Οι Έλληνες εδώ και χρόνια χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Εκείνους που λατρεύουν τη μαγειρίτσα κι εκείνους που δεν θέλουν ούτε να τη βλέπουν. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται εκείνοι που δεν τρώνε κρέας – vegans και vegetarians-, εκείνοι που σιχαίνονται τα εντόσθια κι εκείνοι που δεν τους αρέσουν οι σούπες.
Για την τελευταία κατηγορία, δεν έχουμε λύση να προσφέρουμε. Όμως, για τους αγαπητούς vegans, τους vegetarians κι εκείνους που νηστεύουν αλλά αγαπούν τη μαγειρίτσα και θέλουν να την απολαμβάνουν όλο τον χρόνο, υπάρχει λύση.
Η λύση είναι τα μανιτάρια. Αλλά, όχι μανιτάρια όπως κι όπως. Για να έχουν τα μανιτάρια την επιθυμητή υφή και να μην μαλακώσουν υπέρμετρα και διαλυθούν, η λύση είναι μία. Τα μανιτάρια να ξεροψηθούν πρώτα στον φούρνο, με ελάχιστο ελαιόλαδο και να γίνουν ωραία και τραγανά.
Υλικά:
2 πακ. μανιτάρια πλευρότους
200 γρ. ρύζι νυχάκι
2-3 μαρούλια
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα
Λίγο άνηθο
3-4 κ.σ. ταχίνι
1 1/2 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση:
Σε προθερμασμένο φούρνο, βάζουμε τα μανιτάρια, απλωμένα σε λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, μέχρι να ξεροψηθούν και να αποβάλλουν τα νερά τους.
Σε φαρδιά και κατσαρόλα, βάζουμε λόγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε με τη σειρά τα μανιτάρια που τα έχουμε ψιλοκόψει και το ρύζι. Ανακατεύουμε να «γυαλίσει» λίγο το ρύζι μας.
Προσθέτουμε τα μαρούλια ψιλοκομμένα -όχι τόσο ψιλά όσο τα κάνουμε για τη σαλάτα- και τον άνηθο και περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Περιχύνομε με τον ζωμό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε περίπου για 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι.
Χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και λίγο καυτό ζουμί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις για να χυλώσει. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι, ανάλογα με τα γούστα μας.
TIP: Μπορούμε, αν θέλουμε τη μαγειρίτσα μας πιο πηχτή να βάλουμε μέσα μια πατάτα κομμένη σε κύβους και καρότο.
Δείτε το σχετικό βίντεο: