Τον λόγο για τον οποίο τελικά αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός χωρίς ν’ αποκλειστούν οι νεαρότερες γυναίκες από το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Σμυρνάκης, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1.
«Τα στοιχεία λένε για τα πέντε περιστατικά (σ.σ τέσσερις γυναίκες και ένας άντρας) αλλά και για τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους. Βάσει αυτών των στοιχείων υπερτερούν», είπε αρχικά ο κ. Σμυρνάκης και συνέχισε: «Μία τέτοια επιλογή θα απέκλειε μια μερίδα κόσμου που έχουν συγκεκριμένες απόψεις για συγκεκριμένα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια είναι διαθέσιμα σε όλους τους ανθρώπους από τα 30 και πάνω».
Για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, τόνισε: «Γνωρίζουμε ότι, δεν έχουμε εμβόλια για να μπορεί να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, επίσης η μορφολογική ιδιαιτερότητα της χώρας μας δεν επιτρέπει εύκολη μεταφορά και αποθήκευση των εμβολίων», σχολίασε εξηγώντας ότι, «κάθε χώρα παίρνει αποφάσεις με τα δικά της στοιχειά, λαμβάνοντας υπόψη τον ΕΜΑ».
Σχολιάζοντας το «πέναλτι» των 16 ημερών για όσους ακύρωσαν το πρώτο ραντεβού τους, περιμένοντας να ανοίξει η πλατφόρμα για να επιλέξουν άλλο, ξεκαθάρισε ότι, «πρέπει καθένας να μπορεί να κάνει άμεσα το εμβόλιό του».
Ο καθηγητής κατέληξε με την προειδοποίηση ότι, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. «Βλέπουμε τεράστιο εφησυχασμό γιατί μάλλον δεν διαβάζουν καλά το επίπεδο εμβολιασμού. Μόνο το 40% του πληθυσμού έχει κάνει την 1η δόση και το 15-20% και τις δύο».