Ελλάδα

Lockdown: Η Θεσσαλονίκη «δείχνει» παράταση

Εβδομάδα με την εβδομάδα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης ή μη του lockdown, με το σενάριο άρσης της καραντίνας στις 30 του μηνός να απομακρύνεται γοργά, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία στη Θεσσαλονίκη, και όχι μόνο, δε φαίνεται να επιτρέπουν άλλη δυνατότητα. 

Η έξαρση του κορονοϊού στη Β. Ελλάδα, η οποία έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» και το Υπoυργείο Υγείας στην επίταξη δομών του ιδιωτικού τομέα στην πόλη, αποτέλεσε «έκπληξη» για τους ειδικούς, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν απόψε στην τακτική ενημέρωση των συντακτών υγείας, από τα οποία συνάγεται, επίσης, πως το lockdown δε μπορεί παρά να οδεύει προς παράταση, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται για το μέλλον.

Το επιδημικό κύμα δε μειώθηκε, επισημάνθηκε, ενώ οι λόγοι πίσω από το γεγονός αυτό, σε συνέχεια και της πολυήμερης καραντίνας στην περιοχή, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εκεί τέθηκαν σε εφαρμογή πριν ακολουθήσει η ενεργοποίηση τους στην πρωτεύουσα, χαρακτηρίστηκαν «πολύπλοκοι». Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για τη μεγάλη «δυσκολία» των σχετικών προβλέψεων λόγω της δυναμικής του κορονοϊού.

Αναλυτικά, η επικ. καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου παραδέχθηκε πως «η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα», προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με την εμπειρία «της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το βράδυ της Παρασκευής, αποδίδοντας το γεγονός σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που αντιμετωπίζει η περιοχή, ενώ έκανε λόγο για «ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η ίδια συμπλήρωσε πως «η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης μας εξέπληξε. Ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε» ενώ συμπεριέλαβε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την έξαρση «τα πάρτι που γίνονταν, τις συναθροίσεις, τις εκδηλώσεις σε μεταμεσονύχτιες ώρες, τις τελετές χωρίς τη χρήση μάσκας», που «όλοι είδαμε». «Και βέβαια ο χειμώνας μπήκε, έκλεισαν τα παράθυρα και οι πόρτες και αυτό δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση», όπως πρόσθεσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1), ο Βασ. Κικίλιας σημείωσε νωρίτερα σήμερα πως «ενδεχομένως θα μπορούσαμε να έχουμε πάει και κάποιες μέρες νωρίτερα στο lockdown στη βόρεια Ελλάδα» και ότι «η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της» βάσει των εισηγήσεων της «Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων».

Ο Γκ. Μαγιορκίνης θύμισε, από την πλευρά του, πως «στις αρχές Οκτωβρίου είχαμε ήδη πει ότι περιμένουμε μία ραγδαία αύξηση της μετάδοσης προς το τέλος του Οκτωβρίου» αν και «δεν μπορούμε να βάλουμε ακριβώς το χρονικό σημείο – είναι σαν να θέλουμε να προβλέψουμε τον καιρό γιατί τέτοιες προβλέψεις χρειάζεται να κάνουμε», στη διάκρεια της δικής του παρέμβασης.

«Είναι τόσο αστάθμητος παράγοντας το πόσο γρήγορα εξελίσσονται οι επιδημίες του κορονοϊού, είναι σαν να προσπαθούμε να προβλέψουμε πότε θα κάνει λιακάδα μετά από 5 εβδομάδες. Τέτοιες είναι οι δυναμικές του συγκεκριμένου ιού», εξήγησε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία. «Ξέραμε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, ωστόσο δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε, όπως είπε και η κ. Παπαευαγγέλου, πόσο γρήγορα θα γίνει αυτή η εξάπλωση», τόνισε ακόμη ο επικ. καθηγητής.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναγνώρισε πως «η άρση του lockdown είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντες σχεδόν», αλλά παρέπεμψε τη συζήτηση στην επόμενη εβδομάδα: «Το σίγουρο είναι ότι με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει».

«Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, θα ξεκινήσουμε με βάση τα δεδομένα την σταδιακή άρση του lockdown», δήλωσε ο υφυπουργός στην ίδια συνέντευξη τύπου.

«Συζητήσεις αυτή τη στιγμή αν θα είναι καθολική, αν θα είναι σε περιοχές συγκεκριμένες ή όχι: η πρόθεση είναι προφανώς να πάμε σε μια σταδιακή καθολική. Σε κάθε περίπτωση αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια, είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί αποκλειστικά και μόνο με τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα», επανέλαβε, και ζήτησε να «κάνουμε όλοι υπομονή» και να «συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει ούτε ένα βήμα πίσω να κάνουμε, ούτε μισή έκπτωση στην προσπάθεια που κάνουμε γιατί θα αδικήσουμε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται αυτές τις εβδομάδες και αυτούς τους μήνες από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αρνητικό ρεκόρ θανάτων – 72 σε 24 ώρες – και διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 (519), καθώς και 2.581 νέα κρούσματα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός - Αττική: Στους 224 οι υγειονομικοί που νοσούν
Πέτσας: Ο κ. Τσίπρας διαστρεβλώνει χαιρέκακα και σπεκουλάρει ασύστολα στην καταστροφή
Chevron Right