Δεν έχει προηγούμενο η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη από τα κρούσματα κορονοϊού, όσους νοσηλεύονται, αλλά και τον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν στις ΜΕΘ.
Δείτε ΕΔΩ τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα 11/11 ο ΕΟΔΥ
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς. Τι αλλάζει από 13/11
Ειδικότερα, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο ΕΣΥ και όσοι αναλύουν τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης ζητούν άμεσα μέτρα ώστε να αντέξουν τα νοσοκομεία και να μην δούμε εικόνες Ιταλίας θρηνώντας εκατοντάδες νεκρούς.
Me κραυγή αγωνίας σημειώνουν στο iEidiseis ότι αυτό που έχει άμεση προτεραιότητα δεν είναι τα νέα μέτρα, με αλλαγές στα SMS και ένα ενδεχόμενο πιο σκληρό locκdown, αλλά τρία συγκεκριμένα μέτρα ώστε τα νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν της σημερινής κατάστασης.
Αυτά είναι:
-Δέσμευση κλινών ΜΕΘ από όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία
-Διάθεση αναπνευστήρων σε όλες τις απλές κλίνες των νοσοκομείων
-Ετοιμότητα με ενισχυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών.
Οι ίδιες πηγές πάντως τονίζουν ότι τις επόμενες ημέρες αν δεν πέσουν τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης τότε τα πράγματα θα είναι έως και πολύ επικίνδυνα.
Την ίδια στιγμή, από την Θεσσαλονίκη που βρίσκεται ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πλάνο ενεργοποίησης 100 κλινών ΜΕΘ και αεροδιακομιδές με C130 με κορονοϊό από απομακρυσμένες περιοχές στη πρωτεύουσα.
Οι νέες άμεσες κλίνες, σύμφωνα με το υπουργείο θα κατανεμηθούν ως εξής:
6 στο ΑΧΕΠΑ,
7 στο γενικό νοσοκομείο Ξάνθης,
5 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
5 στο γενικό νοσοκομείο Σερρών,
15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης,
6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών
και 6 στο Γ. Γεννηματάς.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο που εφημερεύει το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη θα καλύψει επικουρικά την πόλη και το Διαβαλκανικό Κέντρο.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι για την κάλυψη της Βόρειας Ελλάδας η χώρα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια, δηλαδή κάθε ΥΠΕ θα στηρίζει την άλλη και άρα υπάρχει η δυνατότητα να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες ΥΠΕ, ενώ, εφόσον χρειαστεί, θα διατεθεί ένα C130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε άλλες περιφέρειες.
Και όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης R (ρυθμός μετάδοσης του ιού) σύμφωνα με το ΑΠΘ έχει ανέβει στο 1,8.