Αναλυτικές οδηγίες για την χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία έδωσε τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου μάσκα δεν θα φοράνε οι μαθητές με:
-Αναπνευστικά προβλήματα
-Γνωσιακές διαταραχές
-Πνευμονολογικό ή ακόμη και μυικό νόσημα
Σε αυτές τις περιπτώσεις αντί για μάσκα τα παιδιά θα χρησιμοποιούν την προμετωπίδα.
Που είναι υποχρεωτική:
-Σε όλους τους κλειστούς χώρους του σχολείου, στους διαδρόμους των σχολικών υποδομών και στους εξωτερικούς χώρους όπου θα υπάρχει συνωστισμός.
-Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική.
-Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
-Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού.
-Παράλληλα, θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.
-Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.
Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα.