Ελλάδα

Ναυάγιο στην Πύλο: Στους 81 οι νεκροί – Βρέθηκε άλλη μια σορός

Μια ακόμη σορός εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από το ναυάγιο στην Πύλο.

Στους 81 ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο στην Πύλο, καθώς εντοπίστηκε ακόμα μία σορός ατόμου που επέβαινε στο μοιραίο αλιευτικό την Δευτέρα (19/6), η οποία μεταφέρθηκε στο λιμάνι Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, εντοπίστηκαν ακόμα δύο σοροί.

Λόγω του ότι υπολογίζεται ότι στο πλοίο επέβαιναν εκατοντάδες άτομα, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων θεωρείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Σημειώνεται, ότι προθεσμία για να απολογηθούν αύριο πήραν οι 9 Αιγύπτιοι – ηλικίας 20 έως 40 ετών – φερόμενοι ως διακινητές του πολύνεκρου ναυάγιο με 80 –  πλέον – νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες, που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Οι κατηγορούμενοι, πέρασαν σήμερα Δευτέρα την πόρτα της ανακρίτριας με βαρύτατες κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας εξακολουθούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι συγγενείς των αγνοουμένων, με φωτογραφίες στα χέρια να ρωτούν σε απόγνωση για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, διαβάζοντας μάταια τις λίστες των διασωθέντων.

Την ίδια ώρα, 11 άτομα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο σήμερα και άλλα επτά θα βγουν σε μία με δύο μέρες από το νοσοκομείο.

Κύκλωμα με «πλοκάμια» σε 5 χώρες – «Ήμουν 3 χρόνια φυλακή», είπε διακινητής

«Πλοκάμια» σε τουλάχιστον πέντε χώρες εκτιμάται ότι είχε το δίκτυο δουλεμπόρων, το οποίο βρίσκεται πίσω από το δρομολόγιο-θανάτου με το αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε νοτιοδυτικά της Πύλου.

Οι χώρες στις οποίες υπάρχουν «δίχτυα» του είναι η Αίγυπτος, η Συρία, το Πακιστάν, η Παλαιστίνη και η Λιβύη. Η έρευνα του Λιμενικού και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επιχειρεί να ρίξει φως στα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους εννιά διακινητές που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος και συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό το τμήμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με το μεταναστευτικό, επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συνεργασία του με ξένες υπηρεσίες ασφαλείας που έχουν καλή γνώση για τη δράση του δικτύου διακινητών στις πέντε χώρες που προαναφέρθηκαν.

Καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν στο iEidiseis ότι για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί το δρομολόγιο-θανάτου που κατέληξε σε ναυάγιο εκτιμάται ότι υπήρξε «σύμπραξη» τουλάχιστον τριών κυκλωμάτων διακινητών. Εκτιμάται δε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τρία μεγάλα «safe house» (χώροι προσωρινής διαμονής) στην ευρύτερη περιοχή του Τομπρούκ.

Οι δουλέμποροι «προσλαμβάνουν» ως καπετάνιους Αιγύπτιους ψαράδες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν «ροπή» προς την εγκληματική συμπεριφορά. Ενδεικτικό είναι ότι ένας από τους εννιά διακινητές που συνελήφθησαν μετά το ναυάγιο δήλωσε προανακριτικά στους λιμενικούς ότι είχε κάνει στο παρελθόν τρία χρόνια φυλακή.

Στην προανακριτική του κατάθεση αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες υποστηρίζοντας:

«Δεν έχω καμία σχέση με αυτά. Εγώ είμαι σαν όλους τους άλλους. Το νερό που μοίραζα το έκανα επειδή μας το έδωσαν από ένα καράβι και το έδινα στους υπόλοιπους. Δεν ξέρω ποιος είναι ο καπετάνιος, δεν είναι εδώ κάποιος.

Για να μπω στο πλοίο αυτό πλήρωσα. Στο πλοίο ήμουν μαζί με έναν ξάδερφό μου και μαζί πηγαίναμε στην Ιταλία για να βγάλω λεφτά να ταΐσω την οικογένειά μου. Δεν ξέρω τίποτα άλλο. Όλοι στο καράβι βοηθούσαν ο ένας τον άλλον και μοιράζανε φαγητό και νερό. Οι Πακιστανοί έκαναν φασαρίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πηγές ΕΕ: Η Ουκρανία πληροί δύο από τις επτά προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ μέχρι σήμερα
Κως: Φύλλο και φτερό το κινητό της Αναστάζια – Για κατάθεση και ο σύντροφός της
Chevron Right