Ελλάδα

Ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και η ΓΣΕΕ

Μέσα στην εβδομάδα συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει τον τρόπο αντίδρασης της. Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

Τις «σοβαρές αντιρρήσεις και διαφωνίες της με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου» δημοσιοποίησε σήμερα η ΓΣΕΕ, μέσω της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, αλλά και μέσω επιστολών της με αποδέκτη το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του συνδικάτου, «η νομική υπηρεσία της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, τεκμηρίωσε την ορθότητα των διαφωνιών της Συνομοσπονδίας, στις σχετικές επιστολές που απέστειλε στο αρμόδιο Υπουργείο».

Ανακοινώθηκε, δε, πως «μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια Διοίκησης της ΓΣΕΕ για να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις και να καθορίσει το πλαίσιο δράσης της Συνομοσπονδίας».

Υπενθυμίζεται πως η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη ταχθεί «απέναντι» στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, αποφασίζοντας και «την προκήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 3 του Ιούνη», καθώς «και σειρά πολύμορφων δράσεων (συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις)» για να μη περάσει το νομοθέτημα «που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων». 

Η απόφαση αυτή του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ αποτελεί, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας», πρόσκληση που μένει να φανεί αν θα συζητήσει η ΓΣΕΕ.

«Με το ΣχΝ του Υπουργείου Εργασίας προωθείται για ψήφιση σειρά αντεργατικών μέτρων που θίγουν θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα του Εργατικού Δικαίου της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με όλες τις ήδη επελθούσες και αναμενόμενες στο μέλλον συνέπειες στην οικονομία , την εργασία και την κοινωνία.

Το εργασιακό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον νομοθέτησης είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό για τέτοιου είδους νομοθετικές παρεμβάσεις. Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, επιβάλλουν θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έπρεπε να επικεντρώνονται σε μέτρα στήριξης της εργασίας και όχι περαιτέρω απορρύθμισής της

Πρόκειται για ρυθμίσεις με τις οποίες παραχωρούνται εργαλεία στους εργοδότες, προκειμένου αυτοί να επιβάλλουν όρους εργασίας και αμοιβής με βάση την ατομική σύμβαση εργασίας.

Το ΣχΝ αναμένεται να κατακρημνίσει και τα τελευταία οχυρά του εργατικού δικαίου της χώρας, όσα απέμειναν όρθια μετά τη δεκάχρονη εφαρμογή των μνημονίων και την πανδημία που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο».

(Από την επιστολή της ΓΣΕΕ στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη)

Ακολουθούν αναλυτικά οι επιστολές του νομικού τμήματος της ΓΣΕΕ προς το αρμόδιο υπουργείο με τις προτάσεις του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου:

Αξίζει να αναφερθεί πως η ΓΣΕΕ πρότεινε, πριν δύο εβδομάδες, την αύξηση του κατώτατου μισθού στο ύψος των 751 ευρώ – για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 – και σε δεύτερη φάση στα 809 ευρώ, παρουσιάζοντας τη σχετική τεκμηρίωση από την επιστημονική ομάδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Το ποσό των 809 ευρώ αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού, όπως υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου της Τρίτης:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μελίνα Ασλανίδου: Η συγκινητική ανάρτηση για τον χαμό του αδερφού της
Bundesliga: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν ο Χάαλαντ
Chevron Right