Σε καραντίνα τέθηκε από απόψε και για 14 ημέρες η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ριτσώνα μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ιχνηλάτησης των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα φιλοξενούμενη της δομής η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας μετά τον τοκετό της και όπου διαπιστώθηκε ότι 23 ακόμη άτομα είναι θετικά στον ιό Covid-19.
Μιλώντας στο iEidiseis ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, εξήγησε πως οι διαμένοντες στη δομή τίθενται σε ολική απομόνωση στο εξής και ότι δε θα βγαίνουν, πχ. για τις προμήθειες φαγητού σε γειτονικά σημεία, όπως συμβαίνει στις δομές που η διατροφή δεν εξυπηρετείται με catering (όπως στα ΚΥΤ των νησιών), και ότι σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξε μέριμνα για προμήθεια τροφίμων για μία εβδομάδα, ενώ η τροφοδοσία της δομής αναμένεται να ενισχυθεί γενικότερα, στο πλαίσιο αυτό. Εξάλλου, κατά την διάρκεια της καραντίνας απαγορεύεται ρητά η είσοδος και έξοδος από την δομή, ενώ η ΕΛΑΣ έχει ενισχυμένη παρουσία στο σημείο, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα.
Ο κ. Λογοθέτης τόνισε επίσης πως κανένα από τα 23 άτομα δεν νοσεί ούτε έχει συμπτώματα της νόσου, και ότι το ίδιο ισχύει και για τη λεχώνα, η οποία θα συνεχίσει ωστόσο τη νοσηλεία της στην Αθήνα, αφού βρέθηκε θετική στον ιό.
Επιπλέον, από τον έλεγχο των υγειονομικών προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού ήταν αρνητικά, κάτι που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό.
Κληθείς να σχολιάσει τον αριθμό των κρουσμάτων απάντησε πως δεν θα έχει σημασία αν είναι 23 ή 50, καθώς βρίσκονται, πλέον, περιορισμένα. Τα τεστ που γίνονται, από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που ενισχύεται με προσωπικό από την πρωτεύουσα, στοχεύουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της κοινότητας, σημείωσε. Επομένως, η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στον πληθυσμό της δομής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η δομή της Ριτσώνας, η οποία κατασκευάστηκε σε τρία στάδια, με τις νέες οικίες να έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.800 άτομα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο η δομή φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 2.500 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι η εικόνα της δομής διαφέρει πολύ από αυτές των hotspot, τα οποία είναι ασφυκτικά γεμάτα, όπως η Μόρια.
Επεσήμανε δε πως κανείς εκ των μεταναστών και προσφύγων στη δομή της Ριτσώνας δεν ζει σε σκηνές, αλλά σε κοντέινερ και ότι, γενικώς, οι συνθήκες είναι καλές.
Στην περίπτωση της Ριτσώνας ο κ. Λογοθέτης δηλώνει πως «επιδείξαμε την ετοιμότητα μας» και ότι «έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες» έγκαιρα. Υπενθύμισε δε πως οι αρμόδιες αρχές έκαναν τις αντίστοιχες ενέργειες σε όλες τις δομές και τα ΚΥΤ της χώρας, όπου η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των οριοθετημένων ζωνών βρίσκεται σε ισχύ, κατ’ αναλογία με όσα ισχύουν και για τον γενικό πληθυσμό της χώρας.
Στις δομές αυτές, όπου δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου κορονοϊού, ο περιορισμός μετακινήσεων στοχεύει στην προστασία του πληθυσμού, όπως είπε.
Ανησυχία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης
Παράλληλα, ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκφράζει την ανησυχία του για τα αυξημένα θετικά κρούσματα κορονοϊού στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός, ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει, τόσο τις μεταναστευτικές, όσο και τις τοπικές κοινότητες», δηλώνει ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά».
Το προσωπικό του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του επίσημου οργανισμού διαχείρισης της δομής, συνεχίζει να εργάζεται στο χώρο υπό αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Επίσης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και προϊόντα προσωπικής υγιεινής σε όλους τους επωφελούμενους, ως άμεση απάντηση στην καραντίνα, εξαιτίας της οποίας οι διαμένοντες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά και σε είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές δημιουργούν χώρους καραντίνας εντός της δομής, ως πρόσθετο μέτρο για τη στήριξη της διαχείρισης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, στη διάρκεια αυτής της κατάστασης.
Ο ΔΟΜ, με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι παρών και στις 30 ανοικτές δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Καθαριστικά και σαπούνια διανεμήθηκαν σε όλους τους διαμένοντες σε αυτές. Όλα τα γραφεία των εργαζομένων, όπως και οι κοινόχρηστοι χώροι, απολυμαίνονται. Επίσης ο διεθνής οργανισμός ευαισθητοποιεί και ενημερώνει τις κοινότητες προσφύγων και μεταναστών σχετικά με τον ιό, μεταφράζοντας πληροφοριακό υλικό και δίνοντας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να προστατευθούν, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.
Τα κρούσματα κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «προκαλούν ανησυχία και για τους μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ο υπερπληθυσμός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, όπως το να κρατούνται αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων και να μπαίνουν σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση κατά την εξάπλωση του ιού».
Ο οργανισμός ζητάει να μεταφερθούν οι μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα το συντομότερο δυνατόν και προσθέτει ότι «είναι έτοιμος να συμβάλει με την κατασκευή κατάλληλων καταλυμάτων για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες». Επιπλέον, ο κ. Ρόκο κάνει έκκληση για «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση».
Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα