Ελλάδα

Πάσχα 2022: Πώς θα γίνει η άρση μέτρων – Ποια καταργούνται, ποια ισχύουν

Όλα τα μέτρα που ισχύουν φέτος το Πάσχα και όσα προβλέπεται να καταργηθούν.

Για τρίτη φορά φέτος, λόγω της πανδημίας, το Πάσχα θα γιορταστεί ξανά με μέτρα ενώ, λίγες ημέρες αργότερα, από την 1η Μαΐου, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωσή τους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κορονοϊός παραμένει και είναι απαραίτητο να τηρούνται όλα τα μέτρα που ισχύουν τόσο σε εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα, όσο και στα Πασχαλινά γλέντια στην πόλη ή στο χωριό.

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση, αφήνοντας πίσω της μια σειρά από περιοριστικά. Στη νέα φάση, «οι προσωπικές επιλογές καθορίζουν για τον καθέναν από μας στο βαθμό έκθεσής του στον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την άρση μέτρων και προειδοποίησε:

«Η πανδημία είναι εδώ, ο ιός κυκλοφορεί και φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί αρκετά ακόμα ανάμεσά μας. Συνεπώς, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει μαζί του, καθώς επιστρέφει σε σημαντικό βαθμό στις συνήθειές του».

Πάσχα με μάσκα και self test

Το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας όλοι είμαστε έτοιμοι να το γιορτάσουμε όπως ξέρουμε, όπως συνηθίζουμε, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Φέτος έχουμε μία κοινωνία όπου η πλειονότητα των πολιτών έχει ήδη εμβολιαστεί και βρισκόμαστε σε μία στιγμή που ο ιός που κυκλοφορεί φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, τουλάχιστον στους εμβολιασμένους», συμπλήρωσε.

Έτσι, θα πάμε στην εκκλησία φορώντας τη μάσκα, θα πάμε στην εξοχή να συναντήσουμε τις οικογένειές μας και τους φίλους μας. Ωστόσο, «δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την τήρηση των πολύ απλών μέτρων, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η προτίμηση συναθροίσεων σε ανοικτούς χώρους και η διενέργεια ενός αυτοδιαγνωστικού τεστ, του self test δηλαδή, πριν δούμε τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς μας, θα μας βοηθήσουν να περάσουμε καλά και με ασφάλεια».

Τα μέτρα στην εστίαση για ανεμβολίαστους το Πάσχα 2022

Μέχρι την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, ανεμβολίαστοι θεωρούνται όσοι δεν έχουν κάνει κανένα εμβόλιο και δεν έχουν νοσήσει, ή έχουν νοσήσει και έχει περάσει το εξάμηνο, ή όσοι έχουν κάνει μία ή δόσεις του εμβολίου και έχει περάσει ένα εννεάμηνο.

Για αυτούς απαιτείται αρνητικό rapid test για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και το λιανεμπόριο, ενώ απαγορεύεται η είσοδός τους και σε: θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια. Συνεχίζει δε να υφίσταται η υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Πού θα είναι υποχρεωτική η μάσκα μετά την άρση μέτρων

Η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας υπάρχει μια παρανόηση. Όπως εξήγησε, το γεγονός ότι αίρεται η υποχρεωτικότητα σημαίνει ότι οι πολίτες να θα εισέρχονται σε έναν χώρο δεν θα έχουν πρόστιμο γιατί δεν φορούν μάσκα. Πρόκειται για τη νέα φάση που εισερχόμαστε «από την οριζόντια απαγόρευση στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Διαφορετικά θα φερθεί ο γιος μου που είναι 20 ετών και διαφορετικά θα φερθώ εγώ. Νομίζω ότι πλέον, μετά από τόσα χρόνια, δεν χρειαζόμαστε κάποιον από πάνω να μας βάζει πρόστιμο. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα. Ποιον θα δω, αν έχω τη μητέρα μου, τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι που είναι ευάλωτοι και άρα πρέπει να προσέχω παραπάνω. Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια απαγόρευση με πρόστιμο και μια υποχρεωτικότητα, η οποία νομίζω ότι δεν συνάδει με την κοινή λογική και με τη νοοτροπία και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Άρα δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Αυτό είναι λάθος και λέγεται συνέχεια και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα. Αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Είναι τελείως διαφορετικό», τόνισε. Και, όπως υπογράμμισε, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα πλοία, στα σχολεία, τα νοσοκομεία και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η σχετική απόφαση θα ορίζει όλους τους χώρους που η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.

Τι αλλάζει μετά το Πάσχα

Λίγες ημέρες μετά το Πάσχα, από την 1η Μαΐου, θα ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, που εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων κατά του Covid. «Εμείς τώρα βλέπουμε τη μείωση των κρουσμάτων, γι’ αυτό και από εδώ και πέρα μπορούμε να χαλαρώσουμε.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, δεν υπάρχει μάσκα, ούτε στους εξωτερικούς, ούτε στους εσωτερικούς χώρους. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν καταργηθεί επειδή είχαν νωρίτερα κάμψη των επιδημιολογικών δεικτών. Εμείς πάμε λίγο πιο αργά, γιατί αυτό μας υπαγόρευε η επιδημιολογική επιτήρηση. Και να πω και πάλι ότι εδώ είμαστε. Ελπίζουμε όλοι όχι μόνο σε ένα καλό Πάσχα, αλλά και σε ένα καλό καλοκαίρι».

Έτσι μια νέα κανονικότητα θα ξεκινήσει από την 1η Μαΐου. Θα ανοίξει  για όλους, ελεύθερα, η εστίαση χωρίς να είναι πια υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού rapid test. Ειδικά οι ανεμβολίαστοι θα επιστρέψουν χωρίς έξτρα κόστος και περιορισμούς στα μπαρ, τις καφετέριες και τα εστιατόρια, ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η άρση -ή «αναστολή»- των μέτρων θα ισχύει τελικά και για τους κλειστούς χώρους.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης:

«Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται να διενεργείται.»

Με βάση την παραπάνω δήλωση, η διενέργεια τεστ είναι, εδώ και οκτώ μήνες, υποχρεωτική μόνο για τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, αφού από τους κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται, ακόμα και αν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα και το τι ισχύει και τι όχι θα αποσαφηνιστεί όταν θα βγει το ΦΕΚ, το οποίο δημοσιεύεται μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.

Πότε καταργείται το ένα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολιάστων συμπολιτών μας στους χώρους εργασίας» δήλωσε ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων.

Νέα δεδομένα για τα πιστοποιητικά το Πάσχα 2022

Οι νέες ημερομηνίες λήξης των πιστοποιητικών είναι οι εξής:

  1. Το πιστοποιητικό νόσησης λήγει στους 6 μήνες
  2. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού λήγει στους 9 μήνες για όσους ενήλικους έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει το παραπάνω χρονικό διάστημα από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χανιά: Το νέο αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ογκολόγος Μαλένας: Το παιδί έπαιζε, έφαγε και όταν γύρισε στο κρεβάτι, ξαφνικά πέθανε
Chevron Right