Ελλάδα

Ποιοι θα πάρουν δωρεάν laptop και tablet για την τηλεκπαίδευση

Πώς και σε ποιους θα δοθεί εξοπλισμός για τηλεκπαίδευση. Όλος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας. 

Με μια νέα πραγματικότητα έρχονται αντιμέτωποι από σήμερα οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων που θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους από το σπίτι μέσω εκπαιδευτικής τηλεόρασης και τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, το εγχείρημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας που επιλέχθηκε προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα γονέων, παππούδων και δασκάλων προς τα σχολεία δεν θα είναι εύκολο μιας και ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι αυτονόητος για κάθε ελληνικό σπίτι ενώ ερωτήματα εγείρονται για την αντοχή του δικτύου με την ταυτόχρονη είσοδο χιλιάδων μαθητών. Στο Υπουργείο Παιδείας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επαναληφθεί το φιάσκο της πρώτης φάσης της τηλεκπαίδευσης.

Για τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση σε αυτές τις σχολικές βαθμίδες και για τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές οικογένειες τις επόμενες ημέρες, αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων Σαββατοκύριακου του Star η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Αναφορικά με τον ελλιπή εξοπλισμό των μαθητών, καθώς δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν laptop ή tablet προκειμένου να συμμετάσχουν στα εξ αποστάσεων μαθήματα ή πολλές οικογένειες έχουν παραπάνω από ένα παιδί στο σπίτι, η κα Ζαχαράκη επεσήμανε ότι ο απαραίτητος εξοπλισμός θα δοθεί όπου είναι απαραίτητος.

Η διανομή του εξοπλισμού θα γίνει στους μαθητές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια μέσω των σχολικών μονάδων.

«Ήδη από το Μάρτιο, έχει ξεκινήσει η αποστολή tablets προς τις σχολικές μονάδες, τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του σχολείου και θα διατεθούν σε μαθητές με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη και επεσήμανε ότι «το υπουργείο Παιδείας δίνει μάχη με τις νέες συνθήκες». «Ήδη έχουν δοθεί 40.000 tablets και θα μοιραστούν και άλλα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 90.000 τους επόμενους μήνες, με επιταχυμένες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συνύπαρξη τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης σε κάθε ελληνικό σπίτι από αύριο, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι το πρόγραμμα των μαθητών δημοτικού και νηπιαγωγείων ορίστηκαν σε διαφορετικές ώρες ώστε να υπάρχει ευελιξία στα ωράρια παιδιών και γονέων και για να μην «υπερφορτώνεται» το δίκτυο.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει δωρεάν χρήση δεδομένων (data) για όποιον συνδέεται στις πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζεται το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση.

Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης μέσω διαδικτύου, ακόμη και αν δεν έχει υπολογιστή, τάμπλετ, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να συνδεθεί στην ψηφιακή τάξη και μέσω τηλεφώνου, με αστική χρέωση.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Από σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. -πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων- θα προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού.

Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση θα αρχίσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου και είναι υποχρεωτική. Μάλιστα, κατά τα διαδικτυακά μαθήματα η ύλη θα προχωράει κανονικά.

Σήμερα, Δευτέρα, οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές.

Κάθε διδακτική ώρα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα έχει διάρκεια 30′ και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μ.μ. για τα δημοτικά, και από τις 2 έως τις 4:20 μ.μ. για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων σύντομων διαλειμμάτων.

Το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης επελέγη, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τρεις λόγους:

1. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες σε σχέση με τον απαιτούμενο αριθμό συσκευών για σύνδεση στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα αν στην οικογένεια υπάρχουν γονείς που τηλεργάζονται και μεγαλύτερα παιδιά Γυμνασίου / Λυκείου που κάνουν το πρωί τηλεκπαίδευση.

2. Για να διευκολυνθούν οι οικογένειες των οποίων οι γονείς μπορεί να τηλε-εργάζονται το πρωί και ταυτόχρονα να χρειάζεται να βοηθήσουν τα μικρά τους παιδιά να συνδεθούν στις ψηφιακές τάξεις.

3. Για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση των δικτύων της χώρας από εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Διαδικτυακή «Ευρυδίκη» σε απευθείας μετάδοση από το Θέατρο Πορεία
Μόνο στο iEidiseis: «Μπίλιες» έγιναν Κουτσούμπας και Φώφη
Chevron Right