί να μεταφέρει πάνω από 75 αεροσκάφη διάφορων τύπων.

«Πονοκέφαλος» για την ΕΛ.ΑΣ.

Ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης ενόψει της παρουσίας του πληρώματος του «USS Gerald Ford» στα Χανιά τις μέρες των εορτών έχει επεξεργαστεί η τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με την συνδρομή της προξενικής Αρχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής ιστοσελίδας zarpanews.gr, η παρουσία 6.000 Αμερικανών στην πόλη των Χανίων και, μάλιστα, σε περίοδο με αυξημένη κίνηση, προκαλεί «πονοκέφαλο» στους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Επισημαίνεται πως στα Χανιά βρίσκονταν ήδη για την προετοιμασία της επίσκεψης και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Αντιδράσεις από το ΚΚΕ για το αμερικανικό αεροπλανοφόρο

Για την παρουσία του αμερικανικού πλοίου στα Χανιά, η Τομεακή Οργάνωση του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι είναι «ανεπιθύμητη η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας τη θέση της για «κλείσιμο των ξένων βάσεων στο νησί».

Παράλληλα, την Πέμπτη (28/12), στις 6:30 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βέλγιο: Συναγερμός για αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά σε πλοίο
Τραγωδία στο Παρίσι: Δολοφονήθηκαν μία μητέρα και τα 4 παιδιά της – Συνελήφθη ο πατέρας της οικογένειας
Chevron Right