Σεισμός ταρακούνησε την Εύβοια στις 5:29 το απόγευμα της Τετάρτης 14/12 και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 13,5 χιλιομέτρων. Το επίκεντρο του σεισμού στην Εύβοια εντοπίζεται στα 8 νοτιοανατολικά των Ζαράκων.
Ευρωμεσογειακό: 4,4 Ρίχτερ ο σεισμός στην Εύβοια
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο σεισμός στην Εύβοια είχε ένταση 4,4 Ρίχτερ:
🔔#Earthquake (#σεισμός) M4.4 occurred 28 km SE of #Alivéri (#Greece) 16 min ago (local time 17:28:48). More info at:
📱https://t.co/LBaVNedOuH
🌐https://t.co/E4QNZo5KRe
🖥https://t.co/lJ11uchXBP pic.twitter.com/I8PT3c3RLL— EMSC (@LastQuake) December 14, 2022
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πρόκειται για μετασεισμό
Όπως εκτίμησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, πρόκειται για μετασεισμό. «Δεν έπαψαν οι μετασεισμοί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα δεν απέκλεισε, με μικρή πιθανότητα, να έχουμε ακόμη και μεγαλύτερο σεισμό από το μέγεθος των 4,3 Ρίχτερ.
Ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook:
«Σεισμός μεγέθους Μ=4,3 στις 17.29 με επίκεντρο τα Νέα Στύρα της Ν. Εύβοιας, αισθητός και στην Αττική. Μετασεισμός του ισχυρότερου Μ=5,0 που έγινε το βράδυ 29.11.2022.
Είχα εκτιμήσει προ ημερών ότι μετασεισμοί άνω του Μ=4 δεν αποκλείονται. Ωστόσο, βρισκομαστε σε ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία και ο σημερινός δεν ανατρέπει αυτή την εκτίμηση».
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0u1823FQ2F7vkRbgtXBuLZaHr1iS5gbVBJGnnZ26c6wEYRBnFp59W76JjgNrmWK6Ll&id=100014233710134
Ευθύμιος Λέκκας: Δεν ξέρουμε τα χαρακτηριστικά του ρήγματος
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι η σημερινή δόνηση εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ και είναι στο ίδιο σεισμογόνο ρήγμα.
«Πρέπει να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Ο σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε πριν από μερικές μέρες, στο ίδιο επίκεντρο», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι και πρόσθεσε:
«Δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι, θεωρούμε ότι έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά του και πάμε σε περίοδο ομαλότητας. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, αφού δεν ξέρουμε για το συγκεκριμένο ρήγμα τα ειδικά χαρακτηριστικά του.
«Ο αστικός ιστός της περιοχής αντέχει, έχουμε να κάνουμε με πετρώματα ιδιαίτερα ανθεκτικά», δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Άκης Τσελέντης: Γιατί έγινε ο σεισμός αισθητός στην Αθήνα
Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι ο σεισμός «παρά το μικρό του μέγεθος και τη μεγάλη απόσταση έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης, εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του πρόσφατου σεισμού. Αναμενόμενος και καλώς έγινε.
Ο χρόνος στην αυτόματη λύση στο χάρτη είναι χρόνος Γκρίνουιτς».
Στην ανάρτησή του στο facebook ανέφερε:
«Εννοείται δεν αξίζει τον κόπο για αυτό το μικρό σεισμό να κάνω δηλώσεις στα ΜΜΕ (παρά τα πολλά αιτήματα που δέχομαι) για το 1 λεπτό δημοσιότητας.
Δυστυχώς, διάγουμε περίοδο «μαϊντανοποίησης» της Σεισμολογίας με τον σχολιασμό μικρών σεισμών με ύφος χιλίων καρδιναλίων …Θα το δείτε οσονούπω …».