Σε εγκεφαλική αιμορραγία αποδίδεται ο θάνατος του 19χρονου ΑμΕΑ, μετά τον ξυλοδαρμό του στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο ‘Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη.
Αυτό αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Γκολέμης, στην εκπομπή «Tlive», επικαλούμενος στοιχεία του ιατροδικαστικού πορίσματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός έπεσε θύμα ξυλοδαρμού το βράδυ της Κυριακής (28.11.2021), μετά από συμπλοκή ανάμεσα σε δύο παιδιά του ιδρύματος. Ο ένας εκ των δύο λέγεται πως ήταν σε κατάσταση αμόκ, ενώ εργαζόμενος του ιδρύματος καταγγέλλει ότι ο υπάλληλος που τους πρόσεχε, δεν έπραξε τίποτα για να ηρεμήσει την κατάσταση.
Έπειτα μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία εξιτηρίου το μεσημέρι της Δευτέρας, ο 25χρονος εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε. Το πτώμα του νεαρού μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ για τη διενέργεια νεκροτομής.
«Εγκληματική ενέργεια», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
«Μία ημέρα μετά το περιστατικό, η ενημέρωση που είχαν οι γονείς ήταν ότι το παιδί τραυματίστηκε πολύ ελαφρά, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και την επόμενη ημέρα θα έβγαινε. Δεν αναφέρθηκε τίποτα για τις συνθήκες και τη σοβαρότητα του τραυματισμού.
Έγινε ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης του περιστατικού και μίας εγκληματικής ενέργειας, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων», τόνισε ο κ. Γκολέμης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ένορκη διοικητική εξέταση για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΜ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκειμένου, όπως δήλωσε, «να διερευνηθεί αν τελέστηκαν πράξεις που συνιστούν ποινικά αδικήματα». «Προσωπικά είμαι αποφασισμένη να φθάσω την υπόθεση μέχρι τέλους» πρόσθεσε η ίδια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην μηνυτήρια αναφορά περιγράφεται περιστατικό βίας σε βάρος του 25χρονου από άλλον περιθαλπόμενο και αμελής συμπεριφορά εργαζόμενου σχετικά με το περιστατικό αυτό.
Την ίδια ώρα, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το ίδιο συμβάν κατέθεσε και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου. Η μήνυση υποβλήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο Ίδρυμα βρίσκεται στο επίκεντρο (αρνητικής) δημοσιότητας. Τον Απρίλιο του 2018, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δίκασε υπόθεση κακοποίησης σε βάρος τριών περιθαλπόμενων που είχε αποκαλυφθεί σχεδόν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, με κατηγορούμενους, τότε, εργαζόμενους της Δομής.
Για την συγκεκριμένη υπόθεση, το δικαστήριο τιμώρησε έναν υπάλληλο ως φυσικό δράστη (κατηγορείτο ότι «χτύπησε με άγνωστο αντικείμενο τους περιθαλπόμενους που λόγω της πνευματικής αναπηρίας τους ετύγχαναν ανίκανοι να αντισταθούν»), όπως επίσης μια νοσοκόμα και ένα στέλεχος (τότε αναπληρώτρια προϊσταμένη περίθαλψης) για παράβαση καθήκοντος. Οι ποινές ήταν 4 ετών και 1 έτους, με αναστολή, αντιστοίχως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας της έδρας αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων είχε σχολιάσει στην αγόρευσή της: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η όλη λειτουργία του Ιδρύματος».