Ελλάδα

Απόφαση για κατάργηση επιδομάτων: Τι σημαίνει για τα αναδρομικά

Μια ακόμη είδηση για τα επιδόματα και για τα αναδρομικά, έριξαν οι δικαστές εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και με χιλιάδες πολίτες να κάνουν προσφυγές.

Μια ακόμη βόμβα για τα αναδρομικά, έριξαν οι δικαστές εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας και με χιλιάδες πολίτες να κάνουν προσφυγές.

Η απόφαση προέρχεται μεν από χαμηλό βαθμό, από Ειρηνοδικείο, ωστόσο, είναι ενδεικτική του τρόπου που αντιμετωπίζουν οι δικαστές την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση που παρουσίασε η «δημοκρατία», κρίθηκε αντισυνταγματικό το γενικευμένο «πάγωμα» ή την κατάργηση των επιδομάτων προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 και μετά, σε εφαρμογή του δεύτερου μνημονίου.

Ο υπάλληλος που προσέφυγε κατά της ρύθμισης αυτής δικαιώθηκε πανηγυρικά και θα λάβει αναδρομικά 17.018,41 ευρώ, εκ των οποίων τα 7.000 ευρώ πρέπει να δοθούν άμεσα, πριν δηλ. από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Η δικαστική απόφαση αφορά αγωγή που άσκησε εργαζόμενος του ΟΤΕ κατά της απόφασης που έλαβε η επιχείρηση, εφαρμόζοντας την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και σύμφωνα με την οποία «πάγωναν» τα επιδόματα ωρίμανσης στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Με τη συγκεκριμένη Πράξη, ανεστάλη η μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού του ΟΤΕ, όπως και σε όλες τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να σταματήσουν από το 2013 η χορήγηση των μισθολογικών βαθμίδων και η αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου χρονοεπιδόματος, βάσει των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Ενιαίου Κανονισμού Προσωπικού του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η σχετική διάταξη της ΠΥΣ, βάσει της οποίας παγώνουν συνολικά όλα τα επιδόματα προϋπηρεσίας από τις 14/2/2012 και μετά, κρίνεται αντισυνταγματική, μεταξύ άλλων για τους εξής λόγους:

Δεν αναδεικνύονται λόγοι γενικού συμφέροντος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης ΠΥΣ, γενικευμένα, σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Δεν δικαιολογούνται «τυφλές» κρατικές παρεμβάσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας γενικά και χωρίς την εξέταση καθεμιάς περίπτωσης ξεχωριστά.

Όταν τα δικαστήρια επιλαμβάνονται ιδιωτικών διαφορών, πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας. Στην προκειμένη περίπτωση, στον ΟΤΕ, πριν από την εφαρμογή της ΠΥΣ ήδη είχαν συμφωνηθεί μεσοσταθμικές μειώσεις 23% στις αποδοχές του προσωπικού, ενώ ο Οργανισμός ήταν μια εύρωστη επιχείρηση με υψηλά κερδοφόρους ισολογισμούς. Διεκδικήσεις

610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά

Εν τω μεταξύ, περίπου 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν 700 εκατ. ευρώ από τα αναδρομικά των εορτών και της αδείας, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία προχώρα σε παναττική στάση εργασίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και αν συνεχιστεί αυτή η τάση το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και του 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους να ασκήσουν αγωγές έως τις 15 Μαρτίου 2019 ή το αργότερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα, προκειμένου να μη χάσουν τα αναδρομικά από τα «κομμένα» δώρα και επιδόματα.

Την ίδια ώρα σημαντικές απώλειες στο εισόδημά τους έχουν μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς υπολογίζεται πως χάθηκε πάνω από το 30% του εισοδήματός τους.

Μάλιστα από το 2011 έως το 2017 το κονδύλι για το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού (πλην ενστόλων) στο Δημόσιο ψαλιδίστηκε κατά 2 δισ. ευρώ και από τα 10,1 δισ. το 2011 υποχώρησε στα 8,8 δισ. το 2017. Με βάση τα στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές υποχωρούν με ρυθμό μεγαλύτερο από τη μείωση του ΑΕΠ στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πάντα αναμένεται να κριθούν από την απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τι είπε ο Τσακαλώτος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών για τις περικοπές του 13ου-14ου μισθού στο δημόσιο, στον βαθμό όπου υπάρξει δικαίωση των αιτημάτων των δημοσίων υπαλλήλων από το ΣτΕ και φρένο στις προσδοκίες μόνιμης εφεξής επαναφοράς τους, μετέφερε στο προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Γιάννη Πάιδα.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε ότι η συνάντηση με τον υπουργό ήταν επί της ουσίας άκαρπη καθώς ο υπουργός δεν δεσμεύτηκε για πολιτική απόφαση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, όπως ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ δεν πήραν τις απαντήσεις που περίμεναν και για το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών στο δημόσιο, μετά την εκπνοή της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος έως τα τέλη του έτους.

O κ. Πάιδας υποστήριξε πως «ο υπουργός δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση ακόμα και μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ», αφήνοντας όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, ανοιχτό παράθυρο για την καταβολή των αναδρομικών, στον βαθμό όπου πρόκειται για μια εφάπαξ και μη επαναλαμβανόμενη δαπάνη. Μάλιστα, μετέφερε την εικόνα συζητήσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς, με τους τελευταίους να εμφανίζονται διαλλακτικοί στο ενδεχόμενο χορήγησης αναδρομικών, εφόσον δεν θίγονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ανάλογα με το χρονικό σημείο από το οποίο θα μετρήσουν τα αναδρομικά, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται πως κυμαίνεται από 1,4 έως και 3,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τη μόνιμη επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ο υπουργός, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Πάιδας, είπε στην ΑΔΕΔΥ ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές, τότε θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, μέσω των οποίων θα αποφεύγονται μόνιμες δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Η απόφαση από το ελεγκτικό συνέδριο για τους συνταξιούχους

Συνταγματική και σύμφωνη με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που δεσμεύουν τη χώρα μας, έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου την περικοπή-κατάργηση των Δώρων με την υπ’αριθ. 1388/2018 απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα συνταξιούχου στρατιωτικού.

Με καθυστέρηση δέκα (10) ολόκληρων ετών, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας δέχτηκε ότι ο ν. 3847/2010 (άρθρο μόνο παρ. 1), που μείωσε δραστικά τα Δώρα και τα κατήργησε ολοσχερώς για όσους είχαν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα, το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι με τους μνημονιακούς νόμους του 2010, η 13η και 14η σύνταξη προσδιορίστηκαν σε 400 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα για όσους ελάμβαναν συντάξιμες αποδοχές κάτω από 2.500 ευρώ, ενώ για όσους συνταξιούχους λάμβαναν πάνω από 2.500 ευρώ καταργήθηκαν ολοσχερώς.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική αφού αφορά όλους τους συνταξιούχους της χώρας μας. Έρχεται μάλιστα σε μία συγκυρία όπου κορυφώνονται οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των δανειστών προς την Ελληνική Δικαιοσύνη, με την απειλή «δημοσιονομικού κινδύνου», όπως με χθεσινό δελτίο της ανέδειξε η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Ιδιαίτερα η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την έκδοση των υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεων της ΟλΣτΕ, οι οποίες έκριναν ότι όλες οι μνημονιακές διατάξεις που περιέκοψαν ή κατήργησαν τα Δώρα είναι ευθέως αντισυνταγματικές. Πιθανότατα η διένεξη μεταξύ των δύο αντιφατικών αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων επί του ιδίου θέματος, έστω με καθυστέρηση πολλών ετών, θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας «… η άνευ εξαιρέσεων ολοσχερής κατάργηση των συγκεκριμένων επιδομάτων για το σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου που επακολούθησε (βλ. την υποπαραγρ. Β.4. της παραγράφου Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, Α΄ 222), καταδεικνύει άνευ ετέρου ότι η επίμαχη περικοπή ήταν απολύτως αναγκαία για την αντιμετώπιση της ως άνω έκτακτης κατάστασης, στην οποία περιήλθε η Χώρα κατά τον κρίσιμο εν προκειμένω χρόνο. Περαιτέρω, η περικοπή αυτή δεν δύναται να θεωρηθεί stricto sensu δυσανάλογη, υπό την έννοια ότι επιβάλλει στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων ένα ιδιαίτερα επαχθές βάρος, που υπερακοντίζει τον επιδιωκόμενο ως άνω σκοπό. Και τούτο, ενόψει αφενός του σχετικά μικρού ύψους των πρόσθετων παροχών, στις οποίες αφορά η περικοπή, αφετέρου του γεγονότος ότι μέσω του μέτρου αυτού διασφαλίζεται τελικώς, έστω και εμμέσως, η εξακολούθηση καταβολής σε αυτούς κύριας σύνταξης.».

Εξάλλου, σε άλλο σημείο η επίμαχη απόφαση αναφέρει ότι: «Άλλωστε, η επίμαχη περικοπή αποτελεί ένα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν σε σχέση με τις συντάξεις, οι προβαλλόμενοι δε με το υπόμνημα του ενάγοντος ισχυρισμοί που αφορούν στις περαιτέρω μειώσεις που επιβλήθηκαν στις αποδοχές των στρατιωτικών με βάση τις διατάξεις των νόμων 3865/2010, 3986/2011, 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012, παρίστανται αλυσιτελείς, καθόσον ανάγονται σε μεταγενέστερο του κρίσιμου εν προκειμένω χρόνο και, ως εκ τούτου, δεν δύνανται να συνεκτιμηθούν, στο πλαίσιο εξέτασης, από άποψη επιπτώσεων, της επίμαχης περικοπής.».

Τέλος στο διατακτικό αναφέρει ότι: «…οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου μόνου του ν. 3847/2010 , κατ’ εφαρμογή των οποίων σταμάτησε, από 1.6.2010 και εφεξής, να καταβάλλονται στον ενάγοντα, στρατιωτικό συνταξιούχο, τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας, δεν αντίκεινται στα άρθρα 2 παρ. 1, 4 παρ. 1 και 5, 17, 22, 25 παρ. 1 και 3, 28 παρ. 1 και 2 και 36 παρ. 2 του Συντάγματος, ούτε στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην αρχή της αναλογικότητας ούτε δε στα άρθρα 15 παρ. 1, 17 και 31 παρ. 1 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ανωτέρω σκεπτικό.».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αναδρομικά στο Δημόσιο: Η δέσμευση και τα ποσά
Ρινικό σπρέι κατά της κατάθλιψης
Chevron Right