«Δυστυχώς η διαχείριση του δεύτερου “κύματος” της πανδημίας από την πολιτεία, φανέρωσε την “γύμνια” του κρατικού μηχανισμού», τονίζει σε ανακοίνωση της Ομοσπονδία Δικαστικκών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), με την οποπία κάνει λόγο για εγκληματική η ανευθυνότητα της κυβέρνησης αναφορικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων εν μέσω του lockdown.
Σύμφωνα με το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δικαστικών υπαλλήλων, «εδώ και μήνες, οι κυβερνώντες δεν κουράστηκαν να κουνούν το δάκτυλο της “ατομικής ευθύνης”, μα δεν κούνησαν ταυτόχρονα ούτε το μικρό τους δακτυλάκι για να λάβουν ουσιαστικά μέτρα, να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των εργαζομένων, των γιατρών και των υγειονομικών, να ακούσουν τις εισηγήσεις των επιστημόνων που σέβονται την επιστήμη τους».
«Εδώ και μήνες, δεν θωράκισαν το σύστημα υγείας με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, με δημιουργία νέων ΜΕΘ, δεν πήραν μέτρα για να μην συνωστίζονται καθημερινά οι πολίτες στα ΜΜΜ, δεν άκουσαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που φώναζαν ότι “μόνο η μάσκα δεν είναι προστασία”», προστίθεται.
Έτσι, «φτάσαμε σε ένα νέο lockdown, το οποίο, κατά τα άλλα, “ξόρκιζαν”. Με την ίδια λογική αντιμετωπίζουν την πανδημία και στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπου μήνες τώρα από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Μάρτη, ενώ έχουμε καταθέσει ως συνδικαλιστικό όργανο, συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα για να λειτουργούν τα δικαστήρια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης της υγείας εργαζομένων και πολιτών, δεν υπήρξε καμία μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, και δεν φρόντισε ούτε καν για την επαρκή προμήθεια των στοιχειωδών μέσων προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, γάντια)».
«Και αντί σ΄ αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας να λάβουν πιο δραστικά μέτρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «είδαμε ένα προκλητικό “μαγείρεμα” κυριολεκτικά ως την τελευταία στιγμή πριν την έκδοση της νέας Κ.Υ.Α., που αφορά τη λειτουργία των Δικαστηρίων από 7/11/2020 έως 30/11/2020,όπου επιτρέπει να εκδικάζεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων απ΄ ότι στο πρώτο “πιο ελαφρύ” κύμα της πανδημίας, με τη λογική αφενός μεν να μην χρειαστεί να αποζημιώσουν κατά το χρονικό διάστημα του lockdowon τους πράγματι πληττόμενους από την αναστολή δικηγόρους, αφετέρου δε για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (βλέπε π.χ. διενέργεια συναινετικών προσημειώσεων), την ίδια στιγμή που μικρές επιχειρήσεις βάζουν “οριστικό λουκέτο” και χιλιάδες εργαζόμενοι χάνουν και πάλι τη δουλειά τους».
Σε αυτό το πλάισιο, η Ομοσπονδία, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «τα Δικαστήρια μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, μόνο αν ληφθούν τα μέτρα προστασίας που έχουμε προτείνει, μόνο αν καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά στις δικαστικές υπηρεσίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής του συγχρωτισμού στις Γραμματείες, μόνο αν αναβαθμιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές».
Σημειώνεται, εξάλλου, πως σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΟΔΥΕ στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονται «κρούσματα σε εργαζόμενους σε διάφορες δικαστικές υπηρεσίες της χώρας (Πρωτοδικείο Αθήνας, Ειρηνοδικείο Αθήνας, Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, Dιοικητικά Δικαστήρια Αθήνας, Εφετείο Θεσσαλονίκης κλπ)» όπως και «φαινόμενα συνωστισμού, ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής της νέα ΚΥΑ!».
Τέλος, το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει το ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε σχέση με τα παραπάνω, έχει ως εξής:
«1. Μαζικά επαναλαμβανόμενα (με συχνότητα που θα υποδειχθεί από τους ειδικούς) τεστ ανά δικαστική υπηρεσία, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά
2. Σε πλήρη επάρκεια και δωρεάν, μέσα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια (Δικαστικούς Υπαλλήλους και Δικαστικούςκαι εισαγγελικούς Λειτουργούς), και συχνές απολυμάνσεις των χώρων των δικαστηρίων, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά
3. Προσωπικό ελέγχου στις εισόδους των δικαστικών υπηρεσιών, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά
4. Έλεγχος θερμομέτρησης στις εισόδους των δικαστικών υπηρεσιών, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά
5.Πρόσληψη συμβασιούχων για την καθημερινή καθαριότητα των κτιρίων, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά
6.Επιτάχυνση των διαδικασιών για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και Δικηγόρων, ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και όχι επιλεκτικά».