Καίγεται για δεύτερη νύχτα η Αττική: Διάσπαρτες οι εστίες - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Καίγεται για δεύτερη νύχτα η Αττική: Διάσπαρτες οι εστίες - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Νύχτα αγωνίας με τη φωτιά στην Αττική. Έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, μπαράζ από το 112 για εκκενώσεις. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.gr.
ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

23:52 - 12/08/2024
Τελευταία ενημέρωση: 01:22 - 13/08/2024

Ένα ακόμη βράδυ αγωνίας στην Αττική, με τη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε να έχει μέτωπο 40 χιλιομέτρων. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό μέσα από το blog του iEidiseis.gr.


LIVE

  • Βρέθηκε απανθρακωμένη σορός γυναίκας στο Πάτημα Βριλησσίων

    01:22:00

    Τραγική εξέλιξη με τις φωτιές στην Αττική. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα - Δευτέρας προς Τρίτη (13/8) βρέθηκε από πυροσβέστες απανθρακωμένη σορός εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Βριλησσίων.

  • Ολονύχτια μάχη στη ΒΑ Αττική με διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις

    23:58:23

  • Bαθρακογιάννης: Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο, έχουμε εστίες

    23:37:58

    Σε νέα ενημέρωση, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, για τις φωτιές στη ΒΑ Αττική, τόνισε ότι δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες, ενώ τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς.

    Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην βορειοανατολική Αττική. Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα».

    «Επειδή την τελευταία ώρα, γίνεται αναφορά για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, σας γνωρίζουμε ότι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

    Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες. Ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει διευρυνθεί».

    «Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα: Η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα.

    Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη αλλά και για τις επόμενες ημέρες».

  • Συνελήφθησαν οι νεαροί που έβαλαν τη φωτιά στην Τερψιθέα Γλυφάδας

    23:26:30

    Σε εμπρησμό οφείλεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ σε δύσβατη περιοχή, πίσω από το γήπεδο ποδοσφαίρου της Τερψιθέας. Δύο νεαροί εθεάθησαν «επί το έργον», κυνηγήθηκαν από κατοίκους, αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν από το Τμήμα Ασφαλείας Γλυφάδας. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση.

    {https://www.facebook.com/MunicipalityofGlyfada/posts/865233189040651}

  • Ήχησε το 112 στον Μαραθώνα

    23:20:15

    Νέο μήνυμα από το 112 ήχησε στο Βρανά Μαραθώνα.

  • ΑΔΜΗΕ: Έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης

    23:19:05

    Λόγω της φωτια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη βορειοανατολική Αττική, έχουν επηρεαστεί σημαντικά κυκλώματα υπερυψηλής τάσης, ενημέρωσε απόψε ο ΑΔΜΗΕ.

    Ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση εστιών σε περιοχές όπου διέρχονται γραμμές μεταφοράς, προκειμένου να επανέλθουν το συντομότερο σε λειτουργία.

    Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία με κατάλληλες ενέργειες μέσω εναλλακτικών κυκλωμάτων και ανακατανομή των μονάδων παραγωγής.

    Ο ΑΔΜΗΕ τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια σε επιχειρησιακό επίπεδο για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος υψηλής και υπερυψηλής τάσης στην περιοχή, εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών. Τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ παραμένουν στο πεδίο των εστιών φωτιάς για άμεση παρέμβαση, όταν αυτό επιτρέπεται από τις συνθήκες.

  • Βελτιωμένη η εικόνα - Η ενημέρωση από την πυροσβεστική

    23:08:02

    Βελτίωση παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Βαρνάβα και επεκτάθηκε στην Βορειοανατολική Αττική όπως τόνισε πριν από λίγο σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    «Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές. Πλέον δεν έχουμε μέτωπο πυρκαγιάς, αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του όρους της Πεντέλης και της λίμνης του Μαραθώνα» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι σχετικά με αναφορά την τελευταία ώρα για αγνοούμενο άτομο στην περιοχή της πυρκαγιάς, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί κλήση ή κλήσεις για ανάλογο περιστατικό.

    Αναφορικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αμπελεία Φαρσάλων, Πολιτικά Ευβοίας, Βόνη Ηρακλείου Κρήτης, Αγκυνάρα Πύργου Ηλείας και Ράγιο Θεσπρωτίας δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί, ενώ οι πυρκαγιές σε Ξάνθη, Παλαιόπυργο Ναυπακτίας, και Τερψιθέα Γλυφάδας είναι οριοθετημένες.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος τόνισε ότι έχει διευρυνθεί ο αριθμός των κρατών που έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

    «Εκτός από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τσεχία, στο αίτημα ανταποκρίθηκαν ακόμη 3 χώρες που θα διαθέσουν δυνάμεις και συγκεκριμένα: η Σερβία ένα ελικόπτερο καθώς και 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα, η Ρουμανία 44 πυροσβέστες με 4 υδροφόρα οχήματα και η Τουρκία δύο αεροσκάφη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία πέραν του ενός ελικοπτέρου, θα αποστείλει και 200 πυροσβέστες με 28 υδροφόρα οχήματα» τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης.

    «Εφιστούμε την προσοχή όλων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την έναρξη πυρκαγιών παραμένουν επικίνδυνες όχι μόνο για αύριο Τρίτη, αλλά και για τις επόμενες ημέρες» κατέληξε κλείνοντας την έκτακτη ενημέρωση.

  • Στο Χαλάνδρι ο Στέφανος Κασσελάκης

    22:58:34

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την επίσκεψη του στο συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε τον δήμο Χαλανδρίου και βρέθηκε στο σημείο όπου έφτασαν οι φλόγες. Εκεί σε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον δήμαρχο της πόλης Σίμο Ρούσσο ενημερώθηκε για τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι δημότες και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς.

    Οι εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονταν έξω από τα σπίτια τους προσπαθούσαν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το έργο της κατάσβεσης με κάθε πιθανό μέσο, ενώ του εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτηση τους καθώς αισθάνθηκαν παντελώς εγκαταλελειμμένοι από τον κρατικό μηχανισμό. Μίλησαν στον κ. Κασσελάκη για τα όσα έζησαν τις τελευταίες ώρες αλλά και την ανασφάλεια που αισθάνονται καθώς ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός.

    «Ο μόνος που ήρθες μέχρι εδώ» ήταν η φράση που ακούστηκε από κάποιους κατοίκους να απευθύνεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Τί να κάνουμε; Προσπαθούμε να σώσουμε ότι μπορούμε, ότι έχει μείνει τουλάχιστον», είπε ένας νεαρός στον κ. Κασσελάκη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε αρκετά σημεία της περιοχής, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σταθεί με όλες τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα δίπλα στους πληγέντες και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και τους κατοίκους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες τους.

    Μπροστά στις πολλές εικόνες πλήρους καταστροφής, βιώνοντας την αποπνικτική ατμόσφαιρα και ακούγοντας τις δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος σε πολίτες είπε: «απίστευτο να συμβαίνει αυτό στην Αθήνα».

    {https://x.com/iEidiseisGR/status/1823085909006283190}

  • Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για αγνοούμενη η Πυροσβεστική

    22:53:22

    Δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αγνοούμενο άτομο ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας Βασίλης Βαθρακογιάννης.

    Στην τελευταία του ενημέρωση ανέφερε πως η Πυροσβεστική δεν έχει λάβει κλήση ή κλήσεις για αγνοούμενο.

  • ΠΑΣΟΚ: Στις πυρόπληκτες περιοχές του Μαραθώνα ο Νίκος Ανδρουλάκης την Τρίτη

    22:46:13

    Όπως ενημέρωσε το βράδυ το ΠΑΣΟΚ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 στις 09.00 θα επισκεφτεί τις πυρόπληκτες περιοχές στη Λίμνη Μαραθώνα.

  • Τι δυνάμεις στέλνουν για βοήθεια διάφορες χώρες

    22:43:24

    Διευρύνεται ο αριθμός των κρατών που ανταποκρίνονται στο ελληνικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM), για παροχή συνδρομής στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Αττική. Μετά τις Γαλλία, Ιταλία και Τσεχία, πυροσβεστικές δυνάμεις στέλνουν και οι Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία. Σημειώνεται ότι η Γαλλία, πέραν του ελικοπτέρου Super Puma, αποστέλλει και πολυάριθμη βοήθεια.

    Ειδικότερα, σε συνέχεια της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε το απόγευμα της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χώρα μας αποστέλλονται:

    Εναέριες Δυνάμεις

    • Τουρκία: Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Tractors.
    • Σερβία: Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Kamov.

    Επίγειες Δυνάμεις

    • Γαλλία: 200 άτομα, με 28 υδροφόρα οχήματα.
    • Ρουμανία: 44 άτομα, με 4 υδροφόρα οχήματα.
    • Σερβία: 35 άτομα, με 10 οχήματα.
  • Μαίνεται η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

    22:15:20

  • Θρίλερ στο Χαλάνδρι - Αναφορά για αγνοούμενη

    21:58:12

    Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για τις αναφορές για αγνοούμενη μια γυναίκα εργαζόμενη σε εταιρεία που τυλίχτηκε στις φλόγες στο Πάτημα Xαλανδρίου.

    Όπως μετέδωσε το Star, πρόκειται για μια γυναίκα 60-65 ετών που εργάζεται σε εταιρεία στο Πάτημα Χαλανδρίου και η οποία δεν φαίνεται να βγήκε όταν εκκενώθηκε η εταιρεία.

    Η γυναίκα μέχρι αυτή την ώρα δεν απαντά στο κινητό της τηλέφωνο.

    Δεν αποκλείεται η γυναίκα να βγήκε από άλλη έξοδο της εταιρείας.

  • Έρευνα για εγκλωβισμένους σε πολυκατοικία στην Πεντέλη

    21:51:25

    Η φωτιά απειλεί πολυκατοικία στην Πεντέλη, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

    Έρευνα για εγκλωβισμένους αυτή την ώρα.

  • Πανοραμική εικόνα της φωτιάς από το Αστεροσκοπείο Αθηνών - Δείτε βίντεο

    21:39:03

  • Φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα

    20:56:12

    Φωτιά ξέσπασε και σε εργοστάσιο ξυλείας στον Γέρακα.

  • Κασσελάκης από ΕΣΚΕΔΙΚ: Καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή

    20:48:50

    «Προφανώς δεν είναι τώρα η στιγμή να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις έχουν φέρει αυτή τη φωτιά κυριολεκτικά στην Αθήνα», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σύντομη δήλωση του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    «Να ευχηθούμε καλή δύναμη σε όλους όσοι είναι στην πρώτη γραμμή και να ενθαρρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν στις εθελοντικές δράσεις για να προσφέρουν ανακούφιση στους συμπολίτες μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

  • Τζανάκης: «Επικίνδυνος και τοξικός ο καπνός»

    20:34:21

    Προειδοποίηση για την ποιότητα του αέρα από τον καθηγητή πνευμονολογίας.

  • Στις φλόγες επιχείρηση στη λεωφόρο Αναπαύσεως - Συνεχείς εκρήξεις

    20:23:25

    Πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει την περιοχή στη λεωφόρο Αναπαύσεως όπου καίγεται επιχείρηση, ενώ ακούγονται συνεχώς εκρήξεις.

  • Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Δέση Γέρακα προς το κέντρο του Γέρακα

    20:09:52

    04948d06-a638-41c9-8b10-f8458580d7df_ff09c.jpg

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ξέσπασε φωτιά τώρα και στη Γλυφάδα

      20:02:53

      Νέα φωτιά ξέσπασε στην Τερψιθέα στην Άνω Γλυφάδα.

    • Τρομακτική έκρηξη σε ζωντανή μεταδόση - «Απομακρυνθείτε γρήγορα - Πρέπει να φύγετε!»

      19:59:22

    • Καίγονται επιχειρήσεις σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι - Ακούγονται τώρα εκρήξεις

      19:47:16

      Στις φλόγες επιχειρήσεις - ακούγονται τώρα εκρήξεις. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η φωτιά είναι σε αποθήκη με χημικά στο Πάτημα Βριλησσίων σε αποθήκη με χημικά και ακούγονται εκρήξεις.

    • Meteo: 100.000 στρ. καμένα από τη φωτιά - Δορυφορική εικόνα

      19:38:48

      Δορυφορικά δεδομένα του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2024 και επεξεργάστηκε το meteo.gr / Ε.Α.Α, δείχνουν σε υψηλή ανάλυση την μεγάλη περιοχή που επηρεάστηκε από τη δασική πυρκαγιά καθώς και τα ενεργά μέτωπα που προσεγγίζουν σχεδόν την οικιστική ζώνη του λεκανοπεδίου.

      Μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας η πυρκαγιά επηρέασε προσεγγιστικά περίπου 100 χιλιάδες στρέμματα.

      καμενη εκταση, φωτια αττικη

    • Πάτημα Χαλανδρίου: Στις φλόγες επιχείρηση ξυλείας

      19:33:26

    • Οι καπνοί από τη φωτιά κάλυψαν τον ουρανό στην Αθήνα (Εικόνες)

      19:23:01

      Οι μάχες με τις φλόγες είναι «άνισες» λόγω των ανέμων και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων πυροσβεστών, έχουν καεί σπίτια, αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα.

      kapnos1_9038a.jpg

      Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

      kapnos2_ad037.jpg

      Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για τον συντονισμό τους.

      kapnos3_6067d.jpg

      Παράλληλα, εικόνες και βίντεο από τα social media δείχνουν τα όσα γίνονται στη μεγάλη φωτιά στην Αττική.

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1561355001459705}

      {https://www.facebook.com/watch/?v=850834456679533}

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/810130584608745/}

      {https://x.com/MonkeyDKomi/status/1822964404679234005}

      {https://x.com/dstefanos/status/1822877564865478955}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822972574189433331}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822972890511208892}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822973119063003515}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822979902250889260}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822985082191167595}

    • Κάηκαν δύο πυροσβεστικά οχήματα στο Νέο Βουτζά – Τραυματίστηκε πυροσβέστης

      18:56:48

      Δύο πυροσβεστικά οχήματα κάηκαν στον Νέο Βουτζά, καθώς η φωτιά μαίνεται εκτός ελέγχου.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και υπόλοιποι τρεις είναι καλά στην υγεία τους.

    • Απαγόρευση delivery και χειρονακτικών εργασιών στη Βορειοανατολική Αττική

      18:53:40

      Εξαιτίας των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε σήμερα, καθιστά υποχρεωτική την άμεση παύση χειρωνακτικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο μέχρι και αύριο Τρίτη, και καλεί τους εργοδότες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο της θεσμικά προβλεπόμενης υποχρέωσής τους, να προστατεύουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

      Συγκεκριμένα:

      Οι εργοδότες επιχειρήσεων που βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές οφείλουν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 32 του ν. 5053/2023, να συμμορφώνονται άμεσα με τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών.

      Για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται στον Βορειοανατολικό Τομέα Αττικής και για τις ημέρες Δευτέρα 12/08/2024 και Τρίτη 13/08/2024, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενδεικτικά αναφερόμενες εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (delivery) κ.λπ..

      Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της κοινής ωφέλειας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (M.M.E.), καθώς και των υπηρεσιών/εργασιών που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων πυρκαγιών, τη διάσωση και την περίθαλψη ανθρώπων και ζώων. Η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της ζωής είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις υποχρεωτική».

    • Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

      18:46:07

      Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

      Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 για τον συντονισμό τους.

    • Συγκλονιστικές εικόνες από τα μέτωπα της φωτιάς

      18:35:20

      Δείτε φωτογραφίες από Eurokinissi, Intime, Sooc και Associated Press:

      fotia-Attiki21_cd176.jpgfotia-Attiki_fb061.jpgfotia-Attiki2_6eaa4.jpgfotia-Attiki3_1e03f.jpgfotia-Attiki4_36d96.jpgfotia-Attiki5_d1470.jpgfotia-Attiki6_43774.jpgfotia-Attiki7_0d4a5.jpgfotia-Attiki8_04f37.jpgfotia-Attiki9_679d8.jpgfotia-Attiki10_04a21.jpgfotia-Attiki11_07b93.jpgfotia-Attiki12_18944.jpgfotia-Attiki13_32c79.jpgfotia-Attiki14_93850.jpgfotia-Attiki15_968fb.jpgfotia-Attiki16_65e2c.jpgfotia-Attiki17_2c6ce.jpgfotia-Attiki18_b3d92.jpgfotia-Attiki19_bddd5.jpgfotia-Attiki20_072f2.jpg

      fotia-Attiki24_eec44.jpgfotia-Attiki25_060bb.jpgfotia-Attiki26_02f88.jpgfotia-Attiki22_d8bb5.jpgfotia-Attiki23_983ce.jpg

    • Πυροσβεστική για φωτιές: Οι αναζωπυρώσεις δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες

      18:22:14

      Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση σε περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης.

      «Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν μέτωπα σε Νταού Πεντέλης, Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα προς Γραμματικό, Διόνυσο και Πάτημα Βριλησσίων ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε Αφίδνες και Καλέντζι», σημείωσε.

      Στο σημείο επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.
      Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και σε πολλές περιπτώσεις, τα εναέρια μέσα δεν είναι διακριτά, λόγω της διασποράς τους αλλά και των πυκνών καπνών.

      Το 112 έχει εκδώσει 30 μηνύματα. Τα τελευταία αφορούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς, Νέας και Παλιάς Πεντέλης, Πάτημα Χαλανδρίου, Πάτημα Βριλησσίων, Κρασσά Άνω Βριλησσίων καθώς και από Διόνυσο και Καλέντζι Μαραθώνα, προς ασφαλή κατεύθυνση.

      Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά το Γενικό Νοσοκομείο Μελισσίων Αμαλία Φλέμινγκ.

      «Στο αίτημα της χώρας μας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για παροχή συνδρομής, από χθες το απόγευμα, προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρίθηκαν, η Γαλλία με την αποστολή ενός ελικοπτέρου που αναμένεται να φτάσει σήμερα, η Ιταλία με την αποστολή 2 αεροσκαφών που αναμένεται να φτάσουν αύριο και η Τσεχία με την αποστολή 75 πυροσβεστών και 25 οχημάτων, εκ των οποίων τα 9 υδροφόρα, με αναμενόμενη άφιξη αύριο. Επίσης, αναμένεται η οριστικοποίηση της συνδρομής από Ισπανία και Τουρκία», ανέφερε.

    • Στις φλόγες σπίτια και επιχειρήσεις στα Βριλήσσια - Δείτε βίντεο

      18:14:38

    • Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ»

      18:10:50

      Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης:

      Πριν λίγο ολοκληρώσαμε με απόλυτη ασφάλεια την εκκένωση του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια. 23 ασθενείς μεταφέρθηκαν, οι 20 στην «Παμμακάριστο» και οι 3 στο «Σισμανόγλειο». Θερμές ευχαριστίες στην Γενική Γραμματέα κ. Βιλδιρίδου, στην Διοικήτρια της 1ης ΥΠΕ κ. Μπαλαούρα και στην Διοίκηση και στο προσωπικό του Νοσοκομείου. Συνεχίζουμε την προσπάθεια υπό εξαιρετικά έκτακτες συνθήκες.

      {https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1823010861180690917}

    • Αναφορές για νέα αναζωπύρωση στο Διόνυσο

      18:06:11

      Για μεγάλη αναζωπύρωση ψηλά στο Διόνυσο, έκανε λόγο η δήμαρχος της περιοχής Κατερίνα Μαϊχόσογλου, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ΕΡΤNews.

    • Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Επιδείνωση στην Ανατολή - Απειλούνται σπίτια

      18:01:05

    • Πότε θα κοπάσουν οι άνεμοι – Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

      17:46:14

      Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του στο STAR ότι οι άνεμοι να κοπάσουν σταδιακά από τις 7 το απόγευμα και μετά. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες ακόμη, θα έλεγα ότι μέχρι και τις απογευματινές ώρες θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι. […] Θα αρχίσει περίπου από τις 18:00 με 19:00 μια προοδευτική εξασθένηση των ανέμων για να είναι ουσιαστική γύρω στις 20:00 με 21:00».

      Ακόμα, ο ίδιος είπε ότι η μέση ένταση των ανέμων είναι στα 6-7 μποφόρ και πρέπει οι άνεμοι να πέσουν γύρω στα 5 μποφόρ, έτσι ώστε να διευκολυνθούν και οι δυνάμεις κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική. «Η φωτιά εξαπλώνεται με δύο τρόπους», είπε στη συνέχεια ο Θοδωρής Κολυδάς και πρόσθεσε: «Καταρχάς, εξαπλώνεται από το έδαφος όπου με άνεμο, θα έλεγα, κατά μέσο όρο γύρω στα 6 μποφόρ, "ταξιδεύει" με μία ταχύτητα στα 15 με 17 χιλιόμετρα την ώρα. Επειδή η πυρκαγιά και τα ίδια τα δέντρα με τις ριπές του ανέμου, από το ένα δέντρο στο άλλο, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα η πυρκαγιά. Όταν πέσουν οι ριπές του ανέμου, μετά τις 8 το απόγευμα, θα αρχίσει η κατάσταση σαφώς να γίνεται καλύτερη».

    • H φωτιά από την Πεντέλη στον Διόνυσο - Δείτε εικόνα

      17:41:23

      {https://x.com/penny_rage/status/1823001612748558644}

      {https://x.com/penny_rage/status/1823000771861901395}

    • Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων

      17:33:37

      Δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση των πυρόπληκτων χρηστών ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών, κατόπιν επικοινωνίας του υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νέας Οδού & Κεντρικής Οδού, Ροδιανό Αντωνακόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Γιώργο Συριανό.

      Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε αρχικά το άνοιγμα αμφίπλευρα των διοδίων Αφιδνών και των πλευρικών διοδίων Καπανδριτίου, καθώς και των διοδίων της Αττικής Οδού, από τα Διόδια Μεταμόρφωσης (Κόμβος 8) με κατεύθυνση ανατολικά έως και το Αεροδρόμιο και το Μαρκόπουλο (τέρμα), όπως και από τον κόμβο Υ8 (Παλλήνη) της Περιφερειακής Υμηττού.

      Ειδικότερα, η δωρεάν διέλευση έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα διατηρηθεί έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα.

      Θα υπάρξει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

    • «Είναι καμένο όλο» - Σε απόγνωση κάτοικοι στην Πεντέλη

      17:18:18

    • Η φωτιά έφτασε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

      17:08:31

      Σύμφωνα με το meteo.gr, «δυστυχώς η μεγάλη δασική πυρκαγιά επεκτάθηκε μόλις και στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Λόφο Κουφού στην Πεντέλη, απειλώντας σημαντικές εγκαταστάσεις, τεχνολογίες, κόπους και προσπάθειες ερευνητικές χρόνων».

      {https://x.com/meteogr/status/1822996358418014415}

    • Γιατί καίγεται πάλι η Πεντέλη: Η αναδάσωση - «άρπα κόλα» και το πόρισμα των Γάλλων το 2018

      17:01:26

      Να που καίγονται (ξανά) και τα καμμένα δράση ! Το βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία καλοκαίρια, περιοχές που είχαν καεί την δεκαετία του 2000 και στις οποίες είχε γίνει αναδάσωση, η φωτιά επιστρέφει και μάλιστα πιο απειλητική απ´ ότι την πρώτη φορά !

      Καταστρέφονται και πάλι τα αυτοφυή δενδρύλλια αλλά και ότι είχε αναδασωθεί με κοινοτικά κονδύλια που η διαχείριση τους είναι ένα άλλο μεγάλο ζητούμενο. Καταστρέφεται ότι η ίδια η φύση προσπάθησε μετά κόπων και βασάνων να γεννήσει ξανά για να αναδημιουργήσει τους πράσινους ορεινούς όγκους…

      Η φύση έκανε και εξακολουθεί να κάνει το καθήκον της στο πέρασμα των αιώνων, το ζητούμενο είναι τι κάνουν οι άνθρωποι. Εάν όλα όσα γίνονται στο όνομα των αναδασώσεων βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση και υποβοηθούν την φυσική αναπαραγωγή;

      Το καλοκαίρι του 2018 μετά την μεγάλη καταστροφή στο Μάτι με εντολή του Προέδρου Μακρόν μετέβη στην Αθήνα κλιμάκιο Γάλλων δασοπόνων, επιστημόνων με εξειδίκευση και εμπειρία ως προς τη διαχείριση, τη χρήση, την προστασία και τη συντήρηση των δασικών οικοσυστημάτων και των δασών, συμπεριλαμβανόμενων και όλων των δασικών και λιβαδικών εκτάσεων.

      Η πολιτεία τους διέθεσε τα αναγκαία εναέρια και χερσαία μέσα για να κάνουν κατόπτευση των τεσσάρων ορεινών όγκων που αγκαλιάζουν την Αθήνα (Υμηττός, Πεντέλη, Πάρνηθα και Αιγάλεω) με επίκεντρο φυσικά το Πεντελικόν Όρος που είχε υποστεί την μεγάλη καταστροφή προκαλώντας τον θάνατο σε 104 ανθρώπους.

      Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας ΕΔΩ.

    • Oι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη για τις φλόγες

      16:49:37

      Με προσωπικό και μέσα συνδράμουν, όπου τους ζητηθεί και σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική.

      Από το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και στα αντίστοιχα Γενικά Επιτελεία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

      Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέραν της διάθεσης του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας (πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL -215/415 CANADAIR και ελικόπτερα CH - 47D CHINOOK), στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική συνδράμει η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) - η οποία συστάθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» - υπό τις οδηγίες του διοικητή της, αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα. Ο διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία από το πεδίο με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσω του αξιωματικού- συνδέσμου.

      Μεταξύ αλλων αναφέρεται ότι η ΔΙΚΑΦΚΑ, με βαρέα οχήματα (τύπου «grader»), δημιούργησε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χθες τη νύχτα και τις πρωινές ώρες σήμερα αντιπυρικές ζώνες στην Αττική, όπως αυτή που δημιουργήθηκε περί τις 2 π.μ. σήμερα στον Διόνυσο και συνετέλεσε στην αποτροπή της επέκτασης της πυρκαγιάς στην κατοικημένη περιοχή.

      Επισημαίνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν επίσης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική με 2 ομάδες «Δευκαλίων» και 6 ομάδες «Ξενοκράτη».

      Επίσης, από σήμερα η ΔΙΚΑΦΚΑ συνδράμει με αριθμό λεωφορείων και δικύκλων στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ ενισχύει τις περιπολίες της σε περιοχές υψηλού κινδύνου, για την αποτροπή και τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων πυρκαγιών.

      Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει για επιτήρηση 422 στελέχη και 211 οχήματα που εκτελούν περιπόλους που διέρχονται από ορεινούς όγκους σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ έχουν επανδρώσει 7 φυλάκια με 25 άτομα προσωπικό και 13 οχήματα.

    • Νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους Καλετζίου Μαραθώνα: Απομακρυνθείτε προς Μαραθώνα

      16:45:30

      Νέο μήνυμα εστάλη από το 112 στους κατοίκους Καλετζίου Μαραθώνα με τη σύσταση να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

    • Νέο 112 για εκκένωση από Διόνυσο προς Κηφισιά

      16:30:32

      Οι κάτοικοι καλούνται να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Θησέως.

    • Αντιδήμαρχος Πεντέλης: Κάηκε το προαύλιο του δημαρχείου Πεντέλης

      16:27:43

      Σύμφωνα τον αντιδήμαρχο Πεντέλης, Γιάννη Ζούνη, η φωτιά βρίσκεται στην πλατεία της Πεντέλης ενώ καίει στο Πάτημα Χαλανδρίου.

      Δείτε το βίντεο:

    • Άνω Βριλήσσια, οδός Καλαβρύτων - Στις φλόγες σπίτι και αυτοκίνητο (Βίντεο)

      16:19:58

      Δείτε το βίντεο:

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822985082191167595}

    • Στις αυλές των σπιτιών φτάνουν οι φλόγες στα Άνω Βριλήσσια - Δείτε βίντεο

      16:10:18

    • Καίγονται και καταστήματα στην Πεντέλη

      16:02:10

      Πληροφορίες του OPEN αναφέρουν ότι έχουν ζημιές και καταστήματα στην Πεντέλη.

    • Εκκενώνεται το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»

      15:51:56

      Απειλείται και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» από τη φωτιά που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική. 37 ασθενείς θα διακομισθούν στο Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο «Η Αγία Ελένη», καθώς και στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».

    • Πληροφορίες ότι καίγεται σχολείο στη Νέα Πεντέλη

      15:46:44

      Ανεξέλεγκτη μαίνεται, τη Δευτέρα (12/8), η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

    • Πύρινη κόλαση στη Νέα Πεντέλη - Η φωτιά καίει σπίτια

      15:37:32

      Εξαιρετικά δραματική η κατάσταση στη Νέα Πέντελη. Οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια.

    • Βίντεο από τη φωτιά στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Αλφειού, στα Βριλήσσια

      15:36:28

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822972890511208892}

    • Βίντεο από τη φωτιά στα Άνω Βριλήσσια

      15:36:06

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822973119063003515}

    • Καίγονται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων

      15:34:01

      Οι πρώτες εικόνες μεταδόθηκαν από τον ΣΚΑΪ

      patima-fotia_3c184.JPG

    • Απειλούνται σπίτια στο Πάτημα Βριλησσίων

      15:30:58

      Οι πρώτες εικόνες:

    • 112 στα Βριλήσσια - Η φωτιά στον οικιστικό ιστό

      15:20:54

      Εστάλη εντολή εκκένωσης:

      fotia-112-vrilissia_15b4b.jpg

    • Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Πάνω από 40 αναζωπυρώσεις από το πρωί

      15:12:45

      Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στον Βαρνάβα παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας επηρεάσει πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων φτάνουν τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων πολιτικής προστασίας στο πεδίο, όπως ανέφερε πριν από λίγο, σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

      Στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων επιχειρούν 685 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 190 οχήματα και εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

      Παράλληλα, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι προωθητές γαιών έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια Αττικής και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς η μορφολογία του εδάφους πολλές φορές δεν το επιτρέπει.

      Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 33 εναέρια, συγκεκριμένα 17 ελικόπτερα και 16 αεροσκάφη.

    • Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στην Αττική

      15:09:53

      Πώς φαίνεται η φωτιά σήμερα από ψηλά:

      {https://x.com/AthensLiveGr/status/1822921619603365980}

    • Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής Nova

      15:01:02

      Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής Nova που πλήττονται λόγω πυρκαγιών στον Νομό Αττικής προσφέρει η εταιρεία, κατανοώντας τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

      Η Nova, μέλος της United Group, προσφέρει από σήμερα στους συνδρομητές της στις πληγείσες περιοχές του νομού Αττικής 1.500 λεπτά ομιλίας προς όλους (εθνικά κινητά και σταθερά) και 250 GB δεδομένων.

      H παροχή ισχύει από σήμερα 12/08/2024 έως και 27/08/2024 και αφορά συνδρομητές κινητής (συμβολαίου και καρτοκινητής), ιδιώτες και επιχειρήσεις. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την ενεργοποίηση με SMS στο κινητό τους. Επίσης, η Nova αναστέλλει τις εισπρακτικές ενέργειες φραγής για τους κατοίκους που διαμένουν στις εν λόγω περιοχές.

      Ενημερώνει επίσης ότι από την πρώτη στιγμή το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου έθεσε υπό 24ωρη παρακολούθηση τις περιοχές για άμεση αποκατάσταση τυχόν τεχνικών θεμάτων. Οι τεχνικοί της Nova σε αυτές τις περιοχές συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές και την Πολιτική Προστασία επεμβαίνοντας, όπου είναι εφικτό, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι λειτουργίες των δικτύων.

    • Οι κλειστοί δρόμοι και οι ρυθμίσεις στην Αττική λόγω της φωτιάς

      14:59:50

      Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στους εξής δρόμους:

      1) Είσοδος οικισμού Βαρνάβα.

      2) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη λίμνη Μαραθώνα.

      3) Μαντά και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

      4) Έξοδος χωριού Γραμματικού.

      5) Λεωφόρος Διονύσου, θέση Ανατολή.

      6) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως.

      7) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού.

      8) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου.

      9) Κόμβος Αγ. Στεφάνου.

      10) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας.

      11) Βασιλέως Γεωργίου Β' και Ιπποκράτους.

      12) Κλεισθένους και Αναπαύσεως.

      13) Πεντέλης και Αναπαύσεως.

      14) Πλατεία Παλαιάς Πεντέλης.

      15) Ελαιώνων και λεωφόρο Μαραθώνος.

      16) Ελ. Βενιζέλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

      17) Κύπρου και λεωφόρο Μαραθώνος.

      18) Χρ. Αδαμοπούλου και λεωφόρο Μαραθώνος.

      19) Λεωφόρο Διονύσου και λεωφόρο Μαραθώνος.

      20) Ξενίας και Αγ. Παντελεήμονος.

      21) Λ. Διονύσου στο ύψος του γηπέδου Διονύσου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Διόνυσο.

      22) Μιαούλη και Κολοκοτρώνη.

      23) Σουλίου και Δημοκρατίας.

      24) Σουλίου και λεωφόρο Μαραθώνος.

      25) Λεωφόρο Μαραθώνος και Δημοκρατίας.

      26) Λεωφόρο Μαραθώνος και Φλέμινγκ.

      27) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αττικής Οδού.

      28) Λεωφόρο Μαραθώνος και Σταυρού.

      29) Πλατεία Σταμάτας και Μ. Αλεξάνδρου.

      30) Ανθούσας και Ιάσωνος.

      31) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αρτέμιδος.

      32) Λεωφόρο Διονύσου και Αρτέμιδος, κλειστή η Αρτέμιδος.

      33) Λάμπη Σουβαλιώτη μπροστά από την καφετέρια «Παλιάτσος».

      34) Ελ. Βενιζέλου μπροστά από την Ιερά Μονή Πεντέλης.

    • Έφτασε στα σπίτια η φωτιά στη Νέα Πεντέλη

      14:42:56

      Απειλούνται σπίτια και σε Νταού, Γραμματικό, Μαραθώνα.

    • Συγκινητικές εικόνες στον Μαραθώνα: Κάτοικοι παρηγορούν ο ένας τον άλλο

      14:23:00

      Σε εξέλιξη η εκκένωση περιοχών στον Μαραθώνα μετά από αναζωπυρώσεις. Στιγμές αγωνίας για τους κατοίκους.

    • Παγώνη: Χρειάζονται τρία 24ωρα για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα

      14:21:41

      Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, μιλάει για τους κινδύνους από την αποπνικτική ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο Αττικής.

    • Δήμαρχος Πεντέλης: «Θα ανατιναχτούμε, η φωτιά πλησιάζει τους πυλώνες της ΔΕΔΔΗΕ»

      14:20:57

      Η δήμαρχος Πεντέλης, Νατάσα Κοσμοπούλου, κάνει έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα.

    • Συναγερμός σε Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων - Ήχησε 112 εκκένωσης

      14:16:12

      Και νέο μήνυμα για εκκένωση έστειλε το 112 το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8).

      «Δασική πυρκαγιά στις περιοχές Ν. Πεντέλη, Π. Πεντέλη, Πάτημα Χαλανδρίου και Πάτημα Βριλησσίων. Αν βρίσκεστε στις περιοχές αυτές απομακρυνθείτε προς Χαλάνδρι και Βριλήσσια», αναφέρει το μήνυμα.

      fotia-xalandri_26ae7_9c360.jpg

    • Μέσα στη Νέα Πεντέλη η πύρινη λαίλαπα

      14:09:04

      Η φωτιά μέσα στη νέα Πεντέλη καίει ανεξέλεγκτη.

      {https://www.facebook.com/reel/850834456679533}

    • Κόλαση φωτιάς μέσα στον οικισμό της Διώνης

      14:07:19

      Η φωτιά καίει μέσα στα σπίτια στην περιοχή Διώνη.

      {https://www.facebook.com/reel/816587070596821}

    • Συγκλονιστικό βίντεο της φωτιάς από αεροσκάφος

      14:05:43

      Συγκλονιστικές εικόνες από ψηλά, όπως φαίνεται τώρα το πολύ μεγάλο μέτωπο στην Πεντέλη.

      {https://www.facebook.com/reel/1145557323219473}

    • Εκκενώνεται το Σπατατζίκι - Πευκόφυτο στον Μαραθώνα - Νέο 112

      13:58:05

      Νέο μήνυμα στους κατοίκους οικισμού στον Μαραθώνα εστάλη από το 112 το μεσημέρι της Δευτέρας.

      Συγκεκριμένα, το 112 καλεί τους κατοίκους της περιοχής Σπατατζίκι (Πευκόφυτο) να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να απομακρυνθούν μέσω λεωφόρου Τραπεζούντας προς Άγιο Στέφανο.

    • Καλλιτεχνούπολη: Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες

      13:52:51

      Οι φλόγες στα σπίτια της Καλλιτεχνούπολης:

    • Νέο βίντεο με διάσωση ηλικιωμένου από αστυνομικούς

      13:51:36

      Νέο βίντεο από τη συμβολή της αστυνομίας στην εκκένωση των περιοχών που απειλεί η φωτιά.

    • Μεγάλο πύρινο μέτωπο και στο Καπανδρίτι

      13:46:00

      Η φωτιά παίρνει διαστάσεις. Για μεγάλο μέτωπο κάνουν λόγο οι πληροφορίες του OPEN.

    • Καίγονται σπίτια στη Νέα Πεντέλη

      13:42:25

      Η δήμαρχος της Πεντέλης βγήκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι ένα σπίτι έχει πάρει φωτιά και πλησιάζει σε ένα ακόμα στη Νέα Πεντέλη. Ήχησε πριν από λίγο το 112 για εκκένωση της περιοχής.

    • Διώνη: Σπίτι παραδίδεται στις φλόγες - Σοκαρισμένη η ρεπόρτερ

      13:40:44

      Ανεξέλεγκτος ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Σπίτι παραδίδεται στις φλόγες στη Διώνη.

    • Η φωτιά στις αυλές σπιτιών στην Καλλιτεχνούπολη

      13:39:55

      Τιτάνια μάχη με τις φλόγες σε Ανατολή και Διώνη.

    • Χάρτης με τις περιοχές που καίγονται

      13:39:15

      Δείτε στον χάρτη τις περιοχές όπου έχουν φτάσει οι φλόγες:

      xartis_fotia_d07ea.jpg

    • Ασφυξία στην Αττική - Οι περιοχές με επικίνδυνη ποιότητα αέρα

      13:32:54

      Τοξικοί καπνοί έχουν πνίξει το Λεκανοπέδιο από χθες Κυριακή (11/8), με την κατάσταση να κρίνεται επικίνδυνη για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της Αττικής κι ενώ η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη.

      Σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα μετρήσεων της ποιότητας του αέρα iqair.com, υπάρχουν περιοχές της Αττικής, όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

      Στον παρακάτω χάρτη, τα σημεία με ροζ χρώμα κρίνονται ως επικίνδυνα για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ με πορτοκαλί είναι οι επικίνδυνες περιοχές για τις ευάλωτες ομάδες.

      Σύμφωνα, λοιπόν, με τον χάρτη, οι περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα αέρα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι η Βουλιαγμένη και η Γλυφάδα.

      Ακολουθούν η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας, η Καισαριανή και η Αγία Παρασκευή.

      aeras_fotia_ebd4f.jpg

    • Βίντεο από τη φωτιά στη Νέα Μάκρη

      13:24:47

      Δείτε το βίντεο:

      {https://x.com/antones_fubar/status/1822901426730991867}

    • Νέο 112 στην Αττική για εκκένωση προς Χαλάνδρι

      13:16:38

      Ήχησε μήνυμα του 112 για τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν στο Χαλάνδρι.

      {https://x.com/112Greece/status/1822938836822888541}

    • Σοκάρει η εικόνα εξαντλημένου πυροσβέστη: «Υπάρχουν συνέχεια αναζωπυρώσεις, πετάει παντού κάφτρες»

      12:42:39

      Εξαντλημένος πυροσβέστης μιλά στην κάμερα του ΣΚΑΪ για την κατάσταση στη Διώνη.

    • Πυροσβέστης παλεύει με κλαδιά να σβήσει κάποιες εστίες φωτιάς

      12:41:46

      Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με όποιο τρόπο και μέσο διαθέτουν:

    • Πρώτες εικόνες από τη φωτιά στην Καλλιτεχνούπολη

      12:40:38

      Κάτοικοι της Καλλιτεχνούπολης έχουν βγει στους δρόμους παρακολουθώντας την πορεία της φωτιάς:

    • Η φωτιά μπαίνει σε σπίτι στη Νταού Πεντέλης - Δείτε τα βίντεο

      12:37:36

      Η στιγμή που σπίτι παραδίδεται στις φλόγες στη Νταού Πεντέλης:

    • Διώνη: Άνδρας προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με φτυάρι και χώμα

      12:36:25

      Βίντεο με άνδρας που προσπαθεί να αναχαιτίσει την πυρκαγιά με φτυάρι και χώμα:

    • Εκκενώνεται ο Ερυθρός Νέας Μάκρης - Νέο 112

      12:25:28

      {https://x.com/112Greece/status/1822926623441658334}

    • Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Σουφάνι στον Μαραθώνα

      11:58:47

      Νέο μήνυμα για εκκένωση περιοχής κοντά στον Μαραθώνα απέστειλε το 112.

      «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σουφάνι Μαραθώνος. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Σουφάνι Μαραθώνος απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη: Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

      {https://x.com/112Greece/status/1822919520953962891}

    • Φωτιά στη Διώνη: Νερό από τα ελικόπτερα πέφτει σε συνεργείο του ΣΚΑΪ

      11:48:04

      Ανεξέλεγκτος ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Μέτωπα σε Πεντέλη, Διώνη, Νταού και Καλλιτεχνούπολη.

      Νερό από τα ελικόπτερα έπεσε σε συνεργείο του ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια των ρίψεων.

    • Καίγονται σπίτια στη Διώνη - Συγκλονιστικά βίντεο από τον πύρινο εφιάλτη

      11:46:44

      Η κάμερα του ΑΝΤ1 καταγράφει σπίτι στη Διώνη που παραδόθηκε στις φλόγες.

    • Οι καπνοί έφτασαν ήδη 300 χιλιόμετρα μακριά - Εικόνα δορυφόρου

      11:36:23

      Τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Αττική.

      Μάλιστα, η τεράστια φωτιά σε συνδυασμό με τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έχουν ωθήσει τον καπνό σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 km, όπως αναφέρει το Meteo.

      «Η μεγάλη διασπορά του καπνού της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη από εχθές το μεσημέρι στη βορειοανατολική Αττική αποτυπώνεται στην παρακάτω δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο METEOSAT-11.

      Η απόσταση στην οποία έχει μεταφερθεί νοτιοδυτικά ο καπνός εκτιμάταται σε περισσότερα από 300 km.

      Στην δουροφορική εικόνα είναι επίσης εμφανής και η διασπορά του καπνού από τη δασική πυρκαγιά στο Μενοίκιον Όρος του νομού Σερρών», σημειώνει το Meteo.

      Η δορυφορική εικόνα:

      varnavas-menoikion-smoke_31648.jpg

    • Φούντωσε το μέτωπο στο Γραμματικό

      11:28:49

      Οι εικόνες που μετέδωσε πριν από ένα λεπτό ο ΣΚΑΪ:

      GRAMMATIKO-FOTIA_714ad.JPG

    • Γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η φωτιά στην Αττική - Τι λέει ο καθηγητής Λέκκας

      11:18:51

      Για την εξάπλωση της φωτιάς που μαίνεται από χθες Κυριακή (11/8) στην Αττική, μίλησε το πρωί της Δευτέρας (12/8) ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

      Δείτε το βίντεο:

    • Η ενημέρωση του Βασίλη Κικίλια για τα πύρινα μέτωπα

      11:10:06

      Από χθες το απόγευμα οι κάτοικοι δοκιμάζονται από μία επικίνδυνη πυρκαγιά, είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, και έκανε λόγο για σφοδρούς ανέμους και παρατεταμένη ξηρασία.

      Σύμφωνα με τον ίδιο, δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα, το ένα στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στο Γραμματικό.

      Συνολικά επιχειρούν 670 πυροσβέστες, με 183 οχήματα και 32 εναέρια μέσα.

      Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι οι άνεμοι είναι στα 7 μποφόρ και θα παραμείνουν ισχυροί τις επόμενες ώρες.

      Τόνισε δε πως ήταν άμεση η επέμβαση στην αρχική εστία στον Βαρνάβα. «Οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν σε 7 λεπτά» υπογράμμισε και κατέληξε πως «δυστυχώς, η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε για τον κόκκινο συναγερμό στην Αττική».

    • Δραματική διάσωση ηλικιωμένης από τη φωτιά στην Αττική

      11:01:51

      Στα χέρια τους μεταφέρουν τους ανήμπορους πολίτες οι αστυνομικές Αρχές, απεγκλωβίζοντάς τους από τις φλόγες που έχουν τυλίξει την Αττική.

      Δείτε το βίντεο:

    • Μεγάλη η μάχη των Πυροσβεστών

      10:59:21

      Δείτε τις εικόνες από την τιτάνια μάχη που δίνουν με τις φλόγες οι πυροσβέστες:

      6289627_dd6c3.jpg6289645_a2313.jpg6289665_635a4.jpg6289671_fe2b2.jpg

    • «Πολεμικό» σκηνικό στην Πεντέλη

      10:35:49

      Μάχη απέναντι σε ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Αττική δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές.

      Στα πλάνα από την Ανατολή, την Πεντέλη, το Παίδων Πεντέλης και τον Διόνυσο φαίνονται οι εστίες αλλά και η μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

    • Σε 180 απεγκλωβισμούς ατόμων προχώρησε η αστυνομία από χθες το βράδυ έως τα ξημερώματα

      10:28:22

      Η ΕΛΑΣ έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων για την απομάκρυνση πολιτών που κινδυνεύουν στις περιοχές που πλήττονται από τη μεγάλη φωτιά που καίει από χθες στη βορειοανατολική Αττική.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, στην περιοχή επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

      Παράλληλα, από χθες στις 22:00 έως τις 04:00 αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν.

    • 112 για εκκένωση σε 5 περιοχές

      10:09:59

      «Μπαράζ» μηνυμάτων από το 112 σε λίγα λεπτά.

      Εκκενώνονται Ντράφι, Διώνη, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολη και Δασαμάρι.

    • Νέο 112 για εκκένωση της Καλλιτεχνούπολης

      10:05:01

      Λίγα λεπτά πριν τις 10:00 π.μ, το 112 απέστειλε μήνυμα και στους κατοίκους της Καλλιτεχνούπολης.

      «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Καλλιτεχνούπολη απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

      {https://x.com/112Greece/status/1822890997396787232}

    • Σώθηκε τελευταία στιγμή το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ - Έχει γίνει εκκένωση

      10:01:31

      Η φωτογραφία του iEidiseis από το σημείο:

      moni-fotia_955c6.jpg

    • Νέο 112 για εκκένωση της περιοχής Νταού Πεντέλης

      09:59:56

      «Απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα», αναφέρουν οι οδηγίες του 112 στους κατοίκους της περιοχής Νταού Πεντέλης.

      {https://x.com/112Greece/status/1822889425912701335}

    • Αλλάζουν συνεχώς οι άνεμοι, μάχη σε 3 μέτωπα

      09:58:25

      Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

      Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

      Λόγω της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν περίπου στις 5 το πρωί οι οικισμοί της Νέας και της Παλιάς Πεντέλης και λίγο αργότερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Αγίου Σπυρίδωνα και Ανατολής Νέας Μάκρης. Παράλληλα εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και η μονή του Αγίου Εφραίμ στην περιοχή της Ανατολής και η μονή Πεντέλης.

      Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

    • Το Σύνταγμα καλύφθηκε από τον καπνό – Απόκοσμη η εικόνα στην Αττική

      09:55:56

      Ο καπνός από την πύρινη λαίλαπα στην Βορειοανατολική Αττική έχει σκεπάσει με ένα μαύρο σύννεφο τον αττικό ουρανό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο.

      Στάχτες αιωρούνται στον αέρα και η ορατότητα σε ορισμένες περιοχές είναι περιορισμένη.

    • Πύρινο μέτωπο 30 χιλιομέτρων

      09:46:55

      Χαρακτηριστικό του μεγέθους της φωτιάς ο χάρτης της NASA:

      nasa-fotia_d0f22.jpg

    • Νέα μηνύματα 112 σε 3 περιοχές

      09:34:45

      Το μήνυμα του 112:

      {https://x.com/112Greece/status/1822883254141067474}

    • Πυρομετεωρολόγος: «Είναι πολύ δύσκολη η πυρκαγιά από άποψη διαχείρισης»

      09:24:58

      Όσα είπε ο Θοδωρής Γιάνναρος:

    • Συγκλονιστικά πλάνα μέσα στη φωτιά στην Πεντέλη

      09:14:24

      Η ρεπόρτερ και ο εικονολήπτης του ΣΚΑΪ έφτασαν δίπλα στις φλόγες που καίνε την Πεντέλη κατευθυνόμενοι προς τη Νέα Μάκρη και μετέδωσαν συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά που καίει τις πλαγιές του βουνού.

      Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ:

    • Περιπολικό περνά μέσα από φλόγες στον Μαραθώνα - Κινδύνευσαν αστυνομικοί

      09:08:06

    • Στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μητσοτάκης - Αναμένονται δηλώσεις Κικίλια

      09:03:48

      Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα χθες Κυριακή (11/8) ο Κυριάκος Μητσοτάκης λόγω της φωτιάς στην Αττική, η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα, έχοντας πλέον φτάσει στο Πεντελικό όρος.

      Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (12/8) στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

      Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

    • Πρώτες πρωινές εικόνες από τη μάχη με τη φωτιά στην Αττική

      08:52:00

      fotia_attiki_5127f.jpgfotia_attiki_1_7a57c.jpgfotia_attiki_2_93e1b.jpgfotia_attiki_3_86c99.jpgfotia_attiki_4_0c463.jpgfotia_attiki_5_10f4c.jpgfotia_attiki_6_097e2.jpg

    • Δύσκολα τα πράγματα στο Γραμματικό

      08:50:45

      Στα σπίτια έχουν φτάσει οι πρώτες φλόγες, σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

    • Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στη μεγάλη φωτιά

      08:47:46

      Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, επιχειρούν 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

    • Νοσηλεύονται 5 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

      08:28:12

      Είναι εκτός κινδύνου λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

    • Πώς γιγαντώθηκε η φωτιά στον Βαρβάβα

      08:27:02

      Τι ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος:

    • Ο κατάκοπος πυροσβέστης έξω από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

      08:25:52

      Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός κατάκοπου πυροσβέστη, ο οποίος επιχειρούσε όλη τη νύχτα και το ξημέρωμα προσπαθούσε να ανακτήσει δυνάμεις ξαπλωμένος στο έδαφος, έξω από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

      Δίπλα του, άλλοι πυροσβέστες ετοιμαζόντουσαν για ένα επιστρέψουν στο πύρινο μέτωπο και να δώσουν άλλη μία μάχη κόντρα στη λαίλαπα της φωτιάς.

      fotia_purosvestis_90607.jpgfotia_pirosvestiki_06c22.jpg

    • Εκκενώθηκαν οι Μονές Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης

      08:13:33

      Ανεξέλεγκτος είναι ο πύρινος εφιάλτης στην Αττική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκκενώνονται και οι Μονές του Αγίου Εφραίμ και Πεντέλης, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

    • Πού μπορούν να μείνουν οι πυρόπληκτοι της Αττικής – Η πλατφόρμα για αιτήσεις

      08:09:00

      Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

      Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα που θα δείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

      Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

    • ΕΛΑΣ: «Αποφύγετε οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές»

      08:06:36

      Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

      Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

      «Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

      Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

      Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

      Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

    • Κατασκηνώσεις Αγίου Ανδρέα: Αναβάλλεται η άφιξη παιδιών - Ανακοίνωση Δήμου Αθηναίων

      07:59:34

      Αξιολογώντας τα δεδομένα και την εξέλιξη της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών και των συνοδών τους, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε αργά τη νύχτα να αναβάλει την άφιξη των παιδιών στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Άγιο Ανδρέα, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα.

      Παράλληλα, απομακρύνει στελέχη από τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, ενώ το εποχικό προσωπικό και το υπόλοιπο προσωπικό ασφαλείας παραμένουν επί τόπου σε επιφυλακή.

      Για περισσότερες πληροφορίες και σχετική ενημέρωση, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 22940 90446, 22940 90450, 22940 96694.

    • 510 πυροσβέστες επιχειρούν στη μεγάλη πυρκαγιά

      07:53:12

      Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων.

    • Εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

      07:52:37

      Μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Παλαιάς Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης στις 5:10, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

    • Μάχη με τον χρόνο για την κατάσβεση - Δυναμώνουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

      07:51:52

      Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής τόνισε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών» κατέληξε.

    • Σηκώθηκαν τα εναέρια με το πρώτο φως της μέρας

      07:50:45

      Το 112 δεν έχει σταματήσει να χτυπά στα κινητά κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 32 εναέρια μέσα (17 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη) τα οποία επιχειρούν σε δύο κύκλους, προσπαθώντας να ανακόψουν την ορμή τη φωτιάς.

    • 2 τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική

      07:50:18

      Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης, έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό όρος, όπως τόνισε τα ξημερώματα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης.

      Το δεύτερο κύριο μέτωπο της φωτιάς το πρωί της Δευτέρας είναι στη Νέα Μάκρη.

    • Εικόνες από τη νύχτα κόλασης στην Αττική

      07:33:52

      fotia_varnavas_5d48b.jpgfotia_varnavas_1_5d85b.jpgfotia_varnavas_2_dbd22.jpgfotia_varnavas_3_32016.jpgfotia_varnavas_4_57eb6.jpgfotia_varnavas_5_191b8.jpg

    • Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο στο Καπανδρίτι όλη τη νύχτα Χαρδαλιάς

      07:29:06

      Στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», που έχει στηθεί στο Καπανδρίτι, βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να παρακολουθεί στενά και να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα της βορειοανατολικής Αττικής.

      Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για την προστασία των πολιτών και ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο πεδίο, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να συνδράμει, όπου και όποτε ζητείται, «άμεσα και με αποτελεσματικότητα».

      Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασε το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, ενώ κατόπιν επικοινωνίας του περιφερειάρχη Αττικής με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, είναι ανοιχτοί οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδέχονται πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική. Οι χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσουν οι υψηλοί δείκτες επικινδυνότητας για φωτιά στην Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες. Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

      Τέλος, σημειώνεται ότι από τις 6:30 π.μ. βρίσκεται σε, εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο υπό τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Ν. Ρουμελιώτη, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά και των τεσσάρων δημάρχων των περιοχών που πλήττονται.

    • Οι περιοχές που καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα

      07:26:31
      • Ανθούσα
      • Μελίσσια
      • Πολιτεία
      • Νέα Ερυθραία
      • Εκάλη
    • Οι περιοχές όπου ήχησε το 112 για εκκένωση

      07:25:36
      • Ανατολή (Απομακρυνθείτε προς Νέα Μάκρη)
      • Νταού Πεντέλης (Απομακρυνθείτε προς Ραφήνα)
      • Άγιος Σπυρίδωνας (Απομακρυνθείτε προς Ραφήνα)
      • Ντράφι (Απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Μαραιώνος)
      • Διώνη (Απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Μαραιώνος)
      • Δαμάρασι Ραφήνας (Απομακρυνθείτε προς Λεωφόρο Μαραθώνος)
      • Νέα Πεντέλη (Απομακρυνθείτε προς Μελίσσια)
      • Παλαιά Πεντέλη (Απομακρυνθείτε προς Βριλήσσια)
    • Κλειστοί δρόμοι σε Βαρνάβα, Σταμάτα, Δροσιά, Διόνυσο και Πεντέλη

      07:13:18

      Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία λόγω της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Βαρνάβα - Σταμάτας - Δροσιάς - Διονύσου - Πεντέλης.

      Αναλυτικά οι εκτροπές κυκλοφορίας:

      1) λεωφόρος Μικροχωρίου

      2) Γραμματικού - Καπανδριτίου προς Βαρνάβα

      3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα

      4) λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα

      5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα

      6) έξοδος χωριού Γραμματικού

      7) λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή

      8) λεωφόρος Διονύσου και Θησέως

      9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα

      10) λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως

      11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας

      12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή

      13) λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας και Μακαρίου

      14) λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου

      15) λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως

      16) λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού

      17) λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών

      18) λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη

      19) λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου

      20) κόμβος Αγ. Στεφάνου

      21) λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας

      22) λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων

      23) Γραμματικό προς Καλέτσι

      24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι

      25) Σκούφου και Διονύσου

      26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους

      27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως

      28) Πεντέλης και Αναπαύσεως

      29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης

      30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

 

Ροή Ειδήσεων