Να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θεάτρου «ΕΜΠΡΟΣ» ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, σε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Σήμερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ προτείνουν να λειτουργήσει ως πολιτιστική δομή ανοιχτή για τους καλλιτέχνες που το λειτούργησαν όλη αυτή την περίοδο, όπως και για άλλους συλλογικούς φορείς στο χώρο του πολιτισμού, με σκοπό να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα απευθύνεται πλατιά στον λαό.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση εκκένωσης, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις, ενώ το Σάββατο το βράδυ σημειώθηκε επανακατάληψη του χώρου. Χθες, Δευτέρα, ακολούθησε νέα αστυνομική επιχείρηση, αυτή τη φορά με λαμαρίνες.
Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όμως, αλλά και αρκετοί αλληλέγγυοι, διαμαρτυρήθηκαν με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο, να καταθέτει μήνυση. Έτσι, προσωρινά, σταμάτησε η διαδικασία.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ:
«Μια ακόμη αστυνομική επιχείρηση καταστολής εκτυλίχτηκε τις τελευταίες μέρες από την πλευρά της κυβέρνησης, με την εκκένωση του ιστορικού θεάτρου “ΕΜΠΡΟΣ” -ένα ζωντανό διατηρητέο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς- του οποίου οι είσοδοι σφραγίστηκαν με τσιμεντόλιθους, που κατόπιν επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν από σιδερένιες κατασκευές.
Η νέα αυτή πρόκληση της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της ευθύνης της, όπως και της διαχρονικής ευθύνης των κυβερνήσεων που ενέταξαν και διατήρησαν πλήθος σπουδαίων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, ενώ αδιαφόρησαν εγκληματικά για την απουσία ελεύθερων χώρων πολιτισμού προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση και των λιγοστών που ακόμη υπάρχουν.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. υπουργός:
Αν θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του “ΕΜΠΡΟΣ” σε συνεργασία με τον Δήμο Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής ώστε με ευθύνη του Δήμου Αθήνας να λειτουργήσει ως πολιτιστική δομή ανοιχτή για τους καλλιτέχνες που το λειτούργησαν όλη αυτή την περίοδο, όπως και για άλλους συλλογικούς φορείς στο χώρο του πολιτισμού, με σκοπό να παραμείνει ένα ζωντανό κύτταρο καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα απευθύνεται πλατιά στον λαό.
Αν θα προχωρήσει γενικότερα στην παραχώρηση χώρων και τη δημιουργία υποδομών για ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, τόσο αναγκαίων για τη δημιουργία, προετοιμασία και παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων από όλα τα είδη της Τέχνης».