Γιατροί με εφημερία μέρα παρά μέρα, γιατροί που καταλήγουν οι ίδιοι ασθενείς στην ίδια τους τη μονάδα, γιατροί που πρέπει να νοσηλεύουν νέους ανθρώπους με οικογένειες που αγωνιούν, και μετά να γυρίσουν σπίτι στην δική τους οικογένεια να επουλώσουν το τραύμα… Δίπλα τους συνοδοιπόροι στο δύσκολο αυτό αγώνα είναι φυσικά και οι νοσηλευτές -ήρωες και ηρωίδες του ΕΣΥ.
Η διευθύντρια της μονάδας COVID-19 του ΓΝΘ «Παπανικολάου», Ευαγγελία Φούκα, πνευμονολόγος, μίλησε στο iEidiseis για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αυτό της Θεσσαλονίκης και για το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύουν. Μεταξύ αυτών βέβαια υπάρχουν κι αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές. Αλλά η κ. Φούκα τονίζει ότι η ίδια περίμενε να νοσήσουν περισσότεροι ακόμα υγειονομικοί και αυτό δεν συνέβη επειδή η μάσκα και τα λοιπά μέτρα προστασίας φαίνεται να αποδίδουν…
Ο νεότερος ασθενής που έχουν νοσηλεύσει στη μονάδα COVID-19 του «Παπανικολάου» είναι ένας 21 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα! Ο άνδρας εισήχθη αρχικά στη μονάδα αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε διασωλήνωση οπότε μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ. Τελικά όμως επέστρεψε στη μονάδα και ολοκλήρωσε εκεί την θεραπεία του. Η περίπτωσή του είναι αξιοπρόσεκτη διότι επρόκειτο για ένα δυνατό, νέο παιδί, χωρίς άλλα νοσήματα που έφτασε μέχρι την πολύ σοβαρή νόσηση…
«Μέχρι χθες η καταμέτρηση έδειχνε ότι νοσηλεύουμε 244 ασθενείς σε συμβατικές κλίνες εκ των οποίων τα 24 περιστατικά είναι ύποπτα και τα 220 διαγνωσμένα. Στη ΜΕΘ υπάρχουν 4 κλίνες στο νοσοκομείο μας», μας ενημέρωσε.
Ρωτήσαμε τη διευθύντρια αν τα καταφέρνουν να βγάζουν τις βάρδιες και ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο και μάς απάντησε ότι «μάς έχουν δώσει κάθε διαθέσιμο κρεβάτι του νοσοκομείου, από όλες τις κλινικές, και το προσωπικό κάνει συνεχείς βάρδιες.
Οι γιατροί μέρα παρά μέρα εφημερεύουν», μας λέει και καταλαβαίνουμε ότι η κόπωση είναι πια πολύ μεγάλη.
Η κυρία Φούκα αναφέρθηκε επίσης στο προφίλ των ασθενών με COVID-19…
«Οι ασθενείς μας είναι νέοι στην πλειοψηφία τους, μεταξύ 40 και 60 ετών. Υπάρχουν βέβαια και λίγοι μεγαλύτεροι αλλά νοσηλεύουμε βασικά άτομα μέσης ηλικίας. Αυτό δημιουργεί τεράστιο ψυχολογικό φορτίο σε εμάς, όχι φυσικά επειδή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν αξίζουν την προσοχή μας, αλλά επειδή ο νεαρότερος άνθρωπος έχει συνήθως οικογένεια με προστατευόμενα μέλη, μικρά παιδιά, και έτσι νιώθεις το βάρος μεγαλύτερο», μάς λέει.
Και τονίζει αυτό που λίγο ως πολύ λένε όλοι οι γιατροί, ότι πρόκειται για μια πολύ μοναχική ασθένεια που την περνούν οι νοσούντες μόνοι σε ένα δωμάτιο με ελάχιστη επικοινωνία με τον έξω κόσμο. «Μόνο όσοι χειρίζονται το διαδίκτυο ή έχουν κινητό και μπορούν από την κατάστασή τους να το χρησιμοποιήσουν, έχουν περισσότερη επικοινωνία με τους οικείους τους», εξηγεί η γιατρός.
Και μάς λέει ότι «οι γιατροί καλούμαστε να κάνουμε και την ενημέρωση των συγγενών οι οποίοι ζουν στιγμές αγωνίας καθώς δεν μπορούν να είναι κοντά στους ανθρώπους τους, ούτε να έχουν συνεχή ενημέρωση καθώς δεν μένει χρόνος πια σε εμάς για κάτι τέτοιο. Και αυτό τους δίνει μεγάλο ψυχικό φορτίο επιπλέον του αναμενόμενου».
Το ψυχικό τραύμα
Είμαστε επαγγελματίες και όσο βρισκόμαστε στο νοσοκομείο όλοι κάνουμε στο μέγιστο βαθμό την εργασία μας, αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι επίδραση θα έχει όλο αυτό μελλοντικά. Τι τραύμα θα κουβαλούν στην ψυχή τους οι υγειονομικοί που ζουν τόσους θανάτους… Θέλω να πιστεύω ότι η χαρά θα είναι τόσο μεγάλη όταν τελειώσει όλο αυτό, που θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε».
Οι διαφορές με τη γρίπη
«Αυτό που φαίνεται επιδημιολογικά, είναι ότι μετά το lockdown δεν έχουν επιθετική αύξηση τα νέα κρούσματα. Παραμένουν υψηλά αλλά σταθερά. Άρα τα μέτρα λειτουργούν. Και για μένα το πιο σημαντικό είναι η χρήση μάσκας», τονίζει η έμπειρη πνευμονολόγος και μας αναφέρει τις διαφορές με τη γρίπη.
«Η πύλη εισόδου του ιού είναι η αναπνευστική οδός και τελικά προσβάλλονται οι πνεύμονες. Αλλά σε μεγάλο βαθμό προσβάλλονται επίσης η καρδιά, ο εγκέφαλος, το γαστρεντερικό, συμβαίνουν εμφράγματα και εγκεφαλικά στους ασθενείς με COVID-19.
Παρότι λοιπόν η βασική αιτία της βαριά κατάστασή τους είναι η αναπνευστική τους ανεπάρκεια, έχουμε μια νόσο πολυοργανική που δεν μοιάζει με τις επιπλοκές της γρίπης.
Αλλά και οι ασθενείς μεταξύ τους δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Θα πρέπει να γίνουν αναλύσεις μελλοντικά για το θέμα αυτό. Αλλά το σίγουρο είναι ότι στη γρίπη δεν βλέπουμε συχνά την πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ η COVID-19 είναι και πιο ανθεκτική στην υποξυγοναιμία. Φαίνεται σαφώς ότι ο SARS-CoV-2 είναι κάτι πιο σοβαρό από ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός», καταλήγει.