Η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής δεν ικανοποίησε το αίτημα της Ελλάδας για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σημειώνει το Politico.
Συγκεκριμένα, τονίζει πως στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων αφαιρέθηκε η αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων αλλά και τελεσίγραφο μιας εβδομάδας για απόσυρση του Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, αναφορά σε πιθανό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας περιελάμβανε το draft του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αυτό όμως αφαιρέθηκε στο τελικό κείμενο, ενώ «μαλάκωσε» και η γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα.
Δείτε εδώ τα όπλα που πουλάει η Γερμανία στην Τουρκία
Επιπλέον, το Politico αναφέρει πως σε ένα πρώτο κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρονταν ότι «η Κομισιόν επαναλαμβάνει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών της ΕΕ για ισχυρές εθνικές θέσεις αναφορικά με τις πολιτικές εξαγωγής όπλων στην Τουρκία». Αυτό το τμήμα όμως, δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο.
Σύμφωνα με δυο διπλωμάτες, η γλώσσα που τελικά μπήκε στο κείμενο συμπερασμάτων «μαλάκωσε» σε σχέση με το draft στο οποίο δίνονταν στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας να αποσύρει το Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο.
Μητσοτάκης: «Ζήτησα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία»
Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής.
«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή». Αυτό αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Ουσιαστικά έδειξε Γερμανία και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.