Νύχτα θρίλερ στη Βορειοανατολική Αττική: 112 σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα (Εικόνες, Βίντεο)

Νύχτα θρίλερ στη Βορειοανατολική Αττική: 112 σε Διόνυσο, Μαραθώνα, Γραμματικό, Σταμάτα (Εικόνες, Βίντεο)

Πύρινος εφιάλτης από τη φωτιά στον Βαρνάβα. Δραματικές εκκενώσεις σε πολλά μέτωπα. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.gr.
X

19:12 - 11/08/2024
Τελευταία ενημέρωση: 01:36 - 12/08/2024

Νύχτα αγωνίας για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Βαρνάβα και προχώρησε δημιουργώντας μέτωπα χιλιομέτρων. Δεκάδες απεγκλωβισμοί από σπίτια - Μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις σε Σταμάτα, Γραμματικό, Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα, Διόνυσο, Μαραθώνα και άλλες περιοχές.

Πάνω από 400 πυροσβέστες και 14 ομάδες δασοκομάντος δίνουν μάχη με τις φλόγες. Στις 5:30 το πρωί είναι προγραμματισμένο να επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, όπως τις κατέγραψε το blog του iEidiseis.gr.


LIVE

  • Για βιβλική καταστροφή μιλά ο δήμαρχος Μαραθώνα

    01:34:50

    Για την μεγάλη φωτιά που έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα μίλησε ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα στο ΕΡΤNews.

    «Είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνας αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα», υπογραμμίζει.

    Το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους και έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον δυνατό» τονίζει ο κ. Τσίρκος.

    Υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

    Δήμαρχος Μαραθώνα για τη φωτιά: Είναι μια βιβλική καταστροφή
    Για την μεγάλη φωτιά που έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα μίλησε ο Στέργιος Τσίρκας, Δήμαρχος Μαραθώνα στο ΕΡΤNews.

    «Είναι μια βιβλική καταστροφή, έχουμε ένα τεράστιο μέτωπο. Οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει καθόλου. Στο σημείο βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές που κάνουν υπεράνθρωπο αγώνας αλλά είναι κάτι πέραν των δυνατοτήτων μας. Έχει εκκενωθεί ο Μαραθώνας. Η φωτιά έχει φτάσει πάνω από το Μαραθώνα», υπογραμμίζει.

    Το σημαντικότερο όλων είναι να απομακρυνθούν οι κάτοικοι με ασφάλεια και «δυστυχώς είναι αυτό το πρόβλημά μας, δεν φεύγουν από τις περιουσίες τους και έτσι προσπαθούμε να φύγουν με όποιον δυνατό» τονίζει ο κ. Τσίρκος.

    Υπάρχουν υλικές ζημιές σε καλλιέργειες και σε σπίτια, αν και ακόμα δεν υπάρχει ακριβής εικόνα του μεγέθους των ζημιών, ανέφερε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

  • Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων

    01:33:02

    Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια και Δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024 στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

    Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εδώ: https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν, επίσης, με το 213 2047893.

  • Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων: Τι να κάνουν οι πολίτες

    00:38:41

    Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες να απομακρυνθούν ώστε να προστατευτούν από τον καπνό. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να παραμείνουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους με τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

    Ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αν απαιτείται να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας του οχήματος.

    Συνιστούμε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολογο τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

    Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικό άλγος, βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο και εφόσον κρίνεται απαραίτητο, οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβούν σε δομή υγείας για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

  • Φωτιά στον Βαρνάβα: Eκτροπές κυκλοφορίας από Σταμάτα και Δροσιά

    00:33:55

    Η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα έχει δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες, με το «112» να στέλνει συνεχώς νέα μηνύματα εκκένωσης των περιοχών: Μαραθώνας, Διόνυσος, Ραπεντώσα, Ροδόπολη.

    Η τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπές κυκλοφορίας.

    Από Βαρνάβα, διενεργούνται οι έξης εκτροπές:

    1) Καπανδριτίου – Βαρνάβα προς Βαρνάβα
    2) Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
    3) Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα
    4) Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
    5) Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα
    6) Λεωφόρος Διονύσου, θέση Ανατολή
    7) Λεωφόρος Διονύσου και Θησέως.

    Από την περιοχή Σταμάτας – Δροσιάς, διενεργούνται οι εξής εκτροπές:

    1) Μεγάλου Αλεξάνδρου από Άγιο Στέφανο προς Μαραθώνα
    2) Λεωφόρο Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
    3) Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
    4) Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπανικολή
    5) Σταμάτας – Δροσιάς και Μακαρίου
    6) Λεωφόρο Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
    7) Λεωφόρο Μαραθώνος και Αναπαύσεως
    8) Λεωφόρο Μαραθώνος και Εχέτλου
    9) Μεγάλου Αλεξάνδρου και Λεωφόρο Μαραθώνος
    10) Λεωφόρο Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
    11) Λεωφόρο Διονύσου και Λεωφόρο Καΐρη
    12) Λεωφόρο Διονύσου και Αγίου Ιωάννου
    13) Κόμβος Αγίου Στεφάνου
    14) Γέφυρα Πολυδενδρίου.

  • Ο πύρινος εφιάλτης όπως φαίνεται από αεροπλάνο - Συγκλονίζουν οι εικόνες

    00:00:28

    «Όλο το αεροπλάνο ήμασταν με το στόμα ανοιχτό μόλις το είδαμε. Καλή δύναμη στους κατοίκους και στους διασώστες», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Χ.

    Δείτε εικόνες:

    eikona fotia 4 b020f

    eikona_fotia_1_9448e.pngeikona_fotia_2_200e4.pngeikona_fotia_3_382ad.png

  • Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Διόνυσο προς Δροσιά και Κηφισιά

    23:45:59

    efee5932-48eb-4419-8793-ae14b656138b_305cc.jpg

  • Εκκενώνεται το θέρετρο του ΠΝ στην Αγία Μαρίνα

    23:37:56

    Εντολή για προληπτική εκκένωση στο θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα.

    Την ίδια ώρα, σε ετοιμότητα είναι το ΠΝ - αν χρειαστεί - να μεταφερθούν τα πτητικά μέσα από τη βάση ελικοπτέρων του ναυτικού στο Κοτρώνι.

  • «Ήχησε» ξανά το 112 - Εκκενώστε από Ραπεντώσα προς Δροσιά και Κηφισιά

    23:31:41

    8873a534-8d0e-4319-a917-700a367ee9e6_13c98.jpg

  • Πού έφτασε ο καπνός από τον Βαρνάβα - Δείτε χάρτη

    23:28:11

    Image

    PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence / Χ

  • Σε ετοιμότητα Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία για τις πυρκαγιές

    23:25:28

    Τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Καπανδριτίου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με επιπλέον γιατρούς από τους εφημερεύοντες, αναφέρει ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο tweeter. Στην ίδια ανάρτηση ο υπουργός Υγείας επισημαίνει επίσης ότι ετέθησαν σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά περιστατικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες.

    «Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 2 (1 άντρας και 1 γυναίκα) περιστατικά, που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου, ένας άντρας 67 χρόνων, με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα.

    Επίσης, στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο, είναι σε καλή κατάσταση και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», αναφέρει ο Αδ. Γεωργιάδης ο οποίος συστήνει σε όλους να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλειά τους.

    Για την αντιμετώπιση του καπνού παρέπεμψε στις αναλυτικές οδηγίες -ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες- που έχει εκδώσει το υπουργείο Υγείας.

  • Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

    23:22:00

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

    Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και τα επιχειρησιακά στελέχη του υπουργείου, διατέθηκαν άμεσα στο Πυροσβεστικό Σώμα όσες υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα ζητήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες και τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στο πεδίο, ενημερώνοντας διαρκώς τον περιφερειάρχη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

    Το απόγευμα, ο Ν. Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσει ο υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για την Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

    Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

    «Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

    Νωρίτερα, συνεδρίασε και το αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Π.Ε. Αν. Αττικής), στο Καπανδρίτι, για τον καλύτερο συντονισμό της συνδρομής πόρων και μέσων από την Περιφέρεια Αττικής προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη όλου του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

  • Στις 5:30 το πρωί οι πρώτες ρίψεις από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης

    23:08:19

    Στις 05:30 τα ξημερώματα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου ρίψεις τα εναέρια μέσα.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι άνεμοι θα πνέουν πολύ δυνατοί το πρωί.

  • Στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας έχουν καταφύγει οι πολίτες

    23:05:13

    Στην κεντρική πλατεία της Σταμάτας, βρίσκονται πολλοί κάτοικοιλόγω της πυρκαγιάς που έχει φτάσει στη Γαλήνη.

    Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι πολίτες είναι ανήσυχοι, κάποιοι πηγαίνουν νερό στους ηλικιωμένους γονείς τους που μένουν εκεί. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στη Γαλήνη. Είναι στην κατεύθυνση της Ροδόπολης.

    Υπάρχουν εθελοντές στο σημείο που μαζεύουν κατοικίδια σκυλιά που δεν μπόρεσαν να τα πάρουν οι ιδιοκτήτες τους.

  • Στην Αθήνα επέστρεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    23:02:25

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα λόγω της κρίσιμης κατάστασης εξαιτίας των πυρκαγιών.

    Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τον Πρωθυπουργό, απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε απόψε στην Αθήνα και αύριο το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του.

  • Ο καπνός από τη φωτιά στον Βαρνάβα όπως φαίνεται από την Πεντέλη - Δείτε βίντεο

    22:48:19

    {https://www.youtube.com/watch?v=DSmoymxtrEQ}

  • Νέο μήνυμα από το 112: Εκκενώστε από Μαραθώνα προς Νέα Μάκρη

    22:40:39

    Νέο μήνυμα από το 112. Καλεί τους πολίτες που βρίσκονται στον Μαραθώνα να εκκενώσουν την περιοχή και να πάνε προς τη Νέα Μάκρη.

  • Φωτιά στον Βαρνάβα: Στη μάχη και ο στρατός

    22:34:32

    Μεγάλη πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Αττική η οποία ξεκίνησε το μεσημέρι από αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα. Κατά την έναρξη της φωτιάς έπνεαν άνεμοι 8 μποφόρ και σε ελάχιστα λεπτά έλαβε μεγάλες διαστάσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροβεστικής, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης.

    Αυτή τη στιγμή το μέτωπο έχει έκταση χιλιομέτρων με τους ανέμους να συνεχίζουν να πνέουν ισχυροί και να αλλάζουν κατεύθυνση. Αλλεπάλληλα είναι τα μηνύματα του 112 τα οποία καλούν τους κατοίκους διαφόρων περιοχών να απομακρυνθούν για την ασφάλειά τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤΝews, όλες οι δυνάμεις του Στρατού – επίγειες και εναέριες – είναι στη διάθεση των Αρχών για την κατάσβεση της φωτιάς.

  • Μήνυμα 112 σε Μαραθώνα

    22:31:59

    Μήνυμα από το 112 σε Μαραθώνα για να είναι οι πολίτες σε ετοιμότητα.

    {https://x.com/112Greece/status/1822714236847431688}

  • H δήμαρχος Διονύσου για τη φωτιά

    22:23:13

    Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανακόψουμε τη φωτιά στο ύψος της Ροδόπολης, δήλωσε η δήμαρχος Διονύσου.

  • Λέκκας: Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες

    22:21:26

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Μέτωπο 4 χιλιομέτρων στη φωτιά στον Βαρνάβα

      22:16:10

      Αν και έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι, το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο.

      Δύσκολη η νύχτα στη φωτιά στον Βαρνάβα.

    • Εκκενώνεται κατασκήνωση στο Γραμματικό

      22:07:33

      Σε εξέλιξη είναι η εκκένωση της κατασκήνωσης Sports Village Athitaki στο Γραμματικό, λόγω του πύρινου μετώπου που μαίνεται στη βορειοανατολική Αττική.

      Τετρακόσια παιδιά μεταφέρονται στο Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά από όπου θα τα παραλάβουν οι γονείς τους.

    • Οι SOS οδηγίες για άτομα με άσθμα και ΧΑΠ

      21:56:19

      Οι καπνοί που δημιουργούνται από την φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Κυριακής στο Βαρνάβα προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα σε όσους βρίσκονται κοντά και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ΧΑΠ και άσθμα.

      Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Βαρνάβα Αττικής επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες, κυρίως τους ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή άσθμα, να απομακρυνθούν ώστε να προστατευτούν από τον καπνό, ο οποίος έχει φτάσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων.

      Η εισπνοή του καπνού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τους ασθενείς, αφού ήδη είναι η αναπνευστική λειτουργία τους επιβαρυμένη.

      Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος, με κοινή ανάρτηση του διοικητικού συμβουλίου της στο Facebook, συνιστά στους πάσχοντες από υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους. Απαραίτητο είναι να λαμβάνουν συστηματικά τα φάρμακά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

      Όπως ισχύει για όλους, πρέπει κι αυτοί να απομακρυνθούν ώστε να προστατευθούν από τον καπνό που παράγει η φωτιά. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

      Οι πνευμονολόγοι τονίζουν πως είναι «ισχυρή σύσταση» να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση με αυτοκίνητο σε περιοχή με καπνό από τη φωτιά, τα παράθυρα του οχήματος πρέπει να είναι κλειστά. Πρέπει επίσης να να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας του οχήματος.

      Ορισμένα συμπτώματα πρέπει να αναφέρονται αμέσως στον θεράποντα πνευμονολόγο.

      Αυτά είναι:

      • Η δυσκολία στην αναπνοή
      • Το θωρακικό άλγος (πόνος στο θώρακα)
      • Ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων

      Εφ’ όσον εκείνος το κρίνει απαραίτητο, οι ασθενείς πρέπει να μεταβούν σε δομή υγείας για περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

    • Η φωτιά πλησιάζει σπίτια στη Σταμάτα - Δείτε εικόνα

      21:49:21

      fotia_spitia_9b104.png

    • Η φωτιά όπως φαίνεται από το Λαγονήσι

      21:46:46

      Image

      sofia tsempera / Χ

    • Εικόνες από τη φωτιά στον Βαρνάβα

      21:40:24

      Οι φωτιές σε Βαρνάβα-Ροδόπολη από την παραλία των Νέων Στύρων:

      a010e399-e4ec-4d68-b0fe-fa63cdba3625_e8cd1.jpg

      e2fcb4ea-16da-4ce7-87a6-344c4676f6ff_d0dc0.jpg

      450da683-ad73-4dbe-b91c-cb4d5f6b1c31_9668b.jpg

    • Συγκλονιστική εικόνα της φωτιάς από τις Αφίδνες

      21:33:43

      fotia_fotia_nea_afidnes_043e8.png

    • Φωτιά στον Βαρνάβα: Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική

      21:23:41

      Στο Βαρνάβα Αττικής, παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση αφού η πυρκαγιά εξελίσσεται ανάμεσα σε κατοικίες έχοντας προκαλέσει και ζημιές, παρόλο που το πρώτο εναέριο μέσο, εκτελώντας έμφορτη περιπολία, πραγματοποίησε ρίψη, 5 λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, και σε 10 λεπτά επιχείρησαν οι πρώτες επίγειες δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι την εξάπλωσαν αστραπιαία, δημιουργώντας της ακραία συμπεριφορά, με συνεχόμενες κηλιδώσεις και νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανάσχεσης.

      Επιχειρούν 400 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 29 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους.

      Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και αυτή τη στιγμή οι κύριες γραμμές άμυνας έχουν αναπτυχθεί, βόρεια, στο Μικροχώρι Ωρωπού, ανατολικά, στο Γραμματικό και νότια, στη Σταμάτα, με στόχο να μπορέσουν να ανακόψουν την πυρκαγιά.

      Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 10 μηνύματα από το 112. Τα τελευταία 4 μηνύματα εκδόθηκαν για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Σταμάτα, Μικροχώρι Ωρωπού, Γραμματικό, Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα Σταμάτας.

    • Στο Σισμανόγλειο πολίτες από τη Σταμάτα με αναπνευστικά προβλήματα

      21:21:48

      Τρία άτομα διακομίζονται αυτή την ώρα από πλατεία Σταμάτας στο Σισμανόγλειο με αναπνευστικά προβλήματα.

    • Πυροσβεστική: Μέσα σε 10 λεπτά εξαπλώθηκε ραγδαία η φωτιά στον Βαρνάβα

      21:20:15

      Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, αν και η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο έγινε στα πρώτα 5 λεπτά, η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία μέσα σε 10 λεπτά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    • Νέο βίντεο από τη φωτιά στον Βαρνάβα - Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από την ΕΛΑΣ

      21:11:47

      Δείτε βίντεο:

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822697212335280281}

    • Πυροσβεστική: Επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα

      21:09:20

      Επικίνδυνη η κατάσταση στον Βαρνάβα, αναφέρει η Πυροσβεστική.

      Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

      Επιχειρούν 400 πυροσβέστες.

    • Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού στα μέτωπα

      21:06:24

      Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν να επιχειρούν και πλέον η μάχη δίδεται στα μέτωπα της φωτιάς αποκλειστικά από τις επίγειες δυνάμεις. Δύσκολη η νύχτα...

    • Κασσελάκης: Κουράγιο στους συμπολίτες μας

      21:05:05

      «Κουράγιο στους συμπολίτες μας. Στους πυροσβέστες μας. Στους εθελοντές μας. Αυτήν τη στιγμή, τίποτα άλλο…», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

      {https://x.com/skasselakis/status/1822683658056057133}

    • Βίντεο από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη ρεματιά στον Βαρνάβα

      21:01:02

    • Οι φωτιές σε Βαρνάβα - Ροδόπολη από την παραλία των Νέων Στύρων (Εικόνα)

      20:52:10

      fotia_fotia_styra_0af02.png

    • Βίντεο από τις μάχες με τις φλόγες στον Βαρνάβα

      20:49:42

      {https://www.facebook.com/SEPPAG.S/videos/1662637407819580/}

    • Δήμαρχος Μαραθώνα: Τραγική η κατάσταση, δύσκολο να περιορίσουμε τη φωτιά

      20:43:36

      Μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας μετέφερε ότι είναι πολύ δύσκολη η εικόνα του μετώπου.

      «Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και αλλάζουν συνεχώς τη φορά της φωτιάς. Έχει επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς πέρα από τον Βαρνάβα, προσπαθούμε να την περιορίσουμε, αλλά είναι δύσκολο να περιοριστεί.

      Πάνω από όλα, να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή. Έχουν εκκενωθεί ένα μοναστήρι, μια κατασκήνωση κι ένα ίδρυμα με παιδιά με ειδικές ανάγκες».

    • Αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες

      20:36:18

      fotia_aytokinito_18e33.jpgfotia_aytokinito2_5afff.jpg

    • Σε ετοιμότητα νοσοκομεία και κέντρα υγείας

      20:33:16

      Η φωτιά στην περιοχή του Βαρνάβα συνεχίζει να καίει και ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους πολίτες για την ετοιμότητα 2 κέντρων υγείας και 2 νοσοκομείων.

      Συγκεκριμένα, τα κέντρα υγείας της Νέας Μάκρης και του Καπανδριτίου, καθώς και τα νοσοκομεία Σωτηρία και Γ. Γεννηματάς είναι έτοιμα να περιθάλψουν όσους έχουν υποστεί εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της μεγάλης φωτιάς στο Βαρνάβα Αττικής.

      Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του, ενημέρωσε για την αυξημένη ετοιμότητα τους πολίτες που πιθανώς χρειάζονται βοήθεια γράφοντας:

      «Κέντρα Υγείας Ν. Μάκρης και Καπανδριτίου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, με ιατρούς πλέον των εφημερευόντων. Ετέθησαν επίσης σε αυξημένη ετοιμότητα το «ΣΩΤΗΡΙΑ» για πνευμονολογικά περιστατικά και το «Γ. Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες.

      Μέχρι αυτή την ώρα έχουμε 2 (1 άντρας και 1 γυναίκα ) περιστατικά, που πήγαν για προληπτικούς λόγους στο ΚΥ Καπανδριτίου, ένας άντρας 67 χρόνων, με ΧΑΠ, προσήλθε στο ΚΥ Νέας Μάκρης, διότι λόγω διακοπής ρεύματος στην περιοχή, δεν λειτουργούσε το υποστηρικτικό του μηχάνημα».

      «Επίσης στο Σισμανόγλειο προσήλθαν ένας άντρας 83 χρόνων διότι εισέπνευσε καπνό και μπήκε σε οξυγόνο, είναι σε καλή κατάσταση και ένας ακόμη άνδρας 67 χρόνων με ΧΑΠ. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

      {https://x.com/AdonisGeorgiadi/status/1822668935356944485}

      Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την ασφάλειά σας. Επίσης για την αντιμετώπιση του καπνού έχουμε εκδώσει αναλυτικές οδηγίες ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες».

      Ο υπουργός στην ανάρτησή του πρόσθεσε και εικόνες με οδηγίες και μέτρα για την αποφυγή εισπνοής καπνού και στάχτης.

    • Διευρύνεται το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα

      20:31:45

    • Δύσκολη η μάχη των εναέριων μέσων - Σε λίγο οι τελευταίες ρίψεις

      20:24:06

      Λόγω των ισχυρών ανέμων είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

      Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη από τις επίγειες δυνάμεις.

      Σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι παρά πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    • Δηλώσεις από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Γραμματικού - Σε εξέλιξη η εκκένωση

      20:20:09

    • Φωτιά στον Βαρνάβα: Στο νοσοκομείο 5 πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα

      20:18:30

    • Δήμος Αθηναίων: Ανοικτή η Λέσχη Φιλίας

      20:17:29

      Με ανακοίνωση του ο Δήμος Αθηναίων, ενημερώνει πως η Λέσχη Φιλίας στον Άγιο Ελευθέριο (Αχαρνών 372) θα ανοίξει στις 8 το απόγευμα της Κυραικής 11/08 και θα παραμείνει ανοιχτή όλο το βράδυ, για να φιλοξενήσει όσους εκκενώνουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πύρινων μετώπων που μαίνονται στην Αττική, και επιθυμούν να καταφύγουν εκεί.

      Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το εξής: 210 2012334

    • Μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Ροδόπολη και Αμυγδαλέζα προς Κηφισιά

      20:09:20

      fotia112_c9d77.JPG

    • Φωτιά στον Βαρνάβα: Κάλυψε απόσταση 100 χιλιομέτρων ο καπνός - Δείτε δορυφορική εικόνα

      20:05:49

      Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στο Βαρνάβα Αττικής. Ο καπνός από το πύρινο μέτωπο έχει καλύψει τον Αττικό ουρανό, ενώ ο δορυφόρος κατέγραψε την πορεία του.

      Όπως φαίνεται, με τη βοήθεια των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων ο καπνός, έως τις 18:00 ώρα Ελλάδος είχε ταξιδέψει περίπου 100 χιλιόμετρα.

      202408111800_vis_varnava_9p7q256p9hnk_22a83.png

      Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται ο καπνός, όπως τον κατέγραψαν στις 18:04 οι κάμερες στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη.

      fotia-kapnos5_be5ab.jpg

      Οι καπνοί από την φωτιά στον Βαρνάβα έχουν ήδη επηρεάσει την ποιότητα του αέρα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

      Συνεπώς οι κάτοικοι θα πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα και να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις μετακινήσεις τους.

      Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις για το πώς να προστατευτείτε.

      Πρέπει να έχετε κλειστές πόρτες και παράθυρα και να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους.

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid0mSSMpQ2kcnrEhCiesgC2RL3D57wG4Vhhf3UvD1JF8cPR825ZPrmFYLEpBH6T52YXl}

      Αναλυτικά οι οδηγίες:

      Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.
      Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:
      Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.
      Χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
      Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
      Αποφύγετε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.
      Αποφύγετε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).
      Αποφύγετε τη χρήση κεριών για φωτισμό.
      Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.
      Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.
      Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:

      Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή – Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

      Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε:

      Ανάψτε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα,
      Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
      Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως:

      επίμονος βήχας
      δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή
      σφίξιμο ή πόνος στο στήθος
      ταχυκαρδία
      ναυτία
      ασυνήθιστη κόπωση η ζάλη
      Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια

      Πυκνοί καπνοί «πνίγουν» την Αττική – Απίστευτα βίντεο και εικόνες

      Οι πυκνοί καπνοί είναι ορατοί από αρκετές περιοχές στο Λεκανοπέδιο όπως θα δείτε στα δύο βίντεο που εξασφάλισε το iEidiseis.

      Όπως αναφέρουν πληροφορίες μεγάλο είναι το πρόβλημα λόγω των ακαθαρίστων οικοπέδων που δεν βοηθάνε την κατάσταση.

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635902331470308}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635602560360831}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635178616861116}

      φωτια, βαρναβας

      φωτια, βαρναβας

    • Μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Γραμματικό προς Μαραθώνα

      20:04:40

      {https://x.com/112Greece/status/1822676841422815510}

    • Μαρουσάκης για τη φωτιά στον Βαρνάβα: Θα παραμείνουν ισχυροί οι άνεμοι

      20:00:46

      Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη των ανέμων τις επόμενες ώρες. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος στο OPEN, στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ και η ένταση θα πέσει στα 5 μποφόρ τις πρώτες βραδινές ώρες ενώ μετά τις 6 τα ξημερώματα θα αυξήσουν εκ νέου την έντασή τους στα 6 με 7 μποφόρ.

      «Οι δυνατοί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επιμείνουν και τις επόμενες ώρες και θα έχουμε εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι τις 11 το βράδυ και στη συνέχεια θα αρχίσουν να υποχωρούν οι βοριάδες. Και θα ενισχυθούν την επόμενη ημέρα» ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Οι εντάσεις των ανέμων θα πέφτουν προς το βράδυ άλλα δεν σημαίνει ότι θα παύσουν να υπάρχουν.

      Θα συνεχίσουν να πνέουν και με μέτρια ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τα ξημερώματα θα έχουμε μια σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων για να φτάσουμε τοπικά ακόμα και τα 6 μποφόρ. Και αύριο θα είναι μια πολύ επικίνδυνη ημέρα».

    • Βίντεο από επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών στον Βαρνάβα

      19:50:45

      {https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/videos/1960949724334603/}

    • Στις φλόγες σπίτια στον Βαρνάβα

      19:45:57

      fotia_fotia_tora_spitia_2c360.png

      Εικόνα: Forecast Weather Greece

    • Πού πάει τώρα η φωτιά

      19:39:28

      Η πυρκαγιά κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα στις χαράδρες. Η κατεύθυνση είναι προς τα ανατολικά της Σταμάτας. Αν και μακριά ακόμη, οι άνεμοι που πνέουν έχουν ένταση πάνω από 7 μποφόρ και αλλάζουν συνεχώς φορά.

      Εξαιρετικά δύσκολο το έργο των 26 εναέριων μέσων λόγω των ισχυρών ανέμων.

      Αναμένεται να δοθεί ολονύχτια μάχη και το βράδυ καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις οι άνεμοι θα συνεχίσουν να είναι πάρα πολύ ισχυροί και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    • Πυκνοί καπνοί «πνίγουν» την Αττική – Απίστευτα βίντεο και εικόνες

      19:34:25

      Οι πυκνοί καπνοί είναι ορατοί από αρκετές περιοχές στο Λεκανοπέδιο όπως θα δείτε στα δύο βίντεο που εξασφάλισε το iEidiseis.

      Όπως αναφέρουν πληροφορίες μεγάλο είναι το πρόβλημα λόγω των ακαθαρίστων οικοπέδων που δεν βοηθάνε την κατάσταση.

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635902331470308}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635602560360831}

      {https://x.com/iEidiseisGR/status/1822635178616861116}

      φωτια, βαρναβας

      φωτια, βαρναβας

    • Εικόνες από τη φωτιά στον Βαρνάβα

      19:32:28

      fotia1_eb8cf.jpgfotia2_98733.jpgfotia3_a2128.jpgfotia4_cf815.jpg

    • Σε εξέλιξη απεγκλωβισμοί

      19:29:19

      Μέχρι αυτή την ώρα έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 40 πολίτες.

    • Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις

      19:27:27

      Επιχειρούν 315 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντος και 98 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 26 εναέρια μέσα, 15 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για τον συντονισμό τους.

      Στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν συνδρομή μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

    • Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Σταμάτας προς την Εθνική Οδό

      19:25:54

      Μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Σταμάτας με εντολή να εκκενώσουν προς την Εθνική Οδό.

      Λίγα λεπτά αργότερα στις 18:55 δόθηκε εντολή εκκένωσης του Μικροχωρίου προς Καπανδρίτη και Αφίδνες μέσω Εθνικής Οδού.

    • 112 στο Μικροχώρι Ωρωπού για απομάκρυνση προς Καπανδρίτι και Αφίδνες

      19:22:12

      112_99cbe.JPG

    • Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Βαρνάβα: Μπαράζ μηνυμάτων 112

      19:20:29

      Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το μεσημέρι της Κυριακής πολύ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στον Βαρνάβα Αττικής.

      Στην ευρύτερη περιοχή ήχησε αλλεπάλληλα το 112 καλώντας κατοίκους σε πέντε οικισμούς να τους εγκαταλείψουν.

      Δείτε ΕΔΩ.

    • Πυκνοί καπνοί έκρυψαν τον ήλιο – Δείτε βίντεο

      19:19:36

      Πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει αρκετές περιοχές στην Αττική λόγω της φωτιάς στο Βαρνάβα.

      Το iEidiseis δημοσιεύει βίντεο από τη Βουλιαγμένη όπου ο ήλιος κρύφτηκε λόγω της φωτιάς.

      Δείτε ΕΔΩ.
 

Ροή Ειδήσεων