Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Coimbra (Πορτογαλία), Boaventura de Sousa Santos, θα είναι ο ομιλητής στη 16η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 στις 7.00 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31). Ο τίτλος της διάλεξής του είναι «Αποαποικιοποίηση του Μαρξισμού; Μαρξισμός και επιστημολογίες του Νότου».
Εκ μέρους του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς θα προλογίσει ο πρόεδρός του και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Δουζίνας.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από το κανάλι του ΙΝΠ στο YouTube (μόνο στα ελληνικά), ενώ βιντεοσκοπημένες εκδοχές της (στα αγγλικά και στην ελληνική νοηματική) θα είναι αργότερα διαθέσιμες.
Ποιος είναι ο Boaventura de Sousa Santos
Ο Boaventura de Sousa Santos είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (Πορτογαλία) και Distinguished Legal Scholar στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (LL.M. και J.S.D.) από το Πανεπιστήμιο Yale και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου (Doctor of Laws, Honoris Causa) από το Πανεπιστήμιο McGill.
Είναι ομότιμος διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα και έχει γράψει και δημοσιεύσει ευρέως για την παγκοσμιοποίηση, την κοινωνιολογία του δικαίου και του κράτους, την επιστημολογία, τα κοινωνικά κινήματα και το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στα πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, κινέζικα, δανικά, ρουμανικά και πολωνικά.
Το πιο πρόσφατο project του, με τίτλο ALICE: Leading Europe to a New Way of Sharing the World Experiences, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ένα από τα πιο έγκυρα και άκρως ανταγωνιστικά διεθνή χρηματοδοτικά ιδρύματα για την επιστημονική αριστεία στην Ευρώπη.
Στον Boaventura de Sousa Santos έχουν απονεμηθεί διάφορα βραβεία, με πιο πρόσφατα το Frantz Fanon Lifetime Achievement (2022) από τη Φιλοσοφική Ένωση της Καραϊβικής, το Βραβείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μεξικού (2010), το Βραβείο Kalven Jr. της Ένωσης για το Δίκαιο και την Κοινωνία (Law and Society Association – 2011).
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του στα αγγλικά είναι τα ακόλουθα:
- The Pluriverse of Human Rights: The Diversity of Struggles for Dignity (Ed. with Bruno Sena Martins) (Routledge, 2021).
- Decolonising the University: The Challenge of Deep Cognitive Justice. (Cambridge Scholars Publishing, 2021).
- Toward a New Legal Common Sense. Law, Globalization, and Emancipation. Third edition (Cambridge University Press, 2020).
- Demodiversity: Toward Post-Abyssal Democracies (Ed. with José Manuel Mendes) (Routledge, 2020).
- Knowledges Born in the Struggle. Constructing the Epistemologies of the Global South (Ed. with Maria Paula Meneses) (Routledge, 2019).
- The End of the Cognitive Empire: The Coming of Age of Epistemologies of the South. (Duke University Press, 2018).
- If God Were a Human Rights Activist (Stanford University Press, 2015).
- Epistemologies of the South: Justice against Epistemicide (Paradigm Publishers, 2014).
Η Ετήσια Διάλεξη στη Μνήμη του Νίκου Πουλαντζά εγκαινιάστηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς το 2007, με σκοπό να συστήσει στο ελληνικό κοινό τη σκέψη μεγάλων σύγχρονων διανοητών της παγκόσμιας Αριστεράς, και πραγματοποιείται αδιάλειπτα κάθε Δεκέμβριο.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, τον θεσμό έχουν τιμήσει σημαντικοί ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο: ο Bob Jessop, ο Leo Panitch, η Judith Butler, ο Michael Lebowitz, ο Erik Olin Wright, η Gayatri Chakravorty Spivak, ο Frank Deppe, ο Enzo Traverso, η Wendy Brown, η Nancy Fraser, η Angela Davis, ο Michael Löwy, ο Klaus Dörre και ο Manuel Castells και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.
Τα κείμενα των Ετήσιων Διαλέξεων κυκλοφορούν στα ελληνικά και στα αγγλικά σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νήσος. Στο πλαίσιο της επετείου των 25 χρόνων από την ίδρυσή του, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διαθέτει σταδιακά ανοιχτά τα κείμενα των παλαιότερων Ετήσιων Διαλέξεων σε ψηφιακή μορφή μέσω της ιστοσελίδας του.