Ελλάδα

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Γιατί είχαν αφήσει ελεύθερο τον 50χρονο δράστη μέχρι τη δίκη

Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που δεν αξιοποιήθηκε στη σύλληψη του γυναικοκτόνου στο Μενίδι.

Ερωτήματα ανακύπτουν σε σχέση με τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης, όταν στις 7 Μαΐου 2024 είχε συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ο 50χρονος που δολοφόνησε τη 40χρονη γυναίκα στο Μενίδι, μετά από καταγγελία του θύματος για ενδοοικογενειακή βία.

Αρχικά παρατηρήθηκε χθες ότι πηγές από τη Δικαιοσύνη διαφοροποίησαν μέσα σε λίγες ώρες τη θέση τους σε σχέση με το επίμαχο θέμα, ενώ ήδη στελέχη από την Αστυνομία αποκάλυπταν ότι υπήρχε δυνατότητα τριήμερης κράτησης του 50χρονου μέχρι τη δίκη (αντί αυτού που συνέβη που ήταν να αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη που προγραμματίστηκε για εννιά ημέρες μετά).

Αρχικά διέρρευσε από δικαστικές πηγές ότι «το δικαστήριο υποχρεωτικά ήρε την κράτησή του, αφήνοντας τον ελεύθερο, όταν η υπόθεση, αφού ξεκίνησε, αναβλήθηκε για τις 17 Μαΐου, προκειμένου να κληθεί εκ νέου το θύμα να καταθέσει». Γινόταν λόγος για «υποχρεωτική» άρση της κράτησής του.

Λίγες ώρες αργότερα και πάλι δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι «αν και πράγματι υπήρχε η δυνατότητα (και όχι η υποχρέωση) να δοθεί τριήμερη αναβολή, αυτό δεν θα είχε νόημα να συμβεί, καθώς από τη δικογραφία απουσίαζε η ιατροδικαστική έκθεση. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα η έκθεση αυτή δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη, πράγμα που καταδεικνύει ότι ακόμα και μια τριήμερη αναβολή (κατά την οποία ο κατηγορούμενος θα κρατείτο) δεν θα επέφερε κανένα αποτέλεσμα».

Στη δεύτερη εκδοχή αφήνεται ευθέως να εννοηθεί ότι υπήρχε δυνατότητα τριήμερης κράτησης (ασχέτως εάν σημειώνεται ότι δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα). Συνεπώς, δεν ήταν υποχρεωτική η άρση της κράτησης του 50χρονου (ο οποίος είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία τόσο το 2013 όσο και το 2022, όπως φαινόταν στον φάκελο που τον συνόδευε).

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που δεν αξιοποιήθηκε

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου εμπεριέχει (όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει το iΕidiseis) σχετική πρόβλεψη. Για το θέμα ρωτήθηκε σχετικά ο έμπειρος δικηγόρος σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας Γιάννης Μπαρκαγιάννης, ο οποίος σημείωσε στο iEidiseis.gr:

poinikos-kodikas-arthro_47b64.jpg

«Και στον παλιό και στο νέο ποινικό κώδικα ήταν στην ευχέρεια των δικαστών εάν θα κρατήσουν κάποιον κατηγορούμενο για τρεις ημέρες. Η διαφορά είναι ότι με τον παλιό Ποινικό Κώδικα, όταν ο κατηγορούμενος ζητούσε την κλήση μαρτύρων, για παράδειγμα το θύμα ή κάποιον αυτόπτη μάρτυρα, γινόταν άρση της κράτησης και ορισμός δικασίμου εντός 15ημερου. Με τον παλιό Π.Κ. δηλαδή εκ του νόμου έπρεπε να γίνει άρση της κράτησης για τον κατηγορούμενο μετά την κλήση του μάρτυρα.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα η διαφορά είναι ότι εάν ο δικαστής κρίνει ότι είναι έκτακτο, μπορεί να καλέσει τον μάρτυρα την επόμενη ημέρα και να κρατηθεί ο κατηγορούμενος».

giannis_mparkagiannis_71e8e.jpg

Τον περασμένο Απρίλιο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την εφαρμογή των νέων νομοθετικών διατάξεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, που ισχύουν από 1-5-2024 με το Ν. 5090/2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ρένος Χαραλαμπίδης: Η μητέρα μου μου είπε «Να συγχωρείς γιατί συμφέρει», δεν κρατάω θυμό
Στα κάγκελα οι φυσικοθεραπευτές για το clawback: Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ
Chevron Right