Την πρωτοφανή κρίση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφει ο γενικός ιατρός της πόλης Θοδωρής Ζδούκος, σε συνέχεια της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών περιστατικών του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.
Οι ασθενείς είναι τόσοι πολλοί, που «μέχρι και στη σίτιση υπάρχει πρόβλημα, δεδομένης και της υποστελέχωσης του ΕΣΥ», αναφέρει. «Έχουμε ακούσει για οικογένειες που πάνε τάπερ στους αρρώστους αλλά, φυσικά, μένουν απ’έξω», λόγω των μέτρων στα νοσοκομεία.
Ακόμη, νοσοκομειακοί γιατροί μεταφέρουν πως ζήτημα μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου, το οποίο έχει κεντρική θέση στην υποστήριξη των ασθενών με Covid-19. Επικαλούμενος τη μαρτυρία υπεύθυνης πτέρυγας Covid-19 στο «Ιπποκράτειο» δηλώνει πως το νοσοκομείο «καταναλώνει σε μία μέρα όσο οξυγόνο κατανάλωνε κάποτε ένα μήνα».
Ανησυχία εκφράζει και για τη δυνατότητα των σχετικών μηχανημάτων να παρέχουν σταθερά οξυγόνο στους ασθενείς που χρειάζεται, μεταξύ «πολλών άλλων προβλημάτων», όπως λέει, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γιατροί στον «πόλεμο» κατά του κορονοϊού.
Ο κ. Ζδούκος στέκεται, έπειτα, στο θέμα του προσωπικού που υπηρετεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό από πλευράς προσλήψεων, πλην ορισμένων νοσηλευτριών, «οι οποίες εξαντλούνται στη δουλειά, παραμένοντας λιγότερες από όσες απαιτεί η έκτακτη συνθήκη».
Κατά τον ίδιο «το πραγματικό δυναμικό που δουλεύει στο ΕΣΥ είναι λιγότερο σήμερα, από ό,τι πριν την επιδημία» λόγω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού, των κρουσμάτων σε υγειονομικούς – άλλοι νοσούν, άλλοι μπαίνουν σε καραντίνα κλπ. – αλλά και των γονικών αδειών που χρειάζεται μερίδα όσων υπαλλήλων έχουν παιδιά, καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Στην ίδια εξίσωση προσθέτει και τον αριθμό όσων εργαζομένων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
Εξάλλου, όπως συμπληρώνει, οι εξαγγελίες του Υπ. Υγείας αφορούν, κύρια, σε ανακύκλωση των εργαζομένων, με ανανεώσεις επικουρικών, για παράδειγμα.
Σε συνέχεια των παραπάνω, λοιπόν, «το πραγματικό δυναμικό είναι λιγότερο από πριν την επιδημία», συμπεραίνει, και αναμφίβολα, «χάνεται κόσμος γιατί δεν υπάρχει σωστή νοσηλεία – ό,τι προσπάθεια και αν κάνει το προσωπικό, δεν επαρκεί».
Σε σχέση, τέλος, με την απόφαση για την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Ζδούκος κάνει λόγο για κίνηση η οποία έπρεπε να είχε γίνει «από καιρό», όπως υποστήριζαν, άλλωστε, και οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.