Ελλάδα

Φωτιά στη Μάνη: Ενεργοποιήθηκε η ευρωπαϊκή δορυφορική υπηρεσία Copernicus

Άμεση ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής Υπηρεσίας Copernicus για τη χαρτογράφηση της πληγείσας από τη φωτιά περιοχής.

Η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε σήμερα την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων της περιοχής στην Ανατολική Μάνη που επλήγη χθες από δασική πυρκαγιά, σε συνέχεια σχετικής εντολής του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι είναι η δεύτερη φορά που η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιεί την Υπηρεσία Copernicus για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στα Λαγκάδια

Όπως μετέδωσε λίγο νωρίτερα το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά που καίει από χθες Σάββατο στην περιοχή Λαγκάδια του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, ωστόσο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 155 πυροσβέστες, εκ των οποίων 49 σε επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 47 οχήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες εστίες, με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν, προς το παρόν, το έργο τους καθώς στη περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης 7 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σακελλαροπούλου για κορονοϊό: «Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες»
Κορονοϊός: Δύο ακόμη άτομα κατέληξαν στη χώρα μας - Στους 242 οι νεκροί
Chevron Right